Dr. Ozana Moraru îţi răspunde la întrebări! Află totul despre o afecţiune ireversibilă la vârsta a treia!

Simptomele sunt dominate de modificarea vederii centrale, pacientul acuzând:

•dificultate la citit – literele apar strâmbe sau întrerupte – până la pierderea totală a capacităţii de a citi sau de a vedea detalii

liniile drepte apar întrerupte sau ondulate, neregulate etc.

•adesea apare o zonă de ceaţă sau neclaritate în câmpul vizual central, cu vedere mai bună la nivel periferic.

Se descriu două forme:

Forma "uscată" (atrofică), mai frecventă – constă în apariţia unor zone de atrofiere a epiteliului pigmentar retinian şi a fotoreceptorilor (conuri), zone care pot fi mai mult sau mai puţin întinse.

Forma "umedă" (exudativă) – constă în apariţia patologică a unor vase de sânge anormale (neovascularizaţie) la nivelul maculei, sub retină; aceste vase se pot dezvolta foarte mult, producând şi "ieşirea" de ser şi sânge din ele, în şi sub retină şi ducând astfel la forme avansate, ca decolarea seroasă şi/sau sero-hemoragică de epiteliu pigmentar retinian – fază în care vederea centrală scade foarte mult.

Diagnosticul se stabileşte pe baza examenului clinic şi a investigaţiilor paraclinice:

•Examenul fundului de ochi

•Fotografii color de fund de ochi

•Tomografie retiniană (OCT)

•Angiofluorografia retiniană (AFG)

•În cazurile în care mediul ocular nu este transparent (cataractă avansată, leucoame corneene, hemoftalmus de diverse etiologii etc), ecografia de pol posterior ne poate ajuta in diagnostic.

Tratament

Forma “uscată”/atrofică nu are un tratament eficace; se pot încerca anumite produse ce conţin antioxidanţi si suplimente nutritive speciale pentru retină.

Forma “umedă” exudativă poate beneficia de un tratament care să amelioreze simptomatologia; este vorba despre injectarea în cavitatea oculară (intra-vitrean) de anumite substanţe care opresc creşterea neovascularizaţiei – Avastin, Triamcinolon, Lucentis, Macugen. Aceste injecţii se fac în mod repetat, la interval de o lună, în cure de cel puţin trei injecţii.

Rezultatele sunt satisfăcătoare în aprox.60 % din cazuri.

Unii oftalmologi recomandă şi tratament Laser, dar rezultatele sunt controversate.

Autor: Dr. Ozana Moraru, medic specialist chirurg oftalmolog 

În fiecare joi, după ora 17.00, pe Avantaje.ro îi poţi adresa întrebari D-nei Dr. Ozana Moraru, medic specialist chirurg oftalmolog în cadrul Clinicii oftalmologice Oculus!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate