Editorial: Bună, mereu bună…

Florentina Mușat, redactor șef Avantaje

Da. Femeia e ca vinul… din ce în ce mai bună odată ce trec anii. Mi se pare perfect normal, au îmbunat-o toate loviturile pe care le-a primit în toți anii în care s-a străduit să fie cea mai bună. A dat din preaplinul ei de binețe în jur până a rămas numai bună de scris pe ea ca pe-o coală albă. Și nu toți au scris cu inimă bună.
Vinul când se învechește capătă personalitate, devine sofisticat, onctuos, echilibrat. Exact ca femeia.

Uite, învârte-o puțin în sclipiri de cristal autentic și privește-o să vezi ce frumos se deschide. Fâstâceala aia a ei e studiată, e mai mult o dulce viclenie. Vine din buchet și din aciditatea obligatorie care o face specială, deosebită, ne-plată, ne-fadă, ne-anostă.
La maturitate, femeia nu mai face nimic pe jumătate, doar de dragul de a face, de ochii lumii, de mântuială. O face bine și cu bună știință. Pentru că-n bunătatea ei proverbială, ea caută apogeul, apoi tihna, apoi o ia de la capăt și nu-și mai aprinde o țigară după… Bunăvoința maturității a învățat-o să-și pună sub lacăt rănile sângerânde și să le ascundă în temniță. Când o vezi că dispare câteva zile din raza vederii și apare apoi cu ochii roșii, să știi de la mine că a coborât la subsol ca să-și devoreze amintirile. Taninul din ea însă îi clocotește în vene și n-o lasă să-și îmbunătățească durerea până la ascuțenie, ci o răstălmăcește până o transformă în bunăstare. Femeia, când e desăvârșită, e bună rău. Știe că vulnerabilitatea nu e slăbiciune și nu se ferește să o arate. Femeia asta bună știe a folosi tonul ăla care-ți pacifică furtuna din suflet, îți ia grijile cu vorba ei caldă și te face să uiți de profunzimea nemulțumirilor tale. Și știe a te iubi așa cum n-o face nimeni alta din cele aguride.
Ea știe cum să te învăluie cu patimă, cu patos, intens, condimentat, cu tușe dure, unele lemnoase, altele dulci-corpolente, tulburătoare, apoi sacadate, te lasă s-o simți profund și să te strecori prin fante care te amețesc și te unduiesc, îți dă voie s-o privești atent în ochi în timp ce-ți încleștezi maxilarul pe mandibulă, și poate șoapta ei neinteligibilă te face să-i prinzi linia gâtului de la ceafă și să o arunci în sus spre stele, spre Altair, spre Lira…
Și când vine înapoi, deschide-ți brațele și prinde-o. Că e femeia aia care e bună la suflet… care-ți vrea binele.

Foto: Ionuț Staicu

Citește și:

Încercați tot ce se poate

Mulți și sănătoși… așa să vă fie anii!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Editorial