Granulom pulmonar. Ce este și din ce cauze apare?

Uneori, când țesutul dintr-un organ devine inflamat, adesea ca răspuns la o infecție, apare un granulom sau mai multe. Acestea sunt grupuri de celule numite histiocite se adună pentru a forma mici noduli.

Granuloamele se pot forma oriunde în corpul tău, dar cel mai frecvent se dezvoltă în piele, noduli limfatici și plămâni. Când se formează pentru prima dată, granuloamele sunt moi. În timp, se pot întări și se pot calcifica din cauza calciului care formează depozite în granuloame. Depozitele de calciu fac ca aceste tipuri de granuloame pulmonare să fie mai ușor de văzut la testele imagistice, cum ar fi radiografiile toracice sau scanările CT.

La o radiografie toracică, un granulom pulmonar poate arăta ca niște creșteri potențial canceroase. Cu toate acestea, granuloamele sunt necanceroase și adesea nu provoacă simptome și nu necesită tratament.

Granulom pulmonar. Simptome și cauze

Există rareori simptome asociate cu granuloamele pulmonare în sine. Cu toate acestea, granuloamele se formează ca răspuns la afecțiuni respiratorii, cum ar fi sarcoidoza sau histoplasmoza, astfel încât cauza de bază tinde să prezinte simptome. Acestea pot include tuse care nu dispare, dificultăți de respirație, dureri în piept, febră sau frisoane.

Afecțiunile cel mai frecvent asociate cu granuloamele pulmonare pot fi împărțite în două categorii: infecții și boli inflamatorii. Printre infecții se numără histoplasmoza, micobacterii netuberculoase.

Unele afecțiuni neinfecțioase, inflamatorii includ granulomatoza cu poliangeita, artrita reumatoida sau sarcoidoza.

Cum este diagnosticat?

Deoarece sunt mici și de obicei nu provoacă simptome, granuloamele sunt adesea descoperite accidental. De exemplu, dacă aveți o radiografie toracică de rutină sau o scanare CT din cauza unei probleme respiratorii, medicul dumneavoastră poate descoperi pete mici pe plămâni care se dovedesc a fi granuloame. Dacă sunt calcificați , sunt deosebit de ușor de văzut pe o radiografie.

La prima vedere, granuloamele seamănă cu tumori posibil canceroase. O scanare CT poate detecta noduli mai mici și poate oferi o vedere mai detaliată.

Nodulii pulmonari cancerosi tind să aibă o formă mai neregulată și mai mari decât granuloamele benigne, care au în medie 8 până la 10 milimetri în diametru. Nodulii mai sus în plămâni sunt, de asemenea, mai probabil să fie tumori canceroase.

Dacă medicul vede ceea ce pare a fi un granulom mic și inofensiv pe o radiografie sau CT, îl poate monitoriza pentru o perioadă, recomandând imagini suplimentare pe o perioadă de ani pentru a vedea dacă va crește.

Granuloamele pulmonare de obicei nu necesită tratament, mai ales dacă nu există simptome.

Deoarece granuloamele sunt de obicei rezultatul unei afecțiuni diagnosticabile, tratamentul afecțiunii de bază este important. De exemplu, o infecție bacteriană în plămâni care declanșează creșterea granulomului ar trebui tratată cu antibiotice. O afecțiune inflamatorie, cum ar fi sarcoidoza, poate fi tratată cu corticosteroizi sau alte medicamente antiinflamatoare.

Granuloamele pulmonare și alte excrescențe din plămâni sunt de obicei identificate atunci când medicul caută alte probleme respiratorii. Aceasta înseamnă că este important mers de urgență la medic dacă există de o perioadă lungă de timp simptome precum tusea, dificultăți de respirație și durere în piept. Cu cât simptomele sunt evaluate și diagnosticate mai devreme, cu atât mai devreme se poate obține un tratament util.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate