Exista Mos Craciun?

De regula, copiii stiu ca Mos Craciun le aduce cadouri, daca au fost cuminti. Macar in saptaminile dinaintea Craciunului, ei incearca sa-si tempereze zburdalniciile, ca sa nu-l supere pe Mos.
Ce se intimpla insa daca vreun coleg de scoala ii spune odraslei tale ca Mos Craciun nu exista?

Cei mici nu trebuie mintiti.

Carmen Iancu, psiholog la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament, Bucuresti:
"Cred ca trebuie sa li se spuna copiilor ce inseamna Mos Craciun, semnificatia lui religioasa. Cind eram mica, nu mi s-a explicat niciodata ce e Mos Craciun, stiu doar ca era un prilej cu care primeam cadouri, eram in centrul atentiei. Nu stiam care e sensul acestei sarbatori, habar n-aveam ca sarbatoream nasterea lui Iisus. Eu sint de principiul ca trebuie sa-i spunem copilului ca noi, parintii, cumparam cadourile de Craciun. Cind o sa am copii, o sa le spun de la inceput, pentru ca altfel le-as ascunde adevarul, deci i-as minti.
Noua, ca adulti, nu ne place sa fim mintiti. Personal, nu cred ca exista riscul de a demitiza astfel Craciunul. Ei, copiii, preiau tot din mediu, ingurgiteaza toate informatiile, pina ajung sa le redea intr-o forma personala. Si daca le spunem minciuni, minciuni o sa primim de la ei. Mos Craciun exista, dar depinde ce intelege fiecare din Mos Craciun."

Copiii au nevoie de "mituri"

Claudia Negurita, 35 ani:
"Fiica mea de 9 ani m-a intrebat daca e adevarat ce i-a spus o colega si anume ca parintii tin locul lui Mos Craciun. M-am blocat. Apoi am intrebat-o cine i-a spus asa ceva. Mi-a zis ca Angela. Atunci i-am spus ca nu e adevarat; ca Mos Craciun exista, dar noi nu-l putem vedea. El aduce cadouri numai copiilor cuminti, iar Angela, fiind cam obraznica si cam slaba la invatatura, probabil ca ei Mosul nu i-a adus nimic. Parintii ei insa, iubind-o foarte mult, au vrut ca ea sa nu sufere de pe urma faptului ca n-a primit nimic de la Mos, asa ca i-au cumparat ei jucarii in locul Mosului si le-au asezat sub pom. Ca s-o menajeze pe prietena ei, fiica mea nu i-a mai amintit de explicatia mea. Cred ca am procedat bine. La virsta ei, copiii au nevoie de mituri."

Intre evidenta si miracol

Valeria Negovan, lector la Facultatea de Sociologie, Psihologie si Pedagogie Bucuresti:
"O familie care isi creste copilul in ideea trairii miracolului existentei nu-l va priva de emotia intilnirii din fiecare an cu Mos Craciun, generos, bun, blind si intelegator fata de micile lor pozne, dar mai aspru cu copiii ‘obraznici si neascultatori’.
Insa copiii schimba informatii si impresii intre ei. Un copil convins de existenta lui Mos Craciun poate afla de la prietenul lui ca "Mosul" a fost de fapt un vecin sau un actor. Parintelui ii revine dificilul rol de a prezenta lucrurile astfel incit nici sa nu nege evidenta, dar nici sa nu rapeasca micutului una din bucuriile copilariei. Nu exista o reteta standard prin care sa pregatim copilul, pentru a nu-si construi false asteptari. El poate fi invatat ca exista o zi in fiecare an, cind vine spre noi un gind, ceva care poate fi simtit cu sufletul, care ne indeamna la blindete, la generozitate, intelegere si iertare. Ceva care, pentru a-l putea face de inteles, apelam la un om imbracat in cunoscutul costum de Mos Craciun. Putem sa invatam copiii ca omul acela, in momentul in care imbraca acel costum, devine mai bun, mai blind, mai drept, mai aproape de adevaratul Mos Craciun pe care nu-l putem vedea decit cu ochii sufletului".

de Irina Dimiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii