Dusmanii sanatatii in casa ta

In bucatarie – vase non-adezive, folie din plastic (autoadeziva), cutii si sticle din plastic, cutii de conserve.
Ce contin? Unele materiale antiadezive si ambalajele semipreparatelor (popcorn pentru microunde, pizza pentru acasa) contin PFC, o fluorocarbura toxica. Folia autoadeziva contine falati, iar sticlele din plastic si cutiile de conserva au bisfenol A.

Care sunt riscurile? PFC (perfluorocarbon) are potential cancerigen. Falatii au fost legati de cresterea numarului de cazuri cu defecte la nastere si astm. Bisfenol A ar putea sa duca la dezechilibre hormonale.

Ce alternative avem? Foloseste vase din sticla, inox sau ceramica si arunca-le pe cele al caror material arata semne de deteriorare. Foloseste hartie cerata pentru impachetarea diverselor produse alimentare. Evita sa introduci cutiile de plastic in cuptorul cu microunde. Foloseste recipiente de sticla pentru a bea apa, in locul celor confectionate din plastic sau al cutiilor din aluminiu.

In dulap – detergenti, odorizante de camera, lumanari parfumate, vopsele, produse de curatat si lustruit.
Ce contin? Odorizantele de camera contin chimicale si parfumuri cu potential alergen. Detergentii au alkifenoli, iar produsele de curatat – amoniac, clor, hidroxid de sodiu, triclosan; cele de podele – PFC.
Care sunt riscurile? Parfumurile sintetice in cantitati foarte mari pot afecta functia hepatica. Amoniacul poate provoca iritatii ale traiectului respirator, alkifenolii genereaza probleme de fertilitate. PFC poate contribui si la afectarea functiei tiroidiene.

Ce alternative avem? Una ar fi sa apelezi la detergentii bunicii: otetul, sarea, bicarbonatul de sodiu sau sucul de lamaie. Produse de curatat naturale – prafuri, solutii si spray – gasesti in gamele Alma Win si BioHaus de la Life Care (www.life-care.ro) si alte cateva, pe www.rangali.ro.

In trusa de cosmetice
Produsele: de machiaj
Ce contin: Rimelul are in compozitie parabeni, la fel si rujul, care mai contine propylen glycol, aces­­­­­­ta din urma gasindu-se si in compozitia fardului de obraz. Gloss-ul contine parfum.

Care sunt riscurile? Parabenii apartin grupului de substante chimice care produc ano­­malii in activitatea hormonala. Propylen glycol este o substanta sintetica folosita si ca antigel. Uleiul mineral si derivatele sale blocheaza porii si inhiba functiile naturale ale pielii. Parfumul e o combinatie de sute de chimicale, 24 dintre ele fiind recunoscute ca alergene de catre Comitetul European pentru Stiinta Cosmeticelor si Produse­lor Nealimentare (EUSC).

Ce alternative avem? Gama de machiaj Nvey Eco (www.rangali.ro), din plante si minerale combinate cu extracte naturale botanice; gama Logona (www.life-care.ro), realizata din plante certificate organic si coloranti naturali, fara conservanti, coloranti sau parfumuri sintetice, fara silicon, parafina si alte produse petrochimice.

MIHAELA DOINA RADULESCU; FOTO: SHUTTERSTOCK.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate