Dr. Ozana Moraru îţi răspunde la întrebări! Astăzi vorbim despre conjunctivită!

Conjunctivita, în cele mai diverse forme ale ei, este o inflamaţie a stratului cel mai superficial al ochiului, numit conjunctivă, inflamaţie care de cele mai multe ori este de natură infecţioasă şi/sau alergică.

Mai rar poate avea şi alte cauze: unii factori chimici iritanţi sau un fond de sindrom de ochi uscat.

Dacă se asociază şi cu inflamaţia sau infecţia corneei, se numeşte kerato-conjunctivită.

Această afecţiune oculară nu este gravă, dar este relativ des întâlnită, mai ales primăvara şi vara, când există predispoziţie pentru dezvoltarea ei.

Conjunctivita infecţioasă are drept cauză un agent patogen microbian sau viral, mai rar micotic (ciupercă).

Forma infecţioasă poate fi transmisă prin contactul ochilor cu obiecte infectate – de la banalele mâini murdare până la portul unor lentile de contact contaminate.

Conjunctivita virală este mai puţin zgomotoasă clinic şi poate trece chiar fără tratament etiologic, simptomele fiind înroşirea moderată a ochilor, lăcrimare, fotofobie, usturimi şi mâncărimi oculare.

În conjunctivita bacteriană, pe lângă înroşirea ochilor, lăcrimare şi celelalte simptome mai sus amintite, există şi o cantitate variabilă de secreţie oculară, alb-gălbuie, asociată şi cu "lipirea genelor" dimineaţa.

Dacă se asociază şi cu afectarea corneei (kerato-conjunctivita), apare şi scăderea vederii, în diverse grade.

Odată apărută, forma infecţioasă se tratează etiologic, respectiv cu antibiotice conform antibiogramei realizată la examenul bacteriologic al secreţiei conjunctivale.

Tratamentul este doar local, cu picături sau/şi unguent conţinând antibiotice şi, după caz, şi cortizon.

Sezonul estival predispune la contactarea şi dezvoltarea anumitor forme de conjuctivită, în special"conjunctivita de bazin", care se poate lua de la apa ştrandurilor şi bazinelor de înot.

Prevenirea se face prin respectarea regulilor igienice ale mâinilor şi feţei şi prin evitarea contactului cu persoanele care au deja simptome de conjunctivită infecţioasă.

Conjunctivita alergică, specifică unor anumite perioade din an, în special primăvara şi vara, se însoţeşte de înroşirea ochilor, umflarea pleoapelor, mâncărimi oculare intense şi lăcrimare.

Apare mai ales la persoanele ştiute ca având alergii diverse, şi se manifestă frecvent ca reacţie la anumite plante sau polen de flori, fân, puf de animale sau diverse alimente.

Prevenirea acestei forme de conjunctivită se face prin evitarea, pe cât posibil, a contactului cu substanţa alergogenă.

Odată apărute simptomele, tratamentul se face cu anti-alergice pe cale orală, dar şi cu picături oculare anti-alergice, după consultul şi prescripţia oftalomologului.

În cazuri frecvent repetabile sau severe, se poate încerca si o de-sensibilizare la substanţa alergogenă, lucru care se realizează într-un serviciu de Alergologie.

Conjunctivita apărută pe fondul unui sindrom de ochi uscat se manifestă prin usturimi, uneori foarte severe, înroşirea iritativă a ochilor şi senzaţia puternică de corp străin in ochi, frecvent asociată cu lăcrimare şi fotofobie (sensibilitatea la lumină).

Această formă nu poate fi prevenită, pentru că sindromul de ochi uscat nu poate fi prevenit, dar există un tratament simptomatic, strict local, cu diverse forme de lacrimi artificiale, instilate cât mai des şi, eventual, asociate cu geluri trofice, epitelizante şi lubrifiante ale ochiului.

Indiferent de tipul şi formele de manifestare a conjunctivitei, pacientul care prezintă simptomele mai sus descrise trebuie să se adreseze unui serviciu ambulator de oftalmologie, înainte de a face orice fel de tratament ocular sau general.

Singurele care pot fi folosite înainte de avizul oftalmologului sunt lacrimile artificiale, care pot ameliora parţial simptomatologia, până când pacientul poate ajunge la un consult de specialitate.

Dr. Ozana Moraru, medic specialist chirurg oftalmolog – Clinica oftalmologică Oculus, Bucureşti

În fiecare joi, după ora 17.00, pe Avantaje.ro îi poţi adresa întrebari D-nei Dr. Ozana Moraru, medic specialist chirurg oftalmolog în cadrul Clinicii oftalmologice Oculus!

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate