Dr. Ozana Moraru îţi răspunde la întrebări! Astăzi vorbim despre ruptura de retină în timpul naşterii!

Dr. Ozana Moraru îţi răspunde la întrebări! Astăzi vorbim despre ruptura de retină în timpul naşterii!

Miopia evoluează în special în perioada adolescenţei, dar se stabilizează pe la 21-22 de ani.

Apariţia unei sarcini la o pacientă cu miopie poate duce la creşterea miopiei.

Mai ales dacă viitoarea mămică este sub această vârstă, miopia nu e stabilizată şi ar fi avut şanse să crească oricum, chiar în absenţa sarcinii.

La o vârstă a gravidei de peste 24-25 de ani, riscul creşterii miopiei este foarte mic, cu excepţia miopiei care poate creşte tranzitoriu, datorită modificărilor hormonale induse de sarcină. Fluctuaţiile hormonale pot creşte miopia gravidei, însă ea revine la valoarea sa iniţială, după naştere şi lauzie, când s-a normalizat şi nivelul hormonal.

IMPORTANT: Riscurile oculare ale sarcinii la o persoană cu miopie nu sunt legate în mod direct de valoarea miopiei în sine, ci de modificările apărute la fundul de ochi, şi anume la zonele mai subţiri şi mai sensibile, specifice, din periferia retinei, care au potenţial de a se rupe şi a produce găuri sau rupturi retiniene mici (sau mari), care pot determina dezlipirea de retină.

Astfel, faptul că o persoană are miopie mică sau medie nu o scuteşte de riscuri, în situaţia în care are predispoziţie pentru rupturi şi dezlipire de retină, după cum există şi ochi cu miopie foarte mare, care nu expun la riscuri mari.

Nu vă ghidaţi doar după valoarea miopiei, NU e neapărat semnificativă în luarea deciziei pentru o naştere normală versus cezariană!

Factorii declanşatori pentru producerea rupturilor zonelor „sensibile” retiniene pot fi: loviturile oculare sau în zona feţei, eforturile fizice mari, mai ales cele izo-volumetrice (ridicare de greutăţi, „trasul” de aparate de forţă la sala de sport, efort de tuse, dar şi efortul de „scremut”, cum este acela din constipaţia severă, sau de la naşterea pe cale naturală).

De aceea este obligatoriu examenul fundului de ochi al oricărei gravide în ultimele luni de sarcină.

Dacă se găsesc astfel de leziuni predispozante, fie se face un tratament Laser pentru a le bloca, fie se recomandă naşterea prin cezariană.

Astfel poate fi evitat riscul cel mai mare, producerea unei dezlipiri de retină.

Alte întrebări frecvente ale femeilor cu miopie sunt legate de realizarea unei operaţii pentru a scăpa de ochelari (chirurgie refractivă) şi anume:

1.„Dacă mă operez de miopie, înseamnă că nu mai am afecţiunea, deci când voi fi însărcinată voi putea naşte normal?”

Răspunsul nostru este legat de explicaţiile de mai sus: prin operaţie scădem dioptriile, astfel încât să scăpaţi de ochelari, dar retina dvs. a rămas aceeaşi, noi nu o influenţăm prin operaţia de chirurgie refractivă realizată.

Deci, dacă acum, înainte de operaţia de miopie, aveţi leziuni predispozante pe retină, le veţi avea şi când veţi fi gravidă şi riscul la o naştere naturală va exista în continuare, chiar dacă nu mai purtaţi ochelari!

2. „Intenţionez să mă căsătoresc şi să avem cât putem de repede un copil, dar aş vrea şi să mă operez să scap de ochelari. Când să fac operaţia: acum sau după ce voi naşte?”

Puteţi să vă operaţi şi înainte de a rămâne gravidă, pentru că operaţia se vindecă repede şi nu va influenţa evoluţia unei viitoare sarcini, nici a naşterii în sine.

În orice caz, odată rămasă însărcinată, nu vă recomandăm operaţia decât după ce aţi născut şi a trecut şi perioada de lăuzie, astfel încât şi modificările hormonale inerente perioadei să treacă, dar să şi puteţi face liniştită tratamentul post-operator, fără teamă că ar putea influenţa fătul sau bebeluşul sugar.

3. „Dacă mă operez de miopie, sunt şanse să transmit copilului această afecţiune?”

Încă o dată precizăm: operaţia de miopie rezolvă doar ochelarii, în sensul că nu veţi mai fi dependentă de ei!

Retina, cu eventualele ei leziuni, dar şi materialul genetic rămân aceleaşi, „gena miopiei” se poate transmite în continuare, indiferent că mai purtaţi sau nu ochelari!

Viitoarele mămici trebuie să ştie că miopia se poate transmite într-un procent de 40-50% şi copilului, iar gradul de transmitere este mai mare dacă şi tatăl are miopie, dar nu e o regulă 100%.

Fiind determinată genetic, miopia nu poate fi prevenită din păcate, – cel puţin în condiţiile actuale; dar, cu progresele făcute în domeniul geneticii – cine ştie, pentru viitor? Premisele sunt încurajatoare, având în vedere ritmul de evoluţie al geneticii contemporane.

Acestea fiind spuse, vă urăm vouă, dragi viitoare mămici, sănătate, sarcină uşoară şi un bebeluş frumos şi sănătos!

Dr. Ozana Moraru, medic specialist chirurg oftalmolog – Clinica oftalmologică Oculus, Bucureşti.

În fiecare joi, după ora 17.00, pe Avantaje.ro îi poţi adresa întrebari D-nei Dr. Ozana Moraru, medic specialist chirurg oftalmolog în cadrul Clinicii oftalmologice Oculus!

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate