Gelatina animală, sănătoasă și bună pentru slăbit
Gelatina de origine animală este sănătoasă, are multe proprietăți benefice sănătății tale și ajută la pierderea în greutate. Află de ce este atât de bună:
foto zeamă de oase via Shutterstock
Gelatina de origine animală, sau zeama de oase folosită în mâncăruri precum piftia, este bogată în aminoacizi și colagen, ce mențin sănătatea unghiilor, părului și pielii. Aceasta oferă mâncărurilor un gust aparte și ne însănătoșește atunci când ne îmbolnăvim – de aceea supa făcută din oase ne întremează. Iată de ce este atât de sănătoasă gelatina:
Gelatina întărește părul și unghiile
Gelatina de origine animală – mai bine spus zeama de oase – este bogată în keratină, ce ajută la regenerarea podoabei capilare și la întărirea unghiilor. Așadar dacă vrei un păr frumos și puternic și unghii sănătoase, fă supele din oase și nu din arome!
Gelatina te scapă de constipație
Supele de pui și de vită sunt recomandate în mod deosebit celor ce suferă de constipație cronică. Acestea reglează sistemul digestiv și tratează constipația – însă atunci când fierbi supa, trebuie să pui la amestec și oase, nu doar carne macră. Măduva oaselor este cea plină de aminoacizi și nutrienți.
Elimini toxinele din corp cu ajutorul gelatinei
Gelatina de origine animală este bună și pentru ficat – îl ajută la eliminarea toxinelor din organism, de aceea este recomandată în cazul persoanelor ce au un ficat obosit, fiind consumată în stare naturală sau sub formă de suplimente.
Gelatina menține sănătatea oaselor și articulațiilor
În compoziția gelatinei se găsește glicina, ce ajută oasele să absoarbă calciul cu ușurință, așadar este bună pentru copii, dar și pentru cei care au oasele fragile. În același fel, gelatina protejează și articulațiile și poate preveni apariția artritei.
Crește imunitatea și ajută la tratarea anemiei
Zeama de oase este sănătoasă și pentru că ajută la întărirea sistemului imunitar. Este în special bună pentru copiii bolnăvicioși. Mai mult de atât, zeama de oase (gelatina) ajută la tratarea anemiei, pentru că organismul poate absorbi mineralele necesare mai ușor cu ajutorul ei.
Cum faci gelatină animală acasă
Ai nevoie de: 1 kg de oase (dintr-o sursă sănătoasă), 1 ceapă, 2 morcovi, 2 tije de țelină, 2 linguri de oțet de mere, o legătură de pătrunjel, 1 lingură sare neiodată, 2 căței de usturoi.
Pune toate oasele într-o oală încăpătoare și toarnă apă rece cât să le acopere și să fie peste. Adaugă oțetul și lasă să stea 20-30 de minute. Taie toate legumele bucăți și adaugă-le în oală și pune oala la fiert. Las-o pe foc mediu până dă în clocot, apoi pe foc mic timp de câteva ore (pentru oase de vită 48 de ore, pentru oase de pui 24 de ore și pentru oase de pește 8 ore).
În primele ore se va forma și spumă pe deasupra, pe care trebuie s-o îndepărtezi. În ultimele 30 de minute de fiert, adaugă pătrunjelul și usturoiul. După ce e gata zeama de oase, lasă să se răcească, apoi strecoară toată zeama. Rezistă la frigider timp de 5 zile sau poți congela gelatina.