Hiperparatiroidismul primar

Hiperparatiroidismul primar

Hiperparatiroidism, glande Paratiroide
Paratiroidele sunt 4 glande mici, situate in spatele tiroidei.
Principalul hormon secretat de ele este PTH-ul, care are rol de baza in metabolismul calciului din oase sau din sange. PTH-ul determina cresterea calcemiei in sange prin extragerea acestuia de la nivel osos si absorbtie crescuta la nivel renal si intestinal.

Daca initial diagnosticul de hiperparatiroidism se punea in faze tardive ale bolii, actualmente, datorita dozarii curente a calciului plasmatic, boala este depistata mult mai precoce. Hiperparatiroidismul primar poate afecta pana la 1 persoana din 500, fiind mai frecvent la femeile din postmenopauza.

In fazele initiale, mnifestarile clinice sunt nespecifice sau lipsesc si suspiciunea este ridicata de valori crescute ale calciului plasmatic. Dupa o perioada mai lunga de evolutie a bolii poate aparea osteoporoza determinata de pierderile de calciu de la nivel osos. Aceasta se poate complica cu fracturi osoase care apar la traumatisme minime (cadere de la inaltimea proprie) sau chiar in lipsa unei lovituri. Poate aparea litiaza renala sau in stadiile mai avansate nefrolitiaza (depuneri de calciu in intregul rinichi) care se poate complica cu insuficienta renala.

Pacientii cu hiperparatiroidism relateaza constipatie cronica si disconfort abdominal dar acestea nu sunt obligatorii.

Diagnosticul este suspectat cand se identifica de obicei la un examen de rutina valori crescute ale calciului seric asociat cu valori scazute ale fosforului seric. Investigatiile ulterioare trebuie indreptate spre confirmarea excesului de PTH (dozarea PTH-ului seric si a vitaminei D) si pentru evaluarea eventualelor complicatii ale bolii (DXA pentru cuantificarea osteoporozei; ecografie adbominala pentru observarea rinichilor). In majoritatea cazurilor evolutia este lent progresiva.

Tratamentul curativ este doar interventia chirurgicala care indeparteaza tesutul paratirodian responsabil cu hipersecretia. Operatia este obligatorie in cazurile asociate cu valori foarte mari ale calciului care pot afecta inima sau in cazurile in care functia renala este afectata pentru a preveni progresia spre insuficienta renala. Prezenta osteoporozei este si ea o indicatie pentru interventia chirurgicala.

Dr. Corina Chirita
Medic specialist Endocrinologie

Clinica Anima
W: clinica-anima.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
CSID
Descopera.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate