Ecografie cu substanta de contrast

Ecografie cu substanta de contrast

CE ESTE
Ecografia cu substanta de contrast e o metoda de investigatii moderna, ce imbunatateste performantele ecografiei clasice prin utilizarea unui agent de contrast. Acesta se injecteaza intravenos si ramane strict intravascular, nedifuzand in tesuturi, spre deosebire de substanta de contrast folosita in tomografia computerizata.

Inceputurile ecografiei cu substanta de contrast sunt legate de utilizarea acestei metode in patologia cardiaca, apoi procedeul a fost extins si la investigarea altor organe: ficat, pancreas, colecist, rinichi, splina, vezica urinara, prostata, ganglioni limfatici, san sau tiroida. Incet-incet, aplicatiile ecografiei cu contrast se suprapun peste cele ale ecografiei clasice, insa organul care beneficiaza cel mai mult de pe urmele acestei metode ramane ficatul.

In primul rand, se poate face o diferentiere clara intre formatiunile benigne si cele maligne de la nivelul ficatului. Nodulii hepatici pot fi diagnosticati mai bine adaugand contrastul la ecografia clasica, pentru ca substanta de contrast pune in evidenta vascularizatia nodulului, care e specifica fiecarui tip de formatiune in parte.

Pe de alta parte, pentru orice boala neoplazica, poate fi mai bine precizat stadiul in care se afla, prin detectarea metastazelor hepatice, datorita faptului ca metastazele (chiar si cele de dimensiuni foarte mici) sunt identificate mai bine prin ecografie cu contrast.

Pacientii oncologici pot fi monitorizati prin ecografie cu substanta de contrast pentru identificarea eventualelor metastaze, mai ales in primii cinci ani dupa diagnosticul initial al bolii. Aceasta e una dintre indicatiile cele mai importante ale ecografiei cu substanta de contrast, precum si urmarirea efectului tratamentului nechirurgical asupra metastazelor.

AVANTAJE SI INDICATII. Pentru ca nu difuzeaza in tesuturi, aceasta metoda se poate folosi si la pacienti cu insuficienta renala, fara risc de afectare suplimentara a rinichiului. Alte atuuri sunt:
Nu contine iod, deci reactiile alergice sunt mult mai rare si mai putin severe decat in cazul tomografiei cu substanta de contrast.
◆ In timpul ecografiei, pacientul nu e supus iradierii, iar posibilitatea de a investiga pacienti cu implanturi metalice face din ea o metoda de preferat RMN-ului (rezonanta magnetica nucleara).
Costa mult mai putin decat tomografia si RMN-ul cu substanta de contrast.
◆ Se foloseste si in investigarea sanului si a tiroidei, cu scopul de a caracteriza mai bine un nodul care nu este tipic benign sau malign la ecografia clasica.
Ecografia musculara beneficiaza de adaugarea contrastului in depistarea rupturilor de muschi sau tendoane si in urmarirea procesului de reparatie a acestora, intrucat tesutul de granulatie format in aceste cazuri e intens vascularizat si se vede bine cu contrast.

CONTRAINDICATII SI LIMITE. Aceasta metoda are si contraindicatii: interventii chirurgicale recente, insuficienta respiratorie acuta, emfizem pulmonar, boala coronariana severa, infarct miocardic acut recent. Limitele metodei sunt cele ale ecografiei obisnuite; examinarea e foarte dificila la pacientii obezi, cu steatoza importanta (ficat gras). Medicul ecografist va stabili indicatia de ecografie cu substanta de contrast.

Ideala pentru copii
Alta indicatie majora, de data asta la copii, e depistarea refluxului vezico-ureteral, astfel inlocuindu-se metoda clasica, care presupune utilizarea unei substante de contrast iodate si efectuarea unor radiografii, deci expunerea copilului la o anumita doza de iradiere. O alta aplicatie a acestei metode la copii e in traumatismele abdominale, in incercarea de a identifica hematoame intraabdominale sau rupturi de organe (splina si ficat); se evita si in acest caz iradierea aferenta unei tomografii, metoda practicata in prezent.

Curs pentru medici
Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila“ din Bucuresti si Ultrasound Media organizeaza, la Bucuresti, in perioada 10-11 aprilie, cursul international de ecografie cu substanta de contrast, destinat medicilor din Romania.

 

Dr. Corina Popescu, medic primar cu atestat in ecografie generala, Centrul Medical Medsana
foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate