Superfemeia exista sau e doar o iluzie?

Bunicile noastre stateau acasa, erau sotii iubitoare, mame perfecte, gospodine neintrecute. Acestor roluri traditionale, femeia moderna le-a adaugat cariera. Dar poate femeia timpurilor noastre sa faca performanta pe multiple planuri?

Cate dintre noi nu avem in minte imaginea bunicii care facea mancare gustoasa, spala maldare de rufe cu mana, scotea praful din toate ungherele casei cu matura – ce mai, robotea cat era ziua de mare, iar spre dupa-amiaza, uneori spre seara, isi astepta sotul cu masa pusa… Ce viziune idilica, adanc inradacinata in constiinta majoritatii barbatilor de astazi, care considera cresterea copiilor si menajul activitati exclusiv feminine.

Dar timpurile s-au schimbat, si cu un salariu nu se mai putea intretine toata familia. Asa ca femeia, si in numele egalitatii intre sexe propovaduita de regimul comunist, a trebuit sa fie producatoare de venit si sa mearga la serviciu. "Femeile au avut cateva castiguri", dupa cum arata Mihaela Miroiu: acces la educatie si profesii, crese si gradinite finantate de stat, prezenta "politica" in sistem de "cote", dar totodata au avut "dreptul si datoria de a munci, adica nu au avut de ales si au suportat tripla zi de munca: la serviciu, acasa si in folos obstesc".

Dupa ’89, lumea s-a schimbat din nou si femeia a trebuit sa se reorienteze. "Femeile au luat drumul economiei de piata nesindicalizate, inclusiv in partea ‘gri’, au deschis mici afaceri, au facut studii superioare intr-o lume in care relatia intre studii si venituri e inca slaba, au plecat la munca in Vest, au intrat voluntar sau prin trafic pe piata prostitutiei. Unele femei de succes au devenit vedete, manageri de firme ale caror proprietari sunt barbati, fac cariere didactice prost platite (domeniile feminizate – educatia, sanatatea, administratia, cultura – sunt cele mai jos ca grile de salarizare). Muncesc mult, castiga mai putin si sunt slab reprezentate politic", spune Mihaela Miroiu. "Femeia a inceput sa vada in serviciu nu numai un mod de a sustine financiar familia, dar mai ales o solutie de implinire pe plan personal. Asa a aparut dorinta de a-si construi o cariera."

Poti sa fii o femeie totala?
O intrebare complexa si doua raspunsuri diametral opuse – dar nu mai putin interesante!

Este o iluzie pozitiva!
Mihaela Miroiu, prof. univ.dr. la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative: "Nu! Superfemeia e o iluzie pozitiva si costisitoare. Nu cred ca solutiile individuale tip arta de a fi superfemeie (femeia Shiva si papusa Barbie, eventual combinate) sunt altceva decat mituri irealizabile. Femeia Shiva e deprimata si in prag de colaps. Femeia Barbie e rara si adesea impracticabila. Intr-o lume misogina, in care banii si puterea sunt prin excelenta la barbati, ne facem iluzia ca vom rezista cererii de a fi simultan: frumoase, suple, tinere, destepte, de cariera, sanatoase, supermame, fiice grijulii cu parintii, sexi nonstop, gospodine desavarsite, sotii proas­pete si surazatoare, turiste pe mapamond. Sa nu ne hranim cu iluzii, fiindca deziluziile sunt direct proportionale cu ele".

Cu vointa, da!
Maria Voinea, profesor universitar la Facultatea de Sociologie, Universitatea Bucuresti: "Da, dar cu efort, vointa, o eficienta gestionare a timpului, stabilirea prioritatilor. Putem vorbi de un management familial imbinat cu cel profesional. Si sa nu uitam ca in ecuatia aceasta intra partenerul de viata, copiii si alte persoane importante. Comunicarea cu partenerul nu trebuie sa fie doar un deziderat, ci o realitate. Luarea in calcul a surprizelor neplacute (invidia sotului/iubitului, neintelegerea din partea familiei mai largi, momente de criza, boala etc.) si rezolvarea lor rapida asigura eficienta, dar si liniste. Si azi, barbatii viseaza (desi nu povestesc) la sotia ideala: o mama perfecta, gospodina exceptionala si amanta pasionala (intr-o alta ordine a rolurilor decat cea expusa)".

Sociologul Maria Voinea a reusit sa imbine indatoririle familiale cu excelenta profesionala si, din propria experienta, ofera cateva sfaturi femeilor de 25-40 de ani.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5 6

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie