Feng Shui – un stil de viata
In functie de clima, de relief, de constitutia solului, locuitorii din diferitele parti ale globului au creat un stil propriu de constructie, adaptat si potrivit in totalitate la mediul in care traiau. Telul lor era de a trai in armonie cu natura.
Astfel ei tineau cont cu acuratete de orientarea optimala a cladirii, de pozitia si marimea usii de la intrare, dar si ale ferestrelor. Si forma acoperisului avea o importanta vitala.
Tineau cont chiar si de ordinea si marimea camerelor, de utilitatea lor. De ex. extrem de important era locul de gatit, dar si locul de odihna si spatiul de socializare.
Toate acestea au fost in ultimele decenii, din pacate, date uitarii. Din punct de vedere Feng Shui izolarea, singuratatea si nemultumirea care s-au instalat in timp sunt consecinte inevitabile. De remarcat sunt si diverse boli care apar in ciuda aparentei dezvoltari sociale .
Fiecare persoana este libera sa aleaga, in ce masura doreste sa integreze aceata arta in viata sa.
Devenind constient/a de principiile Feng Shui si de felul cum functioneaza, vei fi in masura sa eviti sa privesti Feng Shui ca pe o dogma.
Feng Shui este o piesa din puzzle-ul din care este compusa viata noastra. Nici mai mult, nici mai putin.
Ce inseamna Feng Shui?
In chineza Feng inseamna vant', iar Shui apa'. Vantul /'Feng' reprezinta influentele energetice cosmice, temporale si numerologice, cat si oxigenul si vantul in sine.
Apa /'Shui' reprezinta mediul inconjurator / peisajul, apa ca lichid, deasemenea drumurile si strazile.
Vantul si apa constituie doua din fortele elementare necesare vietii, care insa pot fi devastatoare, atunci cand se manifesta sub forma de uragane sau inundatii.
Daca indreptam privirea dinspre cer spre pamant, observam intre sus' si jos' norii, care pentru chinezi reprezinta mijlocitorii intre cer si pamant.
In Feng Shui se pleaca de la premisa ca exista un flux de energie invizibila, care strabate mediul inconjurator, casa si omul. Este acelasi fenomen pe care il cunoastem din acupunctura, cum ca energia curge prin corpul omenesc prin canalele energetice (meridiane),
Invataturile stravechiului Feng Shui
Feng Shui ne invata sa folosim in mod avantajos fortele naturii, astfel incat sa atragem si sa dirijam optimal energia Chi (in japoneza Qi). Prin aceasta se creaza baza unei sanatati stabile al fiecaruia dintre noi, la nivel de spatiu.
Ne indeamna sa integram forta si armonia naturii in spatiul de locuit si la locul de munca in asa fel, incat sa obtinem o crestere a vitalitatii si a fortei de munca pentru locuitorii spatiilor respective. Feng Shui ne indeamna sa facema pace cu mediul inconjurator si oamenii dimprejur, contribuind astfel la atragerea norocului si a abundentei si prosperitatii.
Feng Shui ne invata sa cream armonie prin intermediul formelor, culorilor, a luminii, aromelor si muzicii, ale accesoriilor si materialelor naturale.
Scopul Feng Shui
Amenajarea locuintei, a gradinii sau a locului de munca intr-un mod armonios astfel incat sa creezi un loc din care sa-ti iei forta, in care sa te incarci cu energie pozitiva, prin aceasta punand bazele pentru sanatate, succes, noroc si fericire – acesta este scopul.
Toate acestea sunt cu atat mai importante, cu cat in ultimele decenii a devenit apanajul multora arhitectura extravaganta, care sa atraga priviri pline de admiratie si apreciere la adresa arhitectilor (sa nu uitam invidia unora, ceea ce atrage energie negative Sha), avand in cele din urma de suferit necesitatea de baza a omului, de protectie si securitate.
Aceasta situatie o avem in special in cazul cladirilor cu fatada complet din sticla. Incaperile sunt inundate de lumina, insa efectul secundar negativ care se produce este ca, in aceeasi masura se pierde foarte usor energia.
Efectiv iese pe geam, fara ca cei ce folosesc spatiile respective sa beneficieze de energia vitala si de sustinere. Acest lucru poate sa duca la lipsa cronica de energie si implicit la lipsa de bani – pentru ca, in definitiv banii nu sunt decat energie.
Unde / cum actioneaza Feng Shui?
Eul si constientul personal reprezinta doar varful iceberg-ului. Inconstientul personal urmeaza imediat constientului personal si e la mijlocul piramidei, in partea superioara. Cel mai mare efect il are Feng Shui asupra inconstientului colectiv, care sta la baza piramidei si reprezinta 77% din aceasta.
Feng Shui functioneaza atat de bine pentru ca actioneaza atat la nivel constient cat si subconstient.
Trei sferturi din deciziile pe care le luam, indiferent ca e vorba de parteneriat sau de afaceri, le luam intuitiv.
Ce este Feng Shui pentru tine?
Ei bine, Feng Shui nu inseamna doar a-ti crea armonie in spatiul in care locuiesti sau muncesti. Nu inseamna doar a-ti muta mobila dintr-un loc in altul al camerei. Feng Shui este mult mai mult decat atat. Este un stil de viata! La fel de important ca spatiul care ne inconjoara, este Feng Shui-ul nostru interior.
Felul cum gandim, cum ne comportam are influenta foarte mare asupra sanatatii, asupra succesului, asupra relatiilor interumane … E bine sa tinem cont nu doar de un ambient placut (spatiul exterior) ci si de dorintele si nevoile noastre interioare.
O reamenajare a spatiului, schimband locul mobilei intr-o incapere, sau punand o vaza de flori, sau lumanari intr-un anumit loc, atarnand un tablou pe un anumit perete, la o anumita inaltime , e ca si cum ai activa un punct energetic in acupunctura.
Feng Shui e ca un Puzzle – e o parte din constitutia unui om care se hraneste sanatos, face miscare, si are un mod de gandire constructiv.
Feng Shui-ul in casa / gradina, sau la locul de munca e de neconceput si nu-si face in totalitate efectul, fara pasi in dezvoltarea personala!
Legi universale in Feng Shui:
Spatiul pe care il locuim este oglinda sufletului nostru.
Intr-o camera ordonata e si sufletul in ordine' spune Ernst Freiherr von Feuchterleben
Daca exteriorul este oglinda sufletului nostru, atunci concluzia este urmatoarea: modificam spatiul, ne schimbam pe noi.
Mai intai noi definim spatiul. Apoi spatiul ne defineste pe noi. este de parere Sir Winston Churchill
Pasul 1: simplifica-ti viata!
Debaraseaza-te de tot ce nu ai nevoie (obiecte de uz casnic, vestimentatie etc). Obiectele stricate arunca-le, iar cele care mai sunt bune, dar nu le mai folosesti tu, fa-le cadou – poti face cuiva o bucurie cu ele.
Nu pastra obiecte (de ex. cadoul de la matusa tatalui) doar din complezenta. Creaza spatiu pentru Chi (energia vitala)
Pasul 2: amenajeaza-ti un spatiu armonic, creaza echilibru intre yin si yang cu ajutorul celor 5 elemente.
Autor: Doris Gabrielle Renkert
Specialist Feng Shui
Maestru Reiki Usui
Maestru Karuna Reiki
Facilitator constelatii sistemice
www.fengshui-wellness.ro
Tel : 0721.268.988