Gem de mure în 4 paşi
1. Pune o farfurioară mică în congelator. Într-un vas larg cu bază dublă pune murele, merele, zaharul şi zeama de lamâie. Adaugă 100 ml apa şi fierbe la foc mic, amestecând uşor din când în când, până când se dizolvă zahărul.
2. Măreşte flacăra, îndepărtează spuma ridicată deasupra cu ajutorul spumierei şi fierbe în clocote 15 min.
3. Verifică daca gemul e gata prin testul urmator: pune 1 linguriţă de gem pe farfurioară rece. Lasă să stea 30 sec şi apoi împinge gemul cu degetul şi dacă acesta se încreţeşte aunci înseamnă ca e legat suficient.
Daca nu, atunci continuă să fierbi câteva minute şi apoi verifică din nou.
4.Toarnă gemul cu ajutorul polonicului în borcane sterilizate şi acoperă cu discuri din hârtie cerată. Leagă cu celofan şi păstrează borcanele în cămară
într-un loc răcoros şi întunecat.