Femeile care se trezesc devreme de dimineață au un risc mai mic de a face cancer de sân

Cine se scoală de dimineață e ferită de cancer de sân.

Potrivit unui nou studiu, femeile care se trezesc fericite și pline de energie la primele ore ale dimineții sunt mai puțin predispuse de a dezvolta cancer de sân comparativ cu cele care se trezesc târziu.

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au analizat legătura dintre orele de dormit și cancerul de sân la femei.

Constatarile lor demonstrează că femeile care se trezesc de la prima oră au un risc cu 40% mai mic de a dezvolta cancer de sân, în timp ce la femeile care dorm mai mult de 8 ore pe noapte, riscul crește cu 20% pentru fiecare oră petrecută în plus dormind.

Studiul a analizat diferențele dintre persoanele predispuse genetic să fie „ciocârlii' și cele care sunt „bufnițe'.

„Ciocârliile sunt persoanele matinale şi oamenii de seară sunt „bufniţele.
Ciocârliile se trezesc dimineaţa devreme cu mare uşurinţă, iar vârful activităţilor lor are loc în jurul prânzului. Bufniţele se trezesc foarte greu dimineaţa și sunt active până seara.

'Pe baza variantelor genetice asociate cu preferinţa persoanelor pentru dimineaţă sau seară, durata de somn şi insomnia, am căutat să aflăm dacă aceste trăsături asociate somnului au o contribuţie cauzală la riscul de a dezvolta cancer de sân', a declarat dr. Rebecca Richmond, cercetător principal la Universitatea Bristol, Marea Britanie.

'Însă descoperirea unui efect protector al preferinţei pentru dimineaţă asupra riscului de cancer de sân este în concordanţă cu cercetările anterioare care subliniază că munca în ture de noapte şi expunerea la lumină nocturnă reprezintă factori de risc pentru cancerul de sân', a completat Richmond.

Studiul a fost efectuat pe 180.215 participante din cadrul proiectului UK Biobank care stochează date pentru cercetări medicale de la 500.000 de persoane.

 

Iulia Sandu

Foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate