Ferește-l de pneumonie. Vaccinează-ți copilul!

Statisticile arată că România ocupă un loc fruntaș în Europa atunci când vine vorba despre bolile pneumococice, iar situația este cu atât mai gravă cu cât acestea reprezintă principala cauză a mortalității în rândul copiilor.

Când începe campania de vaccinare antipneumococică?

Pentru că situația este una alarmantă, Ministerul Sănătăţii va demara o campanie de vaccincare antipneumococică, începând cu luna septembrie. Astfel, copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 5 ani vor fi vaccinați în mod gratuit, dozele de vaccin urmând să fie achiziționate de la medicul de familie.
Această vaccinare are ca scop protejarea copiilor împotriva celor 13 tulpini de pneumococ, care duc la declanșarea pneumoniilor, meningitelor, otitelor, dar și septicemiilor.

Chiar dacă este o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, pneumonia duce anual la decesul tot mai multor copii, cu vârsta sub 5 ani. România se numără astfel printre țările cu cea mai ridicată mortalitate infantilă, dintre țările membre UE.

“Bolile pneumococice sunt infecţii cauzate de o bacterie numită Streptococcus pneumoniae (pneumococul), localizată în mod normal la nivelul nazo-faringelui. Această bacterie face parte din flora microbiană normală. Pneumococul este unul din principalii agenţi patogeni infecţioşi regăsiţi la vârsta copilăriei (mai ales în primii 5 ani de viaţă), transmisibil de la om la om. Se transmite pe cale aeriană, direct – prin vorbit, căscat, strănut, râs, tuse, contact cu un purtător asimptomatic -, sau indirect, prin praf contaminat. Studiile epidemiologice au demonstrat că aproximativ jumătate dintre copii sunt purtători la nivel nazo-faringian de pneumococ, procentul ajungând, în anumite zone geografice, chiar la 80% la copiii care frecventează colectivităţile (grădiniţe, creşe şamd). Prezenţa pneumococului în nazo-faringe reprezintă un risc semnificativ pentru gazdă, dar şi pentru cei din jur, deopotrivă copii şi adulţi', a spus  prof. dr. Doina Anca Plesca, vicepreşedinte la Societatea Română de Pediatrie, potrivit medicalmanager.ro.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Amestecă aceste ingrediente și consumă băutura înainte de culcare. Vei elimina toxinele din organism și vei scăpa de kilogramele în plus

5 investigații medicale recomandate după vârsta de 30 de ani

Cele 3 semne care îți arată că rinichii tăi nu funcționează corect

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului