Există PATRU tulpini diferite de Omicron care circulă, avertizează OMS
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2022/01/patru-tulpini-Omicron.jpg)
OMICRON are acum patru tulpini care circulă în întreaga lume, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății.
Varianta mutantă originală denumită Omicron a dezvoltat la rândul ei o serie de descendențe separate de când a apărut la sfârșitul anului trecut în Africa.
Patru tulpini de Omicron: CE SPUN SPECIALIȘTII
Faptul că Omicron are deja patru „prozeliți” nu este o surpriză, este un model comun pentru tulpinile de virus – Delta s-a multiplicat în peste 200 de subvariante înainte ca Omicron să-l depășească. Majoritatea tulpinilor de virus sunt atât de asemănătoare cu originalul, încât nu au un impact suplimentar asupra severității sau imunității organismului gazdă.
BINE DE ȘTIUT: Booster-urile Covid protejează împotriva Omicron și oferă cea mai bună șansă de a trece peste pandemie, au spus în mod repetat oficialii din domeniul sănătății.
Prima versiune cunoscută a Omicron este B.1.1.529 – care a ridicat semne de îngrijorare de către OMS. Aceasta s-a dezvoltat apoi în două tulpini, BA.1 devenind super transmisibil, răspândindu-se în 171 de țări și provocând o revoltă în privința libertăților în multe locuri. Acum, BA.2 și BA.3 au fost înregistrate ca subvariante noi în familia Omicron. Dar aceste ultime mutații au în prezent rate de cazuri foarte scăzute, în special pentru BA.3.
MAI BLÂND: NE APROPIEM DE FINALUL PANDEMIEI
O serie de studii recente arată că Omicron este mai blând decât alte tulpini – cu vaccinuri considerate a fi eficiente împotriva tuturor mutațiilor existente.
Un raport al OMS din 21 ianuarie spunea: „Deși descendența BA.1 a fost anterior cea mai dominantă, tendințele recente din India, Africa de Sud, Regatul Unit și Danemarca sugerează că varianta BA.2 crește proporțional. Vectorii de transmisie și alte proprietăți ale mutației BA.2 sunt în curs de investigare, dar rămân neclare până în prezent'.
Cele mai recente date au descoperit că mutația BA.2 se poată răspândi chiar mai repede decât Omicronul original, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a fi sigur.
Experții au spus că nu există prea multe motive de îngrijorare în acest moment și, în mod esențial, nu există dovezi că această variantă de coronavirus ar fi mai gravă. Profesorul Francois Balloux, directorul unui institut de genetică a declarat: „Virușii tind să evolueze destul de rapid, cu diferite tulpini care dobândesc constant mutații în timp. SARS-CoV-2 nu face excepție de la acest model, fiecare filiație dobândind în medie două mutații pe lună.'
Foto: 123rf
Citeste și:
Astăzi începe vaccinarea copiilor cu serul Comirnaty produs de Pfizer