Durerile care apar iarna – Cum le tratezi

Durerile sau contracturile musculare, durerile articulare, toate par să se acutizeze în lunile reci. Le poți ține sub control cu ajutorul câtorva schimbări minore.

femeie-dureri-spate

foto femeie cu dureri de spate via Shutterstock

Oricât am încerca să ne organizăm timpul mai bine, vrem să punem totul în ordine, să intrăm în noul an fără datorii și împăcați cu cei dragi, vrem să le oferim sărbători cu de toate, însă adesea ignorăm un aspect foarte important: starea noastră de sănătate. Iar atunci când nu știm să dozăm efortul pe care-l depunem cu pregătirile, inevitabil apar și semnalele de avertisment din partea organismului.

Cât de puternică ești?

Ești dispusă să depui un efort suplimentar pentru a-ți duce la îndeplinire planurile. Și totuși, nu tot ceea ce faci în acest sens este benefic. Asta pentru că, din dorința de a realiza mai multe lucruri într-un timp scurt, corpul este predispus la accidentări: te apleci sau te rotești brusc, te forțezi peste măsură, te întinzi mai mult decât poți, iar toate acestea duc imediat la apariția durerilor. La fel se întâmplă și când pornești la cumpărături: ești obligată să duci pachete, sacoșe foarte grele; mai mult, uneori ești obligată să îi porți și pe cei mici în brațe.

Tocmai de aceea, trebuie să accepți și ajutorul altor persoane din familie și să vă organizați în așa fel încât să nu fii nevoită să le duci tu pe toate, chiar dacă fizic știi că poți să faci asta. De asemenea, o geantă prea grea, dusă într-o mână sau pe un umăr, tensionează coloana, și așa exploatată în permanență. Transportă, pe cât posibil, greutatea în spate, sau echilibreaz-o în ambele mâini, astfel încât să nu fii nevoită să te apleci într-o parte. Programează-ți cumpărăturile din timp, astfel încât să nu mai ai atât de multe de făcut. Nu pleca la shopping fără a avea un rucsac rezistent în spate.

Au, articulațiile! Iarna sunt mai dureroase, nu?

Cei care se confruntă cu nemiloasele dureri articulare știu că pe măsură ce se apropie frigul, începe să apară și disconfortul articular. Tocmai de aceea, dacă simți că frigul înțeapă, și nu doar la obraji, este momentul să iei primele măsuri. Este foarte important să-ți păstrezi corpul cald, indiferent dacă ești în interior sau afară. Pentru exterior, alege o încălțăminte călduroasă potrivită lunilor geroase și o pereche de mănuși, de preferință modelul cu un singur deget. Și asigură-te că zona spatelui este în permanență protejată.

Spune-mi unde lucrezi

La finalul zilei, simți dureri în zona cervicală sau în zona lombară? Poziția în care stai la birou cu siguranță nu este cea corectă. Iar partea surprinzătoare este că nici nu îți dai seama, pe moment, de micile greșeli care își pun amprenta la finalul zilei. Dacă lucrezi la birou, evită să stai mult timp în aceeași poziție. Câte o pauză de câteva minute la fiecare oră, în care să te ridici de pe scaun, este obligatorie, chiar și atunci când ai foarte mult de lucru.

Ține tastatura și mouse-ul aproape de brațe, astfel încât să nu fii nevoită să întinzi mâinile pentru a ajunge la ele. Sprijină spatele de spătarul  scaunului și ține picioarele flexate la cel puțin 90 de grade, având tălpile perfect întinse pe o suprafață plană. Dacă, dimpotrivă, jobul tău presupune perioade lungi în care trebuie să stai în picioare, învață să le menajezi. Rotește-ți gleznele, plimbă-te și întinde mai des brațele. Încălțămintea confortabilă este de mare folos când ai un job atât de solicitant.

Remedii la minut pentru durerile care apar iarna

Când apar astfel de dureri, indiferent de intensitatea lor, masează zona respectivă cu un gel analgezic, anestezic și antinflamator, care să-ți amelioreze rapid durerea, iar tu să-ți recapeți mobilitatea și flexibilitatea. De mare ajutor, pe termen lung, sunt și exercițiile ușoare, care să detensioneze zona respectivă. Uneori este suficient să te ridici de pe scaun și să te întinzi.

 

Autor: Cătălina Ioancea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate