Fibromul uterin este o tumoare, dar NU canceroasă!

fibromul uterin

Fibromul (sau miomul) uterin este cea mai frecventă tumoră la nivelul uterului și se dezvoltă cu precădere în perioada fertilă, afectand trei din patru 4 femei. Atenție, fibromul uterin este o tumoare, dar NU canceroasă.

Fără a se cunoaște cu precizie cauzele apariției acestei tumori, fibromul reprezintă o înmulțire a unor celule ce se formează în peretele uterului, putând să apară în diferite părți ale acestuia. Printre cele mai des discutate cauze ale apariției acestor tumori se numără dezechilibrele
hormonale provocate de creșterea nivelurilor de estrogen și progesteron. Din fericire, instalarea menopauzei scade nivelul celor doi hormoni, iar miomul scade în dimensiune și uneori dispare.

Fibromul uterin este o tumoare, dar NU canceroasă!

Diagnosticul se pune doar în urma unui control ginecologic amănunțit, ce cuprinde o anamneză a ciclurilor menstruale precum și o ecografie pelvină. Tratamentul constă în administrarea unor medicamente ce reglează ciclul menstrual și pot contribui chiar la micșorarea dimensiunilor tumorii. Intervenția pe cale chirurgicală este necesară doar atunci când dimensiunea fibromului nu se reduce sau, dimpotrivă, crește. Această intervenție poate consta din îndepărtarea totală a uterului (histerectomie) sau in extirparea tumorii păstrând uterul, ceea ce face posibilă o viitoare sarcină (miomectomie). Un alt tip de intervenție, embolizarea uterină, constă în închiderea vaselor de sânge care 'hrănesc' fibromul, operație ce duce la resorbția miomului și revenirea uterului la dimensiuni obișnuite.

Principalii factori ce cresc riscul de a dezvolta un fibrom sunt înaintarea în vârstă (până la 50 de ani, aproximativ 80% dintre femei au fibroame), cazurile de fibrom în istoricul familial, obezitatea.

Miomul uterin este o afecțiune care se moștenește și, chiar și după un tratament medicamentos, acesta poate reapărea. Doar intervenția chirurgicală previne reapariția și formarea acestei tumori.

Interesant este că în statele din vestul Europei, 90% din fibroamele uterine se rezolvă prin tehnici minim invazive  (embolizare, operație laparoscopică, etc) și doar 10% prin cele clasice, mult mai radicale.

Foto: 123rf

Citește și:

Tipul de cancer care este depistat tardiv în rândul tinerilor. Semnele pe care nu trebuie să le ignori!

3 lucruri pe care trebuie să le știi despre radioterapie. Care sunt efectele reale ale iradierii asupra organismului

Conferința Națională de Oncologie în Practică Medicală 2019 – Mijloace de prevenție oferite de noile descoperiri ale ştiinţei contemporane

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din #NUcancerului