In momentul in care te uiti la o persoana, la mediul inconjurator sau la un lucru, subconstientul iti transmite informatii despre acestea folosindu-se si de culoarea pe care o au. Vibratiile pe care fiecare culoare le emite in functie de tonalitatea sa sunt percepute de corpul uman atat fizic, cat si emotional.
Culoarea nu numai ca afecteaza modul in care esti perceput, dar inclusiv modul in care te percepi tu pe tine insuti. Alegerea unei culori are implicatii profund personale, iar ceea ce simti vis-à-vis de o anumita culoare sau o combinatie de culori releva o stare de spirit, o boala, o traire, o simtire, o emotie. Chiar si visele noastre pot fi albe, negre sau in culori, fiecare avand o anumita explicatie.
Nu numai in cadrul cromoterapiei, ci si in viata cotidiana suntem supusi cu totii in acelasi fel influentei vibratiilor transmise de culori.
Nuantele vii exprima „violenta', forta emotiilor personale si produc acelasi gen de reactii privitorului. Iar asocierea lor denota o adevarata „revolutie' interioara. Imbinarea culorilor primare, ca rosul stralucitor, verdele si albastrul viu, creeaza un aspect in ansamblu foarte agresiv, puternic. Cand o asemenea asociatie de culori ne atrage atentia, putem avea fie o reactie vizuala si afectiva intensa, fie invers, o respingere puternica.
Nuantele mai blande insa, asociate cu contururi curbe si cu forme „netede', intr-o imbinare armonioasa, ne vor provoca incantarea.
Rosu – stilueaza, incalzeste si fortifica. Este culoarea sangelui si a pasiunii, dar si a iubirii si a energiei sexuale. Poti sa folosesti in dormitor doua inimi sau doua lumanari in forma de inima de culoare rosie pentru a stimula ideea de cuplu.
Portocaliu – actiunea sa este blanda. Ca si aurul, el simbolizeaza bogatia si seductia. Este o culoarea energica si revigoranta ce simbolizeaza sanatatea, entuziasmul, optimismul si vitalitatea. Nu incerca sa folosesti aceasta culoare la birou pentru ca s-ar putea sa te faca sa vrei sa te distrezi mai mereu. O poti utiliza in salon, sufragerie, hol sau in partea de sud.
Galben – este tonic si un bun anti-depresiv. El evoca soarele sau aurul, stimuleaza sistemul nervos central, ajuta digestia si da tonus muschilor. Te poate ajuta sa fii mai optimista, inteligenta si plina de idei. Este recomandat pentru living, sufragerie si bucatarie dar de evitat in dormitor.
Verde – inviorator si stimulent, el reprezinta natura si speranta. Te ajuta sa alungi stresul si problemele emotionale. Il poti utiliza in camera copilului, sufragerie, bucatarie, birou si baie. Aseaza plante verzi in sud-estul sufrageriei (pentru belsug si prosperitate), un bambus in est (pentru sanatate).
Albastru – calmeaza si relaxeaza. Simbolizeaza adevarul, sinceritatea, intelepciunea, inspiratia si creativitatea. O poti utiliza in salile de asteptare, la birou, in camerele de studiu, in baie, dar nu este recomandata pentru bucatarie, tavan, zona in care iei masa sau dormitor.
Roz – ca toate nuantele pastelate, rozul exprima blandetea. Foloseste asternuturi roz in dormitorul conjugal pentru a mentine armonia in cuplu.
Violet – este culoarea moderatiei si a reflectiei. Pentru a atrage banii, se foloseste in zonele de sud-est, nord sau sud ale sufrageriei.
Alb – reflecta razele soarelui, respingand caldura. Este o nuanta activa potrivita pentru tavane, favorizand energia chi. O poti utiliza cu incredere atat in baie, cat si in bucatarie (locuri in care igiena este necesara); da senzatia de curatenie si puritate.
Negru – absoarbe caldura. Nu exagera cu aceasta culoare pentru ca s-ar putea sa-ti dea stari de depresie. Foloseste negrul doar pentru obiecte de decor mici.
Gri – Griul este o culoare ce simbolizeaza serioaziatatea si respectul, ceea ce il face potrivit pentru birouri, mai ales pentru cele ale unor persoane cu functii inalte.
Text: Oana Racheleanu; Foto: Shutterstock.