Dr. Ina Petrescu explică tot ce trebuie să știi despre TOTAL BODY LIFTING

Total body lifting reprezintă remodelarea corpului după pierderile masive în greutate, fie după operațiile de micșorare a stomacului, fie în urma unor diete, în situațiile în care există piele și țesut adipos încă în exces.

Doctor Ina PETRESCU, Doctor în științe medicale și medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

Avantajul principal al acestui tip complex de operație este acela că într-o singură etapă se pot face simultan liftingul brațelor (brahioplastia), liftingul sânilor (mastopexia), îndepărtarea excesului de pe torace (toracoplastia), de la nivelul abdomenului (abdominoplastia), liftingul feselor și a zonei pubiene (abdominoplastia circumferențiară sau 360 grade) și liftingul coapselor, în orice combinație de intervenții adaptate nevoilor fiecărui pacient in parte.

Operațiile de remodelare corporală în cazul pacienților care au slăbit peste 40 kg sunt operații de reconstrucție corporală, și nu reprezintă deloc un moft întrucât acești oameni nu își mai pot desfășura activitățile zilnice din cauza excesului mare de piele și grăsime care rămâne. Ei nu pot face sport – situație reală: unul dintre pacienți folosea un costum de scafandru care-l ajuta în activitatea fizică sportivă. De asemenea, poate afecta activitățile fiziologice normale precum urinatul sau contactul sexual prin prezența unui șort abdominal foarte mare. Îngrijorătoare dar și justificată deopotrivă este starea psihică negativă, de nemulțumire, de jenă permanentă. A nu putea merge la plajă sau a nu purta haine ușoare de vară pentru că sunt obligați să își ascundă corpul face ca rezultatul final al slăbirii să nu reprezinte ceva pozitiv… dimpotrivă.'

Operațiile de reconstrucție a corpului după slăbirea masivă redau stima de sine, starea de bine de fiecare zi, pacienții își pot desfășura activitățile obișnuite, își pot reface viata de cuplu și se pot bucura de o viată normală.

Recuperare rapidă

Perioada de recuperare și de întrerupere a activității socio-profesionale este mult diminuată – existând o singură perioadă de recuperare:
Recuperarea bună după această operație se datorează faptului că durata acesteia este în general de aproximativ 5 ore. Acest timp operator foarte bun este obținut datorită echipei mele supraspecializate de chirurgi, astfel scurtându-se foarte mult durata intervenției. Un alt avantaj pentru sănătate este realizarea mai multor intervenții într-un singur timp operator din perspectiva expunerii unei singure dăți anesteziei și nu în repetate rânduri. Sigur, în situațiile când scăderea în greutate este extremă, peste 60 kg, se recomandă efectuarea în 2 etape a remodelării siluetei: body liftingul superior și inferior.

În ceea ce privește cazurile extreme, pot reaminti două. Pacientul care a slăbit cel mai mult, de la 235 kg la 93 kg și o altă pacientă de la 210 kg la 92 kg, căreia i-am îndepărtat prin abdominoplastie un șorț abdominal uriaș: 7,5 kg. Acestea sunt slăbiri spectaculoase datorită chirurgiei bariatrice, pacienți care si-au recăpătat controlul asupra propriei lor vieți mulțumită chirurgiei estetice.

Acest tip de operații presupun un efort mare și o logistică foarte bună în sala de operații, precum și o echipă antrenată de medici chirurgi care se coordonează foarte bine pentru a obține un timp de operație foarte bun – între 5 și 6 ore. Ceea ce ne diferențiază este că avem o echipă care lucrează simultan întrucât am construit împreună o bună relație în decursul multor ani și multiplelor cazuri de acest tip.' explică dr. Ina PETRESCU.

Scopul acestor operații este acela de a redobândi armonia formelor, anatomia normală a corpului, precum și restabilirea funcționalității sale, întrucât adesea în aceste cazuri pacienții postbariatrici (după intervenția de micșorare a stomacului sau by pass gastric) nu pot avea o activitate fizică normală – nu pot face sport sau au disfuncționalități neplăcute – inclusiv nu pot urina normal, resimt dureri ale coloanei vertebrale sau nu pot avea o activitate sexuală normală în special datorită șorțului foarte mare de piele și grăsime de pe abdomen. Totodată sunt tratate și infecțiile pielii care adesea apar în pliuri.
„Trebuie știut că în urmă acestor intervenții rezultă cicatrici lungi care, în cea mai mare parte, sunt mascate de lenjeria intimă, mai puțin cele de la nivelul coapselor. În timp cicatricile își îmbunătățesc aspectul – având culoarea normală a pielii. Pentru a grăbi procesul cicatricile se vor masa zilnic cu gel special de silicon și vor fi protejate de soare' intervine dr. Ina Petrescu.

Tonifierea musculaturii

Pentru a putea face acest tip de intervenție, trebuie ca pacientul să aibă o stare de sănătate bună-să nu aibă anemie (care apare adesea după operațiile de micșorare a stomacului) sau nivel mic al proteinelor, în ambele situații fiind necesară corectarea lor, și abia apoi putându-se face intervenția. De asemenea, persoanele care suferă de boli cronice precum diabetul, bolile cardiace, autoimune, afecțiuni ale coagulării sângelui, neoplazii sau sunt fumători cronici nu vor putea face intervenția de body lifting.

Dr. Ina Petrescu clarifică cu detalii aceste recomandări:

„Momentul operației trebuie bine ales în cazul persoanelor care au slăbit prin intervenții de micșorare a stomacului – total body liftingul fiind recomandat cel mai devreme după 12 luni de la operația bariatrică, atunci când organismul și-a stabilizat metabolismul și pacientul a ajuns la dimensiunile dorite, deci procesul de slăbire se afla la final.
Pentru că este vorba de o intervenție chirurgicală amplă, cu 3 luni înainte de operație se recomandă începerea unui program de tonifiere a musculaturii prin exerciții fizice pentru ca mobilizarea corpului postoperator să se poată face mai ușor și totodată rezultatul estetic va fi net superior – pentru că și musculatura este o componentă importantă a liniei siluetei. Înainte de operație se recomandă fumătorilor să nu mai fumeze timp de 14 zile, precum și postoperator, același interval, întrucât îngreunează procesul de recuperare și pune în pericol rezultatul final.
De asemenea, se recomandă întreruperea tratamentului cu aspirină (Aspenter) sau medicamente anticoagulante, iar regimul alimentar recomandat este echilibrat, din care să nu lipsească proteinele de bună calitate, legumele și fructele.
Dacă v-ați propus să aveți un bebeluș, atunci amânați intervenția după ce veți termina inclusiv perioada de alăptare (la cel puțin 6 luni după), pentru că rezultatele să fie pe termen lung și de bună calitate.'

Perioada de recuperare

Perioada de recuperare după un total body lifting, cuprinde mai multe faze.

Dr. Ina Petrescu precizează:

• în primele 3 zile se recomandă plimbări scurte și repetate care alternează cu perioada de odihnă mai lungi, în interiorul locuinței
• nu veți consuma alimente care să baloneze sau care să constipe: fără băuturi carbogazoase, fructe sau legume care produc gaze (fasole, mazăre, struguri)
• vă veți hidrata bine (2-2,5 l apă, ceai)
• fără alcool/țigări
• în primele 3 săptămâni puteți desfășura activități fizice ușoare, care să nu solicite organismul iar plimbările vor crește progresiv ca durată
• după 3 săptămâni vă puteți întoarce în activitatea profesională dacă nu aveți o muncă solicitantă fizic
• evitați efortul fizic sau să cărați greutăți, iar după 2 luni puteți relua exercițiile fizice progresiv: înot, jogging, fitness
• nu aveți voie să vă expuneți la soare în primele 6 luni pentru că razele UV pot da în zona de inflamație postchirurgicală hiperpigmentări inestetice
• nu veți face saună în primele 2 luni 
• este absolut necesar să aveți în primele 2 săptămâni un ajutor acasă pentru treburile gospodărești, hrană etc. pentru a nu periclita recuperarea și involuntar să faceți eforturi dăunătoare

După operație: veți avea în general 2/3 tuburi de dren pentru zona abdomenului care se vor îndepărta când drenajul va fi sub 50 ml. Veți purta corset elastic, burtieră sau mâneci elastice timp de 2 luni minim. Durerea postoperatorie este în general mică sau moderată, iar în primele zile veți lua analgezice. Pentru prevenția infecției veți lua 5 zile antibiotic oral. Persoanele cu fier mai scăzut vor continuă să ia suplimente cu fier. Veți continuă tratamentul de prevenție a emboliei.
Plăgile vor fi sigilate cu plasturi rezistenți la apă și astfel veți avea confortul dușului zilnic începând cu a doua zi postoperator.

O nouă calitate a vieții

Așteptările trebuie să fie realiste și asumate: prezența permanentă a cicatricilor, dar și înțelegerea faptului că cicatrizarea e un proces care este determinat de genele fiecăruia.

Calitatea vieții după acest tip de intervenții este net superioară: creștea încrederii în sine cu tot ceea ce decurge în planul reușitei profesionale, dar și în viață de cuplu. Veți putea purta costum de baie, va veți putea bucura de orice ținută vestimentară, veți putea face sport și veți beneficia de o viață normală și împlinită din punctul de vedere al stimei de sine.

Persoanele care au făcut intervenții bariatrice pentru slăbire trebuie să știe faptul că organismul lor nu mai asimilează bine nutrienții alimentari (proteine, fier, vitamine) care sunt foarte importanți în procesul de vindecare. De aceea este posibil că perioada de cicatrizare să fie mai lungă, iar riscul complicațiilor locale – mai mare.

Intervenția de total body lifting nu va îmbunătăți elasticitatea pielii – care adesea se pierde la persoanele care au fost obeze – însă vom putea elimina zonele cu vergeturi- acolo unde corespund desenului preoperator. Pentru hidratarea și hrănirea pielii veți folosi după cicatrizare uleiuri de corp (argan, migdale, cocos), iar cicatricile vor fi masate cu gel de silicon' a concluzionat dna dr. Ina Petrescu, Doctor în științe medicale și medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

EXCLUSIV AVANTAJE Dr. Ina Petrescu, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă: În cazul reconstrucției mamare post-mastectomie este vorba despre păstrarea demnității umane!'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate