Superfemeia exista sau e doar o iluzie?
Bunicile noastre stateau acasa, erau sotii iubitoare, mame perfecte, gospodine neintrecute. Acestor roluri traditionale, femeia moderna le-a adaugat cariera. Dar poate femeia timpurilor noastre sa faca performanta pe multiple planuri?
Cate dintre noi nu avem in minte imaginea bunicii care facea mancare gustoasa, spala maldare de rufe cu mana, scotea praful din toate ungherele casei cu matura – ce mai, robotea cat era ziua de mare, iar spre dupa-amiaza, uneori spre seara, isi astepta sotul cu masa pusa… Ce viziune idilica, adanc inradacinata in constiinta majoritatii barbatilor de astazi, care considera cresterea copiilor si menajul activitati exclusiv feminine.
Dar timpurile s-au schimbat, si cu un salariu nu se mai putea intretine toata familia. Asa ca femeia, si in numele egalitatii intre sexe propovaduita de regimul comunist, a trebuit sa fie producatoare de venit si sa mearga la serviciu. „Femeile au avut cateva castiguri”, dupa cum arata Mihaela Miroiu: acces la educatie si profesii, crese si gradinite finantate de stat, prezenta „politica” in sistem de „cote”, dar totodata au avut „dreptul si datoria de a munci, adica nu au avut de ales si au suportat tripla zi de munca: la serviciu, acasa si in folos obstesc”.
Dupa 89, lumea s-a schimbat din nou si femeia a trebuit sa se reorienteze. „Femeile au luat drumul economiei de piata nesindicalizate, inclusiv in partea gri, au deschis mici afaceri, au facut studii superioare intr-o lume in care relatia intre studii si venituri e inca slaba, au plecat la munca in Vest, au intrat voluntar sau prin trafic pe piata prostitutiei. Unele femei de succes au devenit vedete, manageri de firme ale caror proprietari sunt barbati, fac cariere didactice prost platite (domeniile feminizate – educatia, sanatatea, administratia, cultura – sunt cele mai jos ca grile de salarizare). Muncesc mult, castiga mai putin si sunt slab reprezentate politic”, spune Mihaela Miroiu. „Femeia a inceput sa vada in serviciu nu numai un mod de a sustine financiar familia, dar mai ales o solutie de implinire pe plan personal. Asa a aparut dorinta de a-si construi o cariera.”
Poti sa fii o femeie totala?
O intrebare complexa si doua raspunsuri diametral opuse – dar nu mai putin interesante!
Este o iluzie pozitiva!
Mihaela Miroiu, prof. univ.dr. la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative: „Nu! Superfemeia e o iluzie pozitiva si costisitoare. Nu cred ca solutiile individuale tip arta de a fi superfemeie (femeia Shiva si papusa Barbie, eventual combinate) sunt altceva decat mituri irealizabile. Femeia Shiva e deprimata si in prag de colaps. Femeia Barbie e rara si adesea impracticabila. Intr-o lume misogina, in care banii si puterea sunt prin excelenta la barbati, ne facem iluzia ca vom rezista cererii de a fi simultan: frumoase, suple, tinere, destepte, de cariera, sanatoase, supermame, fiice grijulii cu parintii, sexi nonstop, gospodine desavarsite, sotii proaspete si surazatoare, turiste pe mapamond. Sa nu ne hranim cu iluzii, fiindca deziluziile sunt direct proportionale cu ele”.
Cu vointa, da!
Maria Voinea, profesor universitar la Facultatea de Sociologie, Universitatea Bucuresti: „Da, dar cu efort, vointa, o eficienta gestionare a timpului, stabilirea prioritatilor. Putem vorbi de un management familial imbinat cu cel profesional. Si sa nu uitam ca in ecuatia aceasta intra partenerul de viata, copiii si alte persoane importante. Comunicarea cu partenerul nu trebuie sa fie doar un deziderat, ci o realitate. Luarea in calcul a surprizelor neplacute (invidia sotului/iubitului, neintelegerea din partea familiei mai largi, momente de criza, boala etc.) si rezolvarea lor rapida asigura eficienta, dar si liniste. Si azi, barbatii viseaza (desi nu povestesc) la sotia ideala: o mama perfecta, gospodina exceptionala si amanta pasionala (intr-o alta ordine a rolurilor decat cea expusa)”.
Sociologul Maria Voinea a reusit sa imbine indatoririle familiale cu excelenta profesionala si, din propria experienta, ofera cateva sfaturi femeilor de 25-40 de ani.
Vrei sa fii superfemeie si sa joci performant in toate rolurile in care viata moderna te distribuie? Poti, daca te bucuri de intelegerea partenerului si valorifici progresele societatii de consum.
Ai grija de frumusetea ta!
Felul cum arata este foarte important pentru psihicul oricarei femei.
Inainte de a fi sotie sau mama, esti femeie. Si oricat de greu ti-ar parea (pentru ca niciodata nu ai timp), nu uita de tine! Ai grija de frumusetea si de sanatatea ta! Multumirea sufleteasca fata de felul cum arati este direct proportionala cu increderea in tine si cu pofta ta de viata.
- Stabileste o zi din luna in care faci o vizita la cosmetica si la coafor si fa din aceasta un ritual – stii intotdeauna ca, sa zicem, pe data de 25 a lunii ai ora la beauty salon.
- La cel mult doua saptamani ar trebui sa ai grija si de manichiura ta.
- O data pe saptamana ai putea sa iti rezervi placerea unei sedinte de masaj corporal, pentru relaxare.
- Tot o data pe saptamana, prepara-ti in casa o masca de fructe sau foloseste o masca din comert („castigi” o fata mai curata si un sfert de ora de relaxare).
- Pentru intretinerea siluetei, fii atenta ce mananci si nu renunta la gimnastica; daca resursele materiale iti permit, cumpara o bicicleta medicinala, un aparat de slabit cu benzi sau un stepper si, in timp ce aparatul merge sau tu alergi pe banda, te poti uita televizor sau poti asculta muzica.
- Rezolva orice problema de sanatate o data aparuta; nu amana vizita la medic si obisnuieste-te sa-i ceri medicului tau de familie controale medicale periodice, macar o data pe an, chiar daca te simti perfect sanatoasa.
Cum mentii relatia cu partenerul
Rezerva-ti neaparat timp si pentru voi doi, ca la inceputul iubirii voastre.
Ce sa faci pentru sanatatea relatiei de cuplu si pentru ca iubirea sa ramana vie.
- Rezerva-ti cel putin o data pe luna placerea unei cine romantice, la un restaurant, cu partenerul sau, intr-un week-end, dati o fuga la munte numai voi amandoi; este o metoda excelenta de reincarcare a bateriilor.
- Fii atenta la dorintele partenerului tau si nu lasa loc pentru frustrari (nemultumirile acumulate pot duce la ruperea relatiei).
- Fa-i un cadou simbolic din cand in cand (poate se „contamineaza” si mai vine si el cu un buchet de flori acasa…).
- Nu neglija viata sexuala, mai ales ca, spun cercetatorii, in timpul unei partide de sex pierzi cca 450 de grame – deci, si slabesti.
Gospodina aproape perfecta
Stiai ca poti sa rezolvi treburile casei si altfel decat ai invatat de la mama?
Din pacate, la noi, gatitul este inca o indeletnicire asociata cu femeia, de parca barbatul n-ar avea acces la oale si cratite! In plus, sotul roman vrea sa manance „ca la mama acasa”, mancare proaspat gatita, fiind mai putin dispus pentru cine frugale (un gratar asortat cu cateva legume fierte, macaroane cu branza etc.). Cum sa-i indeplinesti dorintele culinare cand gatitul iti ia timp cu nemiluita, iar tu vii obosita moarta de la serviciu? Dar exista si trucuri pe lumea asta!
- Gateste o data pe saptamana mai multe feluri de mancare (asa, ai zilnic de mancare si, pe deasupra, este si variata).
- Prepara sosuri pentru friptura, pentru spaghete etc. si pune-le in congelator; in situatii de urgenta, fierbi niste paste sau ceva carne de pasare, adaugi sosul si ai gatit un fel de mancare.
- Cumpara legume gata spalate si taiate (acum se gasesc combinatii de legume congelate, pe care le poti prepara la microunde sau in tigaia de teflon in cel mult zece minute).
- Cumpara semipreparate si gateste-le la cuptor.
- Cumpara mancare gata preparata, iar acasa doar o incalzesti.
- Intotdeauna sa ai in congelator o pizza cu tot ce-i trebuie, numai buna de copt, dar si o punga cu pulpe de pui, care se pot prepara la minut.
- Comanda mancare acasa.
- Foloseste farfurii, tacamuri si pahare de unica folosinta (astfel, scapi de vraful de vase si nici detergent nu mai consumi).
In cazul in care sotul tau nu reuseste sa se adapteze la stilul modern de viata, iar tu mai ai putin si capitulezi, angajeaza o femeie care sa faca de mancare.
Aprovizionarea o poate face si el
A devenit un obicei si la noi ca sa mergem o data sau de doua ori pe luna la hipermarket, pentru aprovizionare. De altfel, magazinele de acest tip de asta au si fost inventate: ca omul sa castige timp si sa gaseasca orice produs vrea, fara sa mai cutreiere zeci de magazine. Prin urmare, pentru aprovizionare:
- mergi la hipermarket (evita insa orele de varf din week-end, ca sa nu stai o ora la casa);
- implica-ti sotul (cu o lista bine facuta se descurca si singur);
- comanda pe Internet (e-shopping-ul a devenit posibil si in Romania; e drept, preturile sunt un pic mai mari decat cele de la supermarket, insa produsele iti vin acasa).
Toata lumea la curatenie
Dupa casatorie, stabileste o regula in aceasta privinta: amandoi sa faceti curatenie. Multi barbati, prost invatati de mame, considera ca gatitul si curatenia revin femeii, de parca numai ea ar face mizerie in casa!
Impartiti responsabilitatile cand faceti curatenie (el poate folosi aspiratorul chiar cu mai multa dexteritate!). Cand sunt destul de maricei, nici copiii nu trebuie exclusi de la aceasta activitate.
Impuneti-va sa si pastrati curatenia.
Fiti ordonati – doua-trei haine aruncate aiurea, putin praf si impresia de mizerie-i gata!
Apelati la serviciile specializate de cleaning (se cam simt la buzunar, dar salvati ceva timp, mai ales la curatenia generala; in plus, au aspiratoare care si spala covoarele, mocheta etc.).
Platiti o femeie pentru menaj, pentru ca e o solutie mai ieftina (alege insa o persoana de incredere si explica-i foarte clar ce vrei).
Spala rufele la masina, iar hainele mai pretentioase du-le la curatatorie. Unele firme asigura si servicii la domiciliu si nici nu percep comisioane pentru transport. Cum rezolvi problema calcatului?
Cu ajutorul femeii care face curatenie.
Stimuland memoria sotului, care sigur isi aminteste ce bine isi calca pantalonii in armata!
Alegand haine care nu se sifoneaza.
Mama grijulie
Copiii te implinesc ca femeie, ii iubesti neconditionat, dar ai si responsabilitati: sa fie in siguranta cat timp esti la serviciu, sa ai medicul potrivit cand se imbolnavesc, sa te preocupi de educatia lor daca sunt elevi, sa tii legatura cu scoala si cate si mai cate…
Pentru ingrijirea micutilor de varsta prescolara exista trei solutii: gradinita, contractul cu o agentie de baby-sitting sau angajarea unei bone si implicarea rudelor (bunici, matusi, unchi etc.).
Gradinitele de stat au taxe mult mai mici decat cele particulare, dar prichindeii nu se simt asa de bine ca la cele particulare, unde preturile incep de la 180 de euro pe luna (program 8-18, cu trei mese incluse), iar micutii beneficiaza de o gama mai variata de activitati. In plus, gradinitele particulare asigura, contra unei sume suplimentare, transportul copiilor de acasa la gradinita si inapoi.
Daca optezi pentru baby-sitting sau pentru o bona, fii pregatita sa platesti in jur de 100 de euro/luna. Te sfatuim sa alegi o persoana tanara, care poate compensa lipsa de experienta cu rabdarea. Agentiile specializate ofera si servicii de baby-sitting part-time sau numai ocazional (si aici preturile sunt ridicate: 50 de euro pe luna pentru part-time si 4 euro/ora). Indiferent de situatie, trebuie sa platesti agentiei o taxa de inscriere (minim 500.000 lei).
Ca sa rezolvi inerentele probleme de sanatate ale micutului, este bine sa gasesti un medic pediatru profesionist, care sa aiba tact si rabdare, sa vina acasa, daca e nevoie, sa aiba contract cu Casa de Asigurari, ca sa poata prescrie retete gratuite, sa nu aiba cabinetul prea departe de locuinta ta, sa nu-ti prescrie antibiotice pentru orice raceala banala.
Pentru educatia copilului si ocuparea timpului sau liber poti sa-l implici pe tatal copilului si, bineinteles, pe bunici. Pe langa plimbarile si joaca in parc, preocupa-te de inscrierea lui la cercuri de desen, actorie, dans etc. De asemenea, incurajeaza-l sa practice un sport, du-l la teatru, opereta pentru copii etc.
In cazul copiilor mai mari, vei afla chiar de la ei ce activitati vor sa faca, insa va trebui sa fii atenta cum gestionezi relatia cu scoala. Si in acest caz, poate fi implicat tatal lor.
Nu-ti ignora cariera!
Ia in calcul un program flexibil, un part-time sau lucrul de acasa.
Daca odrasla n-a facut inca doi ani si simti ca te sufoci stand acasa, intoarce-te la serviciu! Pentru copilul tau este mai bine sa fie ingrijit de o persoana dispusa sa faca asta, decat de o mama care se simte frustrata in permanenta. Daca reiei munca dupa doi ani, la inceput nu iti va fi usor. Ti-ar fi de mare ajutor un serviciu cu program fix sau un post mai prost platit, dar unde sa beneficiezi de program flexibil ori de sefi intelegatori. In unele situatii, si serviciul acasa poate fi o solutie.
Sprijinul vine numai din interiorul familiei
Melania Ionescu, 33 de ani, s-a casatorit cu iubitul ei (cu care era impreuna de 13 ani) dupa ce a ramas insarcinata… Melania si-a intrerupt serviciul inca din ultimele luni de sarcina, iar acum se afla in concediu postnatal pentru ingrijirea copilului, pana la varsta de doi ani. Ca si sotul ei, este ziarista. Si, ca sa mai faca rost de un ban in plus (fiindca au probleme de cand ea nu mai munceste), Melania isi ajuta sotul la o serie de proiecte – desi treburile casnice si copilul ii ocupa aproape tot timpul. „Lucrez de un an de zile de acasa, in timp ce ingrijesc de fetita noastra, gatesc, fac ordine, spal etc.
Tot eu ma ocupam si de curatenia garsonierei noastre pana acum sase luni, cand am decis ca e mai important si imi place mai mult sa lucrez decat sa dau cu aspiratorul. De fapt, nu ma mai simteam in stare sa rezolv si problema asta, dupa aproape sase luni de ingrijit un bebelus – pe deasupra, si cu program de noapte si fara nici un ajutor din partea familiei (bunici, rude etc.). Asa ca am apelat la o femeie de incredere care, la doua saptamani, vine si face casa luna.
Tot cu ea am rezolvat si problema calcatului camasilor sotului. Ca sa mai respir putin si pentru ca Ana-Maria sa se obisnuiasca si cu alte persoane, am apelat la o agentie de baby-sitting. Am vrut sa platesc ocazional o persoana ca sa vina sa o scoata la plimbare pe fetita, timp in care eu as fi putut sta linistita sa lucrez acasa. Dar tarifele piperate m-au facut sa renunt. Ce as fi castigat cu lucrul de acasa, as fi dat agentiei si persoanei, deci nu faceam nici o scofala. Si cum fetita a crescut, mi-e din ce in ce mai greu sa lucrez, mai ales ca nu mai rezist sa nu dorm noptile; dar nu vreau nici sa renunt, pentru ca astfel simt ca n-am abandonat decat temporar profesia.
Aprovizionarea o face sotul si tot el merge sa achite toate facturile. Sa cumpar semipreparate ori mancare gata facuta nu-mi prea da mana, asa ca tot mancarea gatita de mine ramane baza. Imi este foarte greu si nu prea pot apela la unele servicii asa-zis moderne, din pricina costurilor exagerate… La noi, serviciile de baby-sitting, de cleaning, mancarea comandata acasa etc. sunt inca servicii de lux.”
Ce faci cand esti in impas
Psihologul Carmen Demi: „Iti propun sa uiti de toti si de toate, sa te axezi asupra ta si a nevoilor tale. Aloca-ti o dupa-amiaza sau chiar o zi intreaga pentru regasirea propriului echilibru, adica numai pentru lucruri care te destind si care iti plac: o baie intr-o cada plina cu apa parfumata, o muzica placuta, arome, un pahar cu bautura preferata. Ai putea descoperi ca ai o alta lista de prioritati decat cea pe care o stiai, ca un obiectiv pe care-l credeai secundar este in realitate mai important decat toate, iar altul – pentru a carui realizare luptai cu inversunare si nu iesea nimic – devine nesemnificativ. Cu siguranta, acest proces de reconfigurare a prioritatilor va avea un rol de clarificare, vei sti exact de ce nu merg acele lucruri care iti dadeau batai de cap si ce vrei sa faci in continuare”.
In America, societatea de consum ajuta mult femeia
Eliza Celenti are 32 de ani si in urma cu sapte ani a plecat din Romania in Statele Unite. Practic, si-a urmat sotul, pe Dan, un roman care si-a facut doctoratul in America si a ramas acolo. Locuiesc in statul New Jersey, la aproximativ 50 de minute de cartierul Manhattan din New York. Au un fiu, Eric, de cinci ani. Lucreaza la o firma de telecomunicatii (AT&T), in cercetare, si si-a dat doctoratul in computer networking. Dupa statistici, salariul pe care-l primeste lunar se situeaza in top 5% ca salariu pe economie. Dar zice ca asta nu e impresionant, din moment ce populatia SUA numara 300 milioane de oameni, dintre care 1 milion (0,3%) sunt milionari.
Eliza povesteste cum reuseste sa jongleze cu responsabilitatile de sotie si mama, fara sa renunte la cariera, si cum s-a adaptat unei societati moderne. „Americanii spun ca a avea totul (copil, cariera, viata sociala, hobby-uri) e ca incercarea de a manca o prajitura si de a o si pastra – cu alte cuvinte, imposibil. Spre deosebire de Europa, aici femeile isi reiau serviciul la sase saptamani dupa nastere. Reintoarsa la lucru, proaspata mamica va trebui sa-si convinga colegii si sefii ca este inca foarte dedicata companiei. Dar, daca va vrea sa aiba un program mai lejer sau daca va intrerupe lucrul pentru a acorda mai multa atentie familiei, va pierde credibilitatea la locul de munca si nu va avea nici o perspectiva de promovare. Exista insa o solutie pentru dilema femeii in viata moderna? Cum reusesc sa se bucure de viata mamicile care nu sunt celebritati si care nici nu vor sa renunte la cariera? Un mare plus al societatii de consum e faptul ca procesul cumpararii a devenit extrem de usor, ca si returnarea obiectelor. Magazinele sunt deschise pana la 10 seara, iar benzinariile si supermarketurile au program nonstop. Poti sa iti faci aprovizionarea chiar si la miezul noptii si exista programe de cumparaturi prin care produsele sunt livrate acasa (impreuna cu un frigider si congelator) saptamanal. Nu e ceva neobisnuit ca la intrebarea: ‘Ce ai facut in week-end-ul trecut?’ sa ti se raspunda: ‘Am stat acasa si am gatit’. Asta, pentru ca gatitul presupune, in majoritatea cazurilor, doar o incalzire sau coacere in cuptor. Cine are norocul sa locuiasca pe langa o ‘ferma’ (este doar un magazin modern facut sa arate rustic!) poate alege dintr-o gama variata de produse gata preparate ori semipreparate, facute in bucataria proprie, care arata foarte bine (in general, delicatese frantuzesti sau italienesti).
Desigur, poti comanda cina si prin telefon, insa oferta e destul de redusa, axandu-se mai mult pe aspectul cantitativ decat cel calitativ. Pentru cei pe care mirosul de mancare din bucatarie ii face sa se simta ‘acasa’, exista o multime de solutii, cum ar fi cumpararea de produse spalate si taiate, de branza rasa etc. Iar pentru spalatul pardoselii, se gasesc servetele de unica folosinta imbibate in detergent.
Si eu fac parte din acea categorie de femei care incearca sa impace toate caprele si toate verzele vietii cotidiene. Fac parte insa din minoritatea celor care lucreaza foarte aproape de serviciu si carora natura profesiei le da posibilitatea sa lucreze si de-acasa – un mare avantaj, dupa parerea mea. In era telecomunicatiilor globale, in care oameni din diferite parti ale globului pot lucra impreuna, distantele nu mai au relevanta. In vreme ce particip la conferinte la telefon, pot sa pun rufele la spalat sau mancarea in cuptor.
In America, societatea de consum ajuta mult femeia (continuare)
Pentru cei care nu pot lucra intr-un asa-numit birou virtual, adica de-acasa, companiile mari, orientate catre familie, au o multime de solutii: gradinita pentru copiii angajatilor, magazine, servicii de posta, banci, curatatorie chimica si chiar restaurante. Ca sa poti petrece si ceva timp numai cu partenerul, cuplurile recurg la metoda ‘schimbului de copii’ cu un alt cuplu prieten sau a baby-sitter-ului din cartier (o fetita de 14-15 ani, doritoare sa stea cu copiii vecinilor). Daca nu, ai varianta locurilor de distractie pentru parinti si copii, foarte sigure si antrenante.
De cele mai multe ori, cei care devin proprietari ai unei case, automat devin si sclavii ei, pentru ca treburile de pe langa o casa nu se termina niciodata. Cu toate acestea, serviciile de curatenie si gradinarit sunt accesibile si se pot face in timpul saptamanii, cand proprietarii nu sunt acasa. Calcatul rufelor nu reprezinta o problema, datorita uscatorului de rufe, iar camasile sunt facute dintr-un bumbac rezistent la sifonat. Pentru cei care au un cod special de imbracaminte la serviciu – in general, cei care lucreaza in piata financiara si care fac naveta din suburbii in oras -, exista serviciul ambulant de curatatorie, care isi asteapta clientii direct la statia de tren rapid.
Este important pentru noi sa folosim fiecare minut castigat cu cei pe care ii iubim, sa petrecem mai mult timp in jurul mesei decat in masina, grabindu-ne sa ajungem dintr-un loc in altul. De fapt, nu avem nevoie de ‘totul’; trebuie doar sa fim atat de intelepti, incat sa facem loc in viata noastra acelor putine lucruri care ne fac fericiti – ca lingurita de prajitura care te indulceste la momentul potrivit.”
In Statele Unite exista trei tipuri de mamici:
„Soccer mom” – Mama este casnica si singura ei responsabilitate este sa creasca copii, cat mai multi; pe masura ce copiii se maresc, ca sa-si mai umple timpul, se inscrie in tot felul de comitete de la scoala.
„Business mom” – Vrea sa detina controlul, se simte vinovata ca petrece mult timp la serviciu, insa are bani si plateste multe servicii, astfel incat sa-si faca timp pentru copiii ei.
„Celebrity mom” – Mama nu mai petrece timp cu copilul, ci ii cumpara cate in luna si in stele si angajeaza o armata de oameni care sa tina loc si de mama, si de tata.
Egalitate de sanse intre femei si barbati – e posibil?
Intr-o lume a globalizarii, a progresului, se pune insa intrebarea daca femeia mileniului III mai poate juca rolurile traditionale la nivelul asteptarilor barbatilor. „E incontestabil ca femeile de azi isi doresc, si chiar reusesc, sa aiba o cariera in domenii de invidiat chiar si pentru barbati. Putine sunt domeniile in care ele n-au fost lasate sa-si asume roluri ori contextul nu a fost favorabil pentru acest demers – din pacate, e vorba de domenii fundamentale: viata publica, domeniul politic, cel decizional”, spune Maria Voinea.
E bine de stiut ca in perioada 18 mai-3 septembrie se deruleaza o campanie de informare pentru femei, intitulata „Europa este importanta pentru tine!”. Aceasta campanie este organizata de Ministerul Integrarii Europene, in parteneriat cu Comisia pentru egalitate de sanse din Camera Deputatilor. Campania isi propune sa informeze femeile asupra continutului acelor legi care asigura egalitatea de sanse, nediscriminarea si previn violenta in familie. Daca vrei sa afli mai multe despre aceasta campanie si modul in care poate sa le ajute pe femeile din Romania, acceseaza site-ul www.mie.ro/integrarefemei.
Text: Adina Dragomir