Efectele ignorate ale kilogramelor în plus

Efectele ignorate ale kilogramelor în plus

Kilogramele în plus nu sunt doar inestetice, ci și o sursă importantă de probleme de sănătate. Știe toată lumea că o masă corporală peste valoarea normală este una dintre cauzele principale ale diabetului, dar și a problemelor cardiovasculare. Ceea ce se știe mai puțin este că greutatea crescută este pe lista cu factori de risc a mai multor afecțiuni grave care pot altera profund calitatea vieții. 

Boli oculare ireversibile

Aparent, legătura dintre kilograme acumulate peste normal și afecțiuni oculare ce pot duce la pierderea vederii pare exagerată. Cu toate acestea, una dintre cele mai severe afecțiuni ale ochilor care duce la pierderea acuității vizuale și a cărei evoluție nu poate fi oprită este degenerescenta maculara. Excesul de greutate are ca efect general o suprasolicitare a sistemului vascular. La nivelul ochiului, receptorii care fac posibilă vederea se află amplasați într-o zonă foarte vascularizată. Microaccidentele vasculare care pot avea loc la nivelul acestei formațiuni extrem de delicate și sensibile alterează vederea și, în final, duc la pierderea ei. 

Mai mult, obezitatea este mereu asociată cu un nivel crescut al colesterolului din sânge, iar o valoare ridicată a lipidelor sangvine are un impact negativ direct asupra sănătății retinei și a maculei (zona de mici dimensiuni, aflată în centrul retinei, unde lumina se focalizează). 

Afectarea vezicii biliare

Pietrele la vezica biliară sunt o suferință comună. Deși există mai mulți factori de risc care duc la apariția calculilor biliari, una dintre cauzele majore o reprezintă obezitatea. Și de data aceasta rolul principal în formarea calculilor îl are un aport crescut de grăsimi. Riscul crește și mai mult atunci când acumularea de kilograme este combinată cu sarcina, prin creșterea nivelului de progesteron (hormon care susține sarcina) și care are ca efect secundar inhibarea contracțiilor vezicii biliare.

Dacă kilogramelor în plus li se adaugă și un stil de viață nesănătos, fumatul și lipsa mișcării, riscul crește exponențial.

Diferite forme de cancer

Există dovezi certe care leagă obezitatea de un risc ridicat de a face unele forme de cancer. Dovezile sunt asociate cu studii pe eșantioane mari de populație și pe observațiile directe. 

Cele mai multe dovezi leagă un indice de masă corporală ridicat de cancerul endometrial, precum și cu diferite forme de cancer esofagian și gastric. O serie de date comparative arată că persoanele de sex masculin obeze au un risc ridicat de a face diferite tipuri de cancere hepatice, mai ales dacă sunt asociate cu un consum ridicat sau constant de alcool. 

Bolile oncologice ale rinichiului sunt mai probabile la persoanele obeze, iar mielomul multiplu, a doua cea mai frecventă formă de boală malignă a măduvei osoase, apare mai des la persoanele care sunt supraponderale, la vârsta adultă.

Cancerul pancreatic, cel colorectal, dar și cancerele de sân și cele cerebrale au o frecvență mai mare în rândul persoanelor supraponderale. O incidență mai mare a formelor de boală malignă la nivelul tiroidei a fost observată la persoanele care au avut constant kilograme în plus din perioada adolescenței și până după vârsta de 50 de ani. 

Depresia

Atunci când kilogramele în plus sunt acumulate în copilărie și se mențin la pubertate și în adolescență, prevalența tulburărilor depresive majore crește de la 2%, la adolescenții cu o greutate normală, la 8-10% la cei o masă corporală peste valorile normale. Cu cât acest indice  este mai mare, cu atât crește și riscul de depresie. În cazul fetelor, aceste valori pot ajunge chiar și la 20%.  

Problemele depresive includ starea de spirit anxioasă, lipsa de încredere în sine, oboseala, sentimentele de vinovăție, gândurile suicidale, tulburări de somn și ale apetitului, cu tendințe bulimice. Adolescenții deprimați au tendința de a avea izbucniri furioase, sunt pesimiști, beligeranți și au o incapacitate evidentă de a face față situațiilor stresante, de unde pot decurge rezultate școlare slabe și eșecul profesional.

Boli trombocitare 

Obezitatea este asociată cu un risc crescut de boală coronariană, boală arterială periferică, accident vascular cerebral, dar și cu un risc foarte ridicat de a face tromboembolism venos. Trombozele venoase se manifestă mai des la persoanele cu o greutate peste limitele normale, iar cauza o reprezintă unele probleme legate de stimularea proceselor anormale de coagulare, ca urmare a depozitelor adipoase crescute și, din nou, a unui nivel ridicat al colesterolului. 

Persoanele obeze suferă mai des de tromboză venoasă profundă și tromboembolism venos pulmonar care, în cazul în care nu se intervine rapid, poate fi fatal. 

Un indice de masă corporală în parametri, menținut în limite cât mai apropiate de normal pe tot parcursul vieții, este una dintre căile cele mai simple care pot scădea riscul apariției unor afecțiuni extrem de grave, cele mai multe dintre ele greu de tratat și cu un prognostic slab.

Sursă foto: Unsplash.com 

(P) Material publicitar realizat împreună cu Optiblu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate