Fereste-te de relatiile periculoase

Nu te indragostesti cu gandul ca vei ajunge la spitalul de urgenta, dar, daca nu stii exact ce cauti intr-o relatie, exista sanse serioase sa te indrepti spre acel loc.

Cel mai adesea violenta domestica inseamna sa fii batut de cei pe care ii iubesti. Aceasta se poate rasfrange asupra oricui, in orice moment, indiferent de varsta sau de orientarea sexuala.

Parintii si-au lovit copiii, copiii si-au batut parintii, nevestele si-au injunghiat sotii, sotii si-au snopit nevestele, fratii si-au macelarit surorile, surorile au aruncat cu obiecte in frati. Veri, unchi, matusi, prieteni, iubite, iubiti – toti au facut parte sau au suportat astfel de manifestari. Intr-o lume a violentei si a fricii in continua crestere, este important sa fii capabil sa stii sa discerni cine te va rani si cine te va proteja.

Exista doua feluri prin care poti controla violenta domestica. Primul se refera la vindecarea acesteia, in timp ce al doilea se ocupa de prevenire.Si tu poti sa identifici, de la inceput, semnalele clare care anunta aparitia violentei intr-o relatie.

1. Inceputul ametitor
Primesti tot ce ai dorit vreodata de la o relatie: foarte multa atentie, romantism, afectiune si atatea complimente, incat te simti purtata pe o mare de emotii care te face sa te simti foarte bine. Problema? Primesti prea mult, prea repede. De obicei, aceste inceputuri ametitoare dureaza trei luni, perioada in care este foarte important sa te intrebi:

  • Ce stiu eu despre aceasta persoana?
  • Se potriveste ceea ce stiu eu despre acea persoana cu cerintele mele, pentru ca ea sa faca parte din viata mea?
  • Se potrivesc scopurile si aspiratiile noastre in viata, pe plan personal?

De asemenea, trebuie sa-i pui si partenerului intrebari despre propriile valori, convingeri, temeri, griji si sa discutati deschis despre ceea ce simtiti si credeti.

Daca primesti raspunsuri de genul: „Tot ce conteaza este dragostea”, „Numai la tine tin, orice altceva nu mai conteaza” sau „Eu cred ca esti minunata, asta e tot ce conteaza”, sa nu le iei in seama.

Cauta raspunsuri ancorate in realitate, pentru ca tu vrei sa cunosti persoana cu adevarat. Daca, intr-adevar, dupa doar trei intalniri esti motivul de a trai pentru altcineva, atunci ar fi bine sa te intrebi cel putin pentru ce sau pentru cine a trait persoana respectiva inainte de a te cunoaste pe tine.

Ce trebuie sa faci?

  • Ai incredere in valoarea ta ca persoana.
  • Fii pregatita sa astepti pana cand cineva cu adevarat interesat de tine isi va face aparitia.
  • Respecta-te. Nu accepta opinia altcuiva despre cand este bine sa fiti intimi – numai tu stii asta.
  • Nu-ti fie frica sa spui „nu”, temandu-te ca daca vei refuza persoana respectiva, o vei pierde.
     

2. Posesivitatea
In fazele de inceput ale unei relatii de violenta domestica, posesivitatea si gelozia incep sub forma unei implicari exagerate, tipice perioadei de luna de miere a oricarei relatii apropiate, fie ca este platonica sau romantica.

Din acest motiv, posesivitatea si gelozia nu sunt vazute ca precursoare ale unui comportament agresiv, pana cand violenta se instaleaza in cadrul relatiei. Cand abuzatorii te vor numai pentru ei, nu le pasa de tine.

Le pasa de ei insisi: ce poti face tu pentru ei, cum ii faci sa se simta bine. O relatie adevarata implica afectiune mutuala: cand iti pasa de tine si de ceea ce poate sa faca celalalt pentru tine, implicit trebuie sa te gandesti si la ce poti face tu pentru celalalt. Chiar de la inceputul relatiei, abuzatorii vor dori sa-ti controleze timpul, cu cine te vezi si cat de des.

Sfaturi:

  • Continua sa faci ceea ce-ti place si sa crezi in lucrurile in care ai crezut si pana acum.
  • Trebuie sa pastrezi legatura cu cei care te cunosc cel mai bine.
  • Fa numai acele lucruri care iti sunt favorabile.

Cel mai important este sa te cunosti pe tine. Daca nu te cunosti, o sa fii o prada usoara pentru abuzatori. Trebuie sa-ti traiesti viata asa cum crezi tu de cuviinta, luandu-ti si partenerul in calcul, dar nu facand din preferinta acestuia un motiv important, in functie de care sa iei deciziile.

3. Schimbarea
Viata alaturi de persoana iubita este ca si cum ai merge pe un teren minat. Nu stii niciodata cand va exploda. Acesti indivizi nu se enerveaza, pur si simplu transpira de furie. Ei nu sunt doar dezamagiti, ci stau bosumflati zile intregi.

Schimbarile lor de dispozitie sunt foarte neasteptate. Daca nu esti dispusa sa vorbesti cu cineva despre ce se intampla in relatia ta, exista sansa sa crezi ca reactiile iubitului tau sunt normale.

4. Invinuirea
Abuzatorii dau in mod constant vina pe altii pentru ce nu merge bine in vietile lor. De asemenea, ei ii invinovatesc pe altii pentru sentimentele si felul lor de a se purta.

Chiar daca la un anumit moment abuzatorii isi exprima remuscarea, nu isi asuma responsabilitatea pentru comportamentul lor, in nici o imprejurare. Indiferent de conditii, mereu este vina altcuiva daca sunt tristi, furiosi sau suparati.

5. Abuzul verbal
Violenta fizica apare intotdeauna mai tarziu in relatie si este mereu precedata de alt gen de comportament care raneste. Cel mai comun este abuzul verbal. Abuzul verbal apare in toate formele, de la replicile cel mai usor de recunoscut, de genul „tarfo/tampito”, pana la critici indirecte si jigniri referitoare la tot ce tine de tine.

Tine cont de faptul ca:

  • Meriti sa ti se vorbeasca intr-un mod politicos.
  • Daca iubitul/iubita continua sa te critice, intreaba-te daca e benefic pentru tine sa traiesti intr-un asemenea mediu.
  • Nu trebuie sa accepti critica jignitoare.
  • E bine sa faci doar schimbarile pe care le vrei pentru tine.
  • Ramai cine esti.
  • Nu esti obligata sa accepti durerea si umilinta.
  • E indicat sa incercati sa rezolvati problemele impreuna.

6. Insensibilitatea
Abuzatorii sunt oameni furiosi. Ei nu sunt neaparat rai sau malefici, dar sunt oameni furiosi. Oricat de fericiti pot fi abuzatorii la un moment dat, sub masca lor zac rezerve nesecate de furie neexprimata. Cea mai mare parte din furie este reprimata, ceea ce inseamna ca nu sunt constienti de acest lucru.

7. Violenta
Folosirea fortei sau orice act de violenta fizica fata de partener este cel mai puternic indiciu al unei relatii domestice abuzive. Oamenii accepta cu greu ca partenerul lor este responsabil pentru violenta manifestata fata de ei sau ca acesta a facut-o intentionat. Abuzatorii se apara spunand ca iubirea lor a stat la baza actelor de violenta.

Violenta in cifre
Este vital pentru orice persoana care se afla in cautarea unei relatii sa stie despre violenta domestica si sa incerce sa o previna.

  • Peste 4 milioane de cazuri de violenta domestica se inregistreaza anual, iar un atac are loc la fiecare 15 secunde.
  • Peste 50% dintre femeile ucise sunt omorate de partenerii lor si peste 12% dintre barbatii ucisi sunt omorati de partenerele lor.

Portretul abuzatorului
Persoanele abuzive, care au stima de sine scazuta, se tem la nivel subconstient ca nu valoreaza nimic. Ei fac presiuni pentru a avea relatii sexuale cat mai curand posibil, sperand astfel sa cimenteze legatura, prin exclusivitate si permanenta. Ele tind sa actioneze sub impulsuri de moment, ce iau, la inceput, forme placute (o vizita neasteptata la birou, telefoane la miezul noptii).

Abuzatorii sunt, insa, niste oameni cu trairi intense, exprimate cel mai adesea prin acte de violenta. Ei nu isi vad partenerii ca pe indivizi cu identitati proprii, cu visuri, drepturi, sperante, ci ca pe niste proprietati, lucruri care le apartin si al caror unic scop este sa le faca pe plac. Sunt dispusi sa-i vada pe ceilalti fericiti, dar doar daca ei sunt unica sursa de fericire din viata acestora.

Acest articol a fost realizat pe baza unor extrase din cartea „Relatii periculoase. Cum sa identifici si sa reactionezi la semnalele de alarma ale unei relatii cu potential abuziv”, aparuta la editura Amaltea, sub semnatura lui Noelle Nelson, psiholog american, doctor in psihologie clinica si sociologie.

Text: Catalina Ioancea; Foto: dreamstime.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie