Dr. Roxana Chirilă vă răspunde la întrebări! Astăzi vorbim despre durerea de sân!

Denumită medical mastalgie sau mastodinie, durerea localizată la nivelul sânilor, reprezintă o cauză frecventă de solicitare a unui consult de specialitate, în cadrul căruia se va stabili dacă suferinţa pacientei este în legătură cu o boală a sânului sau este una fiziologică, influenţată hormonal.

Astfel, mastalgia se împarte în două tipuri:

– ciclică, cea care apare în ultima fază a ciclului menstrual, de obicei cu câteva zile înaintea apariţiei sângerării lunare şi care încetează la terminarea menstruaţiei;

– nonciclică, neinfluenţată de etapele ciclului menstrual, durere care se datorează existenţei unei afecţiuni la nivelul sânului respectiv (chisturi, infecţie, traumatism).

Cea mai des întâlnită formă rămâne durerea de sâni ciclică, lunară, prezentă de obicei la nivelul ambilor sâni, influenţată de hormonii sexuali feminini, care apare încă din adolescenţă şi persistă până la instalarea menopauzei.

Alte cauze asociate apariţiei acestui tip de durere sunt fumatul, consumul excesiv de cafea, ceai, ciocolată, cola, alimentaţia bogată în grăsimi de origine animală.

Cel de-al doilea tip, durerea neciclică a sânului poate să apară la unul dintre sâni sau la ambii şi, deşi poate fi determinată de o boală a sânului, de cele mai multe ori este o expresie a unei afecţiuni de vecinătate localizate la nivelul muşchilor,oaselor, plămânului, stomacului, inimii.

  Femeia cu durere de sân trebuie să se adresese medicului specialist, care este singurul în măsură să afle cauza acestei afecţiuni, prin consult şi investigaţii suplimentare şi, la final, să instituie tratamentul adecvat.

Iată alte motive suplimentare: schimbările în stilul de viaţă şi în cel alimentar, prin stoparea fumatului, scăderea consumului de cafea, ciocolată, evitarea grăsimilor şi creşterea consumului de legume, fructe (banane), ciuperci, nuci, brânzeturi, precum şi scăderea în greutate, sportul, diminuarea stresului cotidian, favorizează, în timp, atenuarea sau chiar dispariţia durerii

La recomandarea medicului, dupa stabilirea diagnosticului de durere de sân ciclică, pacienta poate beneficia şi de tratament medicamentos cu antiinflamatoare, antialgice, contraceptive orale etc.

Deşi neplacută, durerea de sân se asociază rar unei boli grave a sânului, respectiv cancer, dar poate fi un prim semn al altor afecţiuni periculoase existente în organele învecinate.

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate