Fii increzatoare!
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
In fiecare zi te poti confrunta cu situatii care te fac sa te simti la pamant. Dar nu te ingrijora! Le poti depasi cu succes si cu zambetul pe buze daca iti administrezi o infuzie de… incredere in tine.
Afla cum esti…
Pentru fiecare dintre afirmatiile de mai jos, acorda o nota de la 1 la 5, astfel incat 1 sa semnifice faptul ca afirmatia respectiva nu ti se potriveste deloc, iar 5 – ca ti se potriveste foarte bine. Apoi aduna notele obtinute, pentru a calcula punctajul final.
- Deseori am senzatia ca nu sunt capabila sa imi sustin punctul de vedere.
- Mi-e teama ca cei din jur ma vor dezamagi.
- Imi vine greu sa vorbesc cu oameni pe care abia i-am cunoscut.
- Mai degraba am tendinta sa joc rolul de subordonat decat pe cel de sef.
- La petreceri, prefer sa raman alaturi de prieteni in loc sa cunosc persoane noi.
- Cand ma plang de ceva, am tendinta sa dramatizez lucrurile.
- Intr-o conversatie, prefer sa ascult decat sa vorbesc.
- Cred ca persoanele din jur nu imi cunosc adevarata personalitate.
- Cand ma aflu in compania unei persoane abia cunoscute, sunt foarte constienta de prestanta mea.
- Cred ca unele persoane nu ma agreeaza, dar nu imi dau seama de ce.
- Imi place sa ii fac pe ceilalti sa se simta bine cu ei insisi, cu propriul lor fel de a fi.
- Am tendinta sa imi ascund adevaratul mod de manifestare, in special exprimarea maniei.
- Mi-e teama ca cei din jur nu m-ar mai aprecia daca mi-as exprima dezacordul.
- Stiu ca fumez/beau/mananc prea mult, dar nu ma pot abtine.
- Ma las usor influentata de ceilalti.
- Ma deranjeaza schimbarile.
- Decat sa ma confrunt cu o problema, prefer sa o evit – indiferent cat de grava ar fi.
- Uneori ii las pe cei din jur sa „profite” de mine.
- Stiu ca nu sunt o prietena/partenera/mama destul de buna.
- Sunt surprinsa sa vad ca si ceilalti sunt doar niste fiinte umane, care gresesc.
Ce spune despre tine punctajul final? Primele zece afirmatii se refera la increderea in sine si la capacitatea ta de a interactiona cu cei din jur. Daca pentru acest grup de afirmatii ai obtinut un scor mare (peste 6), stai cam prost cu increderea si usurinta de a relationa. Dar poti invata sa te relaxezi in situatiile sociale si sa iti exprimi personalitatea la adevarata ei valoare. Urmatoarele zece afirmatii corespund respectului de sine. Un scor mare (peste 6) arata ca ar fi timpul sa schimbi perspectiva si sa iti reevaluezi calitatile si abilitatile. Nu va fi prea greu, daca urmezi sugestiile noastre.
Cum sa-ti „vinzi” imaginea
Citesti frecvent despre staruri sau persoane publice si despre imaginea lor ireprosabila, originala sau, oricum, interesanta. Dar nu trebuie sa fii un VIP ca sa te poti pune intr-o lumina favorabila. A avea o imagine buna inseamna sa fii capabila sa te vezi prin ochii celorlalti si sa le lasi cea mai convingatoare impresie. Aceasta nu inseamna sa incerci sa fii altcineva, ci sa intelegi cat mai bine cine esti cu adevarat, ce iti doresti, care iti sunt valorile. Si, nu in ultimul rand, inseamna sa te simti bine in propria piele. Increderea in tine va veni ca ceva firesc!
1 Cunoaste-te pe tine insati. Roaga-ti rudele, prietenii ori colegii sa te descrie prin trei cuvinte. Cum se potrivesc descrierile lor cu propria imagine de sine? Daca esti surprinsa neplacut de parerile lor, gandeste-te ce anume le-a lasat aceasta impresie. Oare sa fie felul in care vorbesti, te imbraci sau in care te comporti? Fa o „incursiune” in forul tau interior, ca sa descoperi cum esti de fapt si cum le poti arata celorlalti adevarata ta personalitate.
2 Prima impresie conteaza. Sapte secunde – cam atat dureaza conturarea primei impresii atunci cand faci cunostinta cu cineva. De aceea, trebuie sa exprimi siguranta de sine de la prima privire.
3 Alege hainele potrivite. Felul in care te imbraci exprima foarte usor parerea pe care o ai despre tine si cat de mult te respecti. De aceea, este bine sa optezi pentru articole vestimentare care exprima incredere, siguranta si curajul de a te arata celorlalti asa cum esti.
4 Fii atenta la limbajul corpului. Gesturile tale ofera indicii despre tine, pe care le trimiti in mod inconstient spre ceilalti. Privesti in ochii persoanei cu care vorbesti? Limbajul corpului tau exprima destindere si deschidere spre comunicare? Zambetul tau e stralucitor si sincer? Daca raspunsul la aceste intrebari este afirmativ, cu siguranta ceilalti te vor percepe ca pe o persoana increzatoare in sine si stapana pe situatie.
5 Exprima-te cu usurinta. Oricine si-a ascultat vocea inregistrata stie ca suna altfel decat in realitate. Si ceilalti iti percep vocea altfel decat o percepi tu insati. Dar mai importante decat accentul si registrul vocii tale sunt vocabularul si corectitudinea gramaticala. De asemenea, este important sa nu vorbesti prea repede si sa pronunti clar cuvintele. Daca iti vei intrerupe interlocutorul la fiecare propozitie sau vei fi agresiva in replici, cei din jur te vor ocoli.
6 Fii interesanta, adica greu de ignorat. Indiferent ca esti la o petrecere, ca participi la o intalnire de afaceri sau iesi in oras cu prietenii, iti doresti ca prezenta ta sa fie remarcata. Asta nu inseamna ca trebuie sa fii stridenta – in tinuta, comportamen sau voce -, ca sa te asiguri ca nimeni nu te va ignora. Dar este bine sa participi la conversatie, sa nu pierzi ocazia de a-ti exprima de fiecare data opiniile – desigur, in mod politicos – si sa vorbesti cu cat mai multi dintre cei prezenti. Cu cat vei face mai multe eforturi sa cunosti cu adevarat oamenii din jur, cu atat acestia iti vor observa prezenta cu mai mare placere.
7 Fii constanta. Atunci cand, la prima intalnire, te comporti intr-un anume fel, celalalt se va astepta ca intotdeauna sa te comporti la fel. De aceea, ar fi recomandabil ca in orice ocazie sa te porti firesc. Daca vei incerca sa fii ceea ce altii asteapta de la tine, nu vei reusi sa fii decat fi o ipocrita, o persoana nesincera.
„Astazi ma simt senina, mult mai impacata cu mine insami.”
Daniela Ivanov, 48 ani, consultant PR la Euforia TV, a inceput sa fie interesata de conceptul de dezvoltare personala acum patru ani, intr-o perioada marcata de suferinta unui divort. De atunci, viata ei s-a schimbat in bine, dezvoltarea personala devenind prioritara.
„Jacques Salomé (psihosociolog, scriitor si formator francez – n.r.) este cel care mi-a deschis drumul in dezvoltarea personala. Pe atunci lucram la radio si l-am „intalnit” intr-o stire, iar la scurt timp am aflat ca urma sa sustina in Romania un seminar de comunicare relationala. Ma aflam intr-o perioada tulbure a existentei mele, in care suferinta dupa un divort se suprapunea peste cea a unei relatii post divort. Consecintele se simteau atat in rolul meu de mama, cat si in viata profesionala si sociala. Acum stiu ca aveam o nevoie extraordinara de ajutor, si acesta a venit prin Jacques Salomé. Ca in poveste, lucrurile s-au legat, ne-am imprietenit, am inceput sa colaborez cu editura care il publica, ulterior i-am organizat si eu conferinte in Romania, iar azi, sper din tot sufletul sa-i pot traduce o carte. Dupa intalnirea cu Salomé, am avut o preocupare constanta pentru dezvoltarea personala, pentru diverse abordari din psihologie, cum ar fi analiza tranzactionala, programarea neurolingvistica sau Gestalt terapia. Am participat la diverse seminarii, am citit, in special, carti de acest gen, am incercat si o analiza personala. Practic, de mai bine de patru ani, dezvoltarea personala este o prioritate pentru mine.
In 2006 am incheiat un curs de NLP Practitioner (www.mindmaster.ro), iar exercitiile, tehnicile cu care am lucrat, cunoasterea si aplicarea modelului de coaching ma ajuta sa-mi planific mult mai bine viata, sa am relatii mai bune cu cei din jur si, mai ales, sa ma cunosc din ce in ce mai bine pe mine insami.
Daca ma uit in urma la cea care eram acum cativa ani, vad o persoana coplesita de probleme si convinsa ca urmeaza traseul unui destin nefericit. Astazi ma simt senina, mult mai impacata cu mine si convinsa ca sta in puterea mea sa imi construiesc viata.
Asa cum spune Jacques Salomé, „posibilul se afla la numai un pas distanta de imposibil”. Dezvoltarea personala te poate ajuta sa faci „pasul” – practic, sa inlaturi toate obstacolele dintre tine si TINE.”
„Am inceput in joaca, am continuat cu cea mai mare seriozitate!”
Valentina, 32 ani, din Bucuresti, a descoperit cursurile de comunicare conflict resolution si peer conselling la sugestia unui coleg de facultate din Timisoara, care a si inscris-o, fara sa o anunte, la unele dintre ele.
„Eram in al doilea an de facultate, in 1994, cand un coleg si bun prieten mi-a spus ca cei de la Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa initiaza cursuri de peer conselling.
In afara faptului ca am vrut sa stiu ce presupune asta – consilierea celor egali cu tine, aflati pe aceeasi treapta, cum ar veni – interesul meu a fost nul. Insa el a vazut oportunitatea si m-a inscris si pe mine. Mi-a placut, am terminat modulul, iar organizatorii au initiat un program, Agora se numea, care urma sa se desfasoare in liceele timisorene. In urma concursului pentru postul de coordonator, am fost aleasa chiar eu, marturisesc, spre surpriza mea!
Am pus la punct un proiect interesant, in care erau cuprinsi liderii de opinie din patru licee, i-am invatat sa comunice, sa negocieze conflicte si, lucrul cel mai important, cum se poate realiza consilierea egalilor. Cred ca, pentru vremea respectiva, era o mare deschidere pentru acei pustani sa vada cum se pot invata altfel niste lucruri si cum se pot obtine niste plusuri pentru dezvoltarea personala.
Insa cel mai important aspect pentru mine, legat de aceasta experienta, a fost ca m-a ajutat sa imi formez multe abilitati de comunicare si sa empatizez mai mult cu interlocutorul, fapt care, in meseria mea, de jurnalist, mi s-a parut de multe ori la indemana.
Si, in plus, mi-a format obisnuinta de a urma cursuri de dezvoltare personala, la care ma inscriu si acum cu placere.
Cred ca nici un moment din viata nu este prea „avansat” pentru a invata ceva nou, asa ca singura bariera in urmarea acestor cursuri ar putea fi propria ta ambitie. In afara ei, nu vad nici un alt impediment in a decide sa-ti largesti orizontul. Cunosc oameni care si-au schimbat meseria in urma unor cursuri de dezvoltare personala – ceea ce mi se pare un important pas inainte. Ultimul curs pe care l-am urmat, cel de managementul conflictelor, m-a ajutat sa vad altfel situatiile tensionate. Ceea ce, spun eu, este un plus in viata personala si in cea profesionala.
Priveste-te prin ochii unei persoane care te iubeste cu adevarat.
„Am actionat in raport cu principiile si nevoile mele.”
Diana Luana Frazzei, 32 ani, Bucuresti, coaching individual pentru autocunoastere si dezvoltarea potentialului personal, pentru atingerea obiectivelor si depasirea crizelor de viata, in probleme afective, de comunicare sau relatii interpersonale.
„Am reusit sa nu-mi pierd increderea in mine, cel putin nu total, datorita modului in care m-am construit ca persoana. Am ajuns sa fiu cine sunt in urma unor alegeri, am actionat in raport cu principiile si nevoile mele. Imi asum cine sunt. M-am cladit cu investitia pretioasa a fiecarei experiente traite si prin asta am dat valoare persoanei mele. Mi-am explorat talentele si capacitatile si mi-am creat conditii sa le dezvolt. Ma definesc prin roluri distincte, dar conectate intre ele. Sunt si profesionista, si cea care invata, sunt si fiica parintilor mei, si mama viitorilor copii, sunt cea din relatia de iubire, cat si cea din relatia de prietenie. Daca gresesc, nu inseamna ca sunt intru totul compromisa, daca nu mi se mai da, nu inseamna ca nu mai am ce sa ofer, daca am un esec intr-o arie a vietii, nu va fi esecul intregii mele fiinte. Uneori primim lovituri in locuri vulnerabile, care ne destabilizeaza. Precum o cladire care, indiferent cat de solida este, poate ramane la un moment dat fara curent electric. Desi am multe camere, in ele va fi intuneric. Dar, daca nu mai vad nimic in jur, nu inseamna ca nu mai exista nimic in jur. Si atunci caut solutii: iau o lumanare, chem electricianul. Psihologic, asta inseamna sa apelezi la resurse: din mine sau din afara. Daca simt ca eu singura nu mai fac fata, caut sustinere si ajutor de la prieteni, de la familie sau de la un specialist. Dar nu renunt. Pentru ca nu renunt la mine.
Tin la forma „psihologa” in loc de „psiholog”. Stiu ca nu „suna” bine, dar prinde bine. In caz ca exista obiectii, argumentez: influenta limbajului este incontestabila. Increderea femeilor in ele insele e subminata si de numirea la genul masculin a profesiilor. Sau de folosirea formei feminine prin diminutivare: doctorita, sudorita, pictorita. Corespondentul masculin e cumva „doctorel”, „pictorel”? Putinele exceptii care, nu intamplator, sunt numai la feminin se refera la ocupatii: „femeie de serviciu”, „matroana”, „casnica” etc. In subiacent, mesajul primit este: te nasti femeie, dar atunci cand devii persoana cu rol social vizibil, iti negi femininul si vei fi numita la masculin.”
Trucuri rapide
– Propune-ti scopuri realiste: consistente, cat sa te satisfaca, si nu exagerat de ridicate, ca sa le atingi si chiar sa le depasesti.
– Pune deoparte, intr-un album foto, poze in care iti place cum arati. Ori de cate ori te simti descurajata, admira-te!
– Daca ai retineri legate de o intalnire, o situatie sociala etc., imagineaza-ti cum totul decurge perfect, cum te descurci de minune, zambesti, esti relaxata. Fa in asa fel ca scena pe care ai creat-o in minte sa fie mare si luminoasa.
– Cand iti propui sa arati increzatoare, dar nu stii cum sa faci, joaca putin teatru. Vorbeste si actioneaza ca si cum ai fi cea mai sigura de sine fiinta de pe pamant. Treptat, chiar asa te vei simti. Gandeste-te la o persoana pe care o admiri pentru increderea de care da dovada, apoi imit-o cat poti de bine.
– Alege o persoana care stii sigur ca te iubeste (mama, de pilda) si incearca sa te vezi prin ochii ei. Contempla-ti trasaturile si calitatile tale deosebite si lasa-te cuprinsa de increderea pe care ti-o poate da dragostea ei.
– In mare parte, increderea in sine este rezultatul felului in care vorbesti cu propria-ti persoana. Nu te lasa cuprinsa de ganduri negative („N-am reusit sa fac asta destul de bine”) si axeaza-te pe latura pozitiva a lucrurilor. Spune-ti cu convingere ca vei avea succes, si asa va fi.
– „Stai dreapta, trage umerii in spate, priveste pe oricine in ochi si zambeste!” Ai auzit aceste sfaturi de la parintii tai? Sa stii ca intotdeauna functioneraza!
– Cand intri intr-o incapere plina de oameni straini, nu te duce tinta la singura persoana pe care o cunosti. Opreste-te cateva secunde in prag si, cu o privire calda si zambitoare, trece-i in revista pe toti cei prezenti. Aceasta atitudine denota entuziasm, disponibilitate pentru comunicare si stapanire de sine. Este un truc care merge perfect si in cazul interviurilor.
– Lucrurile aparent marunte „construiesc” increderea de sine. La sfarsitul fiecarei zile, noteaza trei lucruri care te-au facut sa te simti mandra de tine – poate a fost o convorbire la care te-ai descurcat foarte bine sau o situatie delicata, in legatura cu copiii tai, pe care ai rezolvat-o cu succes. Persoanele care nu au incredere in ele insele fac deseori greseala sa se discrediteze singure. Asa ca nu uita sa apreciezi de fiecare data ceea ce realizezi.
Text: Valentin Banica