Dr. Orania Caleşu îţi răspunde la întrebări! Astăzi vorbim despre gingivită!

În cazuri extreme, menţinerea sănătăţii lor te poate ajuta să previi boala parodontală, un tip de boală severă a gingiilor, care poate duce la pierderea dinţilor.

Din fericire, poţi trata cu uşurinţă gingivita, cu nimic mai mult decât cu o îngrijire orală adecvată. Dr. Orania Caleşu, medic dentist clinica Dental Place îţi explică de ce anume trebuie să ţii cont în cazul gingivitei.

Inflamaţia gingiei este una dintre cele mai frecvente probleme dentare.

Particulele din alimente se acumulează pe marginea gingiei şi formează un deposit moale numit placă bacteriană, un mediu propice dezvoltării bacteriilor.

Aceasta, neîndepartată la timp, se extinde subgingival, fiind uneori imposibil de îndepărtat prin metodele clasice de curăţare.

Ȋn plus, placa bacteriană se poate mineralize prin precipitarea elementelor anorganice din salivă, formând tartrul dentar.

Tartrul accelerează şi întreţine inflamaţia gingiei – gingivita. E un cerc vicios.

Cum ştii dacă ai ginginvită?

Semnele gingivitei pot fi depistate de fiecare pacient în parte, personal sau de către medicul dentist:

•gingia nu mai este fermă, ci moale;

•sângerează la periaj sau în timpul masticaţiei;

•se observă sensibilitate gingivală, retracţia gingiei;

•respiraţie urât mirositoare din cauza bacteriilor prezente sub gingie;

•gingiiile capătă culoarea roşu-închis.

Poate conduce gingivita la boli gingivale severe?

Până nu de multă vreme, expertii obişnuiau să afirme că, dacă nu este tratată, gingivita se va dezvolta în cele din urmă în parodontopatie.

Cercetările au arătat însă că nu este neapărat cazul. Probablitatea ca o persoană să dezvolte o boală severă a gingiilor depinde parţial de modul în care corpul persoanei răspunde la acumularea de placă şi bacterii în gură.

Studiile au arătat că parodonopatia se poate dezvolta din cauza următorilor factori:

•Bacterii – din mai mult de 400 de specii de bacterii care trăiesc în gură, doar aproximativ 15 pot provoca boli gingivale severe;

•Genetica – aproximativ 30% dintre oameni ar putea fi predispuşi genetic la a dezvolta boli ale gingiilor;

•Diabet zaharat necontrolat – diabetul zaharat creşte riscul de boală a gingiilor, probabil pentru că oamenii cu diabet sunt mai predispuşi la infecţii. Bolile gingiilor, de asemenea, îngreunează ţinerea sub control a diabetului;

•Fumatul – studii ale dentiştilor din SUA (American Dental Association) arată că fumatul poate cauza aproape 75% din bolile parodontale.

Pentru că nu există nici o modalitate de a prezice cine ar putea dezvolta boli parodontale severe, este important să-ţi consulţi medicul dentist atunci când observe semne de inflamare a gingiilor.

Gingivita se poate preveni şi trata prin igienizări periodice, din 6 în 6 luni în cabinetul stomatologic printr-un program complet de igienizare, precum cel de la Dental Place.

În fiecare miercuri, Dr. Orania Caleşu, medic dentist în cadrul clinicii Dental Place, îţi răspunde la întrebări. Postează întrebarea sub acest articol, iar după ora 17.00 vei primi răspuns!
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate