Dr. Mencinicopschi:,,Bea ceai verde pentru hidratarea organismului,,

Ceaiul verde provenit din planta Camellia sinensis este considerat ca fiind una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume după apă. Studiile au arătat că un consum zilnic de 2-3 căni de ceai verde poate avea efecte benefice asupra sănătăţii inimii, prin menţinerea sănătăţii vaselor de sânge.

De-a lungul timpului, cercetările au indicat că prin consumul regulat de ceai verde se reduce riscul instalarii cancerului de colon, la vezica urinară, esofag, pancreas, rect şi stomac.

De asemenea, ceaiul verde protejează ficatul împotriva substanţelor toxice: alcool, substanţe chimice şi menţine imunitatea organismului, pentru că distruge radicalii liberi care favorizează procesul de îmbătrânire.

Ceaiul verde se integrează perfect stilului de viaţă sănătos şi poate fi consumat atât în varianta caldă, cât şi rece.

Băut fără lapte şi zahăr, ceaiul este un ajutor important în dietele destinate menţinerii sau scăderii în greutate.

Potrivit unui nou studiu care investighează efectul potenţial de hidratare al diferitelor băuturi asupra organismului în funcţie de valoarea tensiunii superficiale, coordonat de Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, ceaiul, cald sau rece, are o contribuţie importantă la hidratarea corectă a organismului.

„După rezultatele studiului de anul trecut privind consumul de ceai la români, am dorit, în mod firesc, să aprofundez cercetarea asupra beneficiilor acestuia, în special în ceea ce priveşte efectul de hidratare asupra organismului”, a declarat Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Studiul iniţiat de Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a urmărit determinarea efectului potenţial de hidratare a diferitelor tipuri de lichide: apă, ceai, infuzii de plante şi fructe.

Rezultatele au indicat faptul că ceaiul îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare, revitalizare şi joacă un rol important în hidratarea corectă a organismului.

,,Fie că este vorba despre ceaiul cald pe care îl preparăm acasă sau la birou, fie că optăm pentru variante tip ice tea, ceaiul contribuie la o bună hidratare a organismului, pe parcursul numeroaselor activităţi pe care le desfăşurăm în fiecare zi. Hidratarea corectă înseamnă sănătate durabilă”, a adăugat Dr. Mencinicopschi.

Tensiunea superficială a apei este unul dintre factorii care influenţează capacitatea de hidratare a unui lichid.

Atunci când apa pe care o bem are o tensiune superficială mai mare decât cea a apei din celulele organismului uman, din limfă şi sânge (mediul intern), acesta încearcă să o ajusteze prin adăugare de surfactanţi fiziologici, printr-un efort metabolic, pentru a putea fi folosită de organism.

În cadrul studiului, acest parametru (tensiunea superficială a fiecărei băuturi analizate) a fost corelat cu nivelul tensiunii superficiale a apei intracelulare, ceea ce a permis formularea unor concluzii privind efectul potenţial de hidratare al acestor băuturi asupra organismului.

O bună hidratare a organismului presupune ca apa să fie preluată în cantitate suficientă de către celule (să ajungă deci în interiorul celulei).

O hidratare „ineficientă” înseamnă că, deşi consumată în cantitate mare, apa este preluată de patul vascular (de sânge), dar nu este transferată în cantitate suficientă în interiorul celulelor, ci este eliminată prin rinichi.

Studiul realizat sugerează că apa băută sub formă de ceai are un efect hidratant mai bun, datorită faptului că ceaiul ajută moleculele din apă să fie absorbite mai uşor de fiecare celulă şi să rămână pentru mai mult timp în organism.

„Efortul metabolic depus de organism pentru a aduce tensiunea superficială a lichidului ingerat la nivelul lichidului intracelular este mult mai mic, ceea ce permite ca hidratarea celulelor să se facă mai rapid şi efectul să fie de mai lungă durată”, subliniază Prof. Mencinicopschi.

Iniţiativa a apărut din dorinţa de a studia principiile unei hidratări corecte a organismului, condiţie atât de importantă pentru menţinerea unei sănătăţi optime şi pentru prevenirea apariţiei diferitelor afecţiuni.

Dacă organismul se confruntă cu o problemă de hidratare insuficientă pot surveni următoarele neplăceri: constipaţie,  afecţiuni renale, creşterea tensiunii arteriale, autointoxicare corporală, dureri de cap şi diminuarea performanţelor fizice şi mentale.

Vezi si Tabieturi sanatoase

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate