Dr. Ilker Kahramanoglu: „Genotiparele de HPV-16 și HPV-18 sunt cele mai periculoase”

Chirurgia oncologică ginecologică este o muncă pe care o duci la capăt numai cu vocație. Este genul de specializare medicală care îți cere abilități speciale și un fel de empatie care se traduce greu în cuvinte. Se simte. Sunt medicii care luptă pentru viața femeilor cu un dușman nemilos și care salvează cu tenacitate vieți de femei greu încercate de soartă, uneori dincolo de limita posibilului. Doctorul Ilker Kahramanoglu are un aer liniştit, ochi limpezi deloc încrâncenați, și o privire care nu te lasă să bănuieşti grozăvia teribilă a cancerului care ucide nemilos atâtea femei, de pe tot globul…

Dr. Ilker Kahramanoglu are un calm aproape contagios și vorbește cu grijă şi compasiune despre pacientele sale încercate de atingerea celei mai cumplite boli din câte se știu și cărora le sacrifică timpul, nervii, trăirile şi pregătirea sa medicală.
Urmărește cu tenacitate parcursul fiecărei paciente pentru că știe că drumul e lung și doar împreună îl vor putea trece cu bine. Pacientele sale au afecțiuni cu nume grele: placenta praevia, cancer ovarian, cancer cervical, cancer endometrial.
A scris peste 60 de lucrari în domeniul chirurgiei oncologice ginecologice și a fost invitat să ia parte la simpozioane și studii clinice în spitale de renume din străinătate. „După terminarea facultății am obținut o bursă pentru Statele Unite, iar acest pas a fost decisiv pentru cariera mea medicală. Știam că asta urmează să fac în continuare și cred că specializarea m-a ales pe mine, nu eu pe ea…'
Apoi vorbește grav despre HPV, despre obligativitatea vaccinării și despre pericolul genotiparelor HPV-16 și HPV-18, responsabile de aproximativ 75% dintre cancerele invazive de col uterin.

Să dărâmăm un mit

Doctorul Ilker Kahramanoglu explică clar și cu multă empatie și te face să înțelegi că știința nu face casă bună cu părerile neavizate în domeniul medical. „Vaccinul anti-Covid nu provoacă infertilitate și nici nu dereglează ciclul menstrual… stresul, însă, da! Iar perioada pe care am traversat-o nu a fost ușoară, de aceea poate hormonal, unele femei au resimțit diferit impactul pandemiei, plus decizia de a se vaccina împotriva unui virus nou a venit ca o extra-presiune asupra lor. Anumite dereglări pot fi de natură neurologică și din păcate s-a făcut greșit corelarea cu vaccinul anti-Covid. Nu există studii care incriminează acest vaccin ca declanșator pentru probleme ginecologice.'

Cel mai periculos cancer din sfera ginecologică

„Cancerul ovarian face ravagii în corpul unei femei și, din păcate, organismul nu reacționează în niciun fel la prezența lui sau la germinarea celulor neoplazice. Chiar dacă formează o masă tumorală de 3 cm – 5 cm, organismul nu dă niciun semnal de alarmă. Doar consultul la ginecolog poate detecta prezența cancerului ovarian.' Diagnosticul taie în carne vie iar semnalul de alarmă pe care dr. Ilker Kahramanoglu îl subliniază nu lasă loc de nicio interpretare. Dacă există un istoric de cancer ovarian în familie, nicio femeie nu trebuie să mai stea pe gânduri. Chirurgia oncologică de înaltă precizie este specializarea doctorului Kahramanoglu, și doar anii de practică în Statele Unite, Italia, India, Germania și Turcia l-au făcut să vorbească cu oarecare mândrie de pacientele pe care le-a operat de cancer ovarian și care de ani buni vin periodic la control. Știe că drumul spre vindecare e anevoios, cu chimioterapie, radioterapie, dureri și provocări.

Riscuri și șanse

„Lipsa oricărei sarcini crește riscul declanșării cancerului de uter și de ovare. Menstruația prematură, la fel. Dar asta nu e o regulă, este un risc. Pentru că ovulația este de fapt o traumă pentru ovare, dar, pe de altă parte, toate organele noastre au un risc carcinogenic. Doar că sistemul nostru imunitar anihilează la timp aceste celule. Dacă vorbim de un ciclu menstrual care a debutat înainte de 8 ani, trebuie investigat, la fel ca și menopauza târzie.' Recunoaște că stilul de viață al femeilor este diferit în multe țări, iar acest lucru influențează starea de sănătate și răspunsul imun. A realizat un studiu propriu: „pacientele din România intră mai târziu la menopauză față de pacientele din Turcia, diferența este de aprox. 5 ani.'

Estetica frumosului ascuns

Moda retușării aparatului genital a creat un nou segment în chirurgie. Din ce în ce mai multe femei apelează la chirurgii din sfera ginecologică pentru a îmbunătăți aspectul aparatului genital. „După naștere, vaginul se schimbă iar acest lucru afectează stima de sine a femeilor, din păcate. Doar că totul se corectează: incontineța urinară, prolapsul vaginal, labiile inegale, vaginul lărgit de sarcini multiple. Deși până să se ajungă la chirurgie mai există și exercițiile Kegel care dau rezultate dacă sunt făcute cu regularitate.' Dar marea dragoste a doctorului sunt cazurile rare și complicate: „Există femei care se nasc fără vagin… De cel puțin trei ori pe an fac această operație de reconstrucție a vaginului împreună cu o echipă specializată de chirurgi din Istanbul.'

Prevenția e cheia tuturor pericolelor

„Fiecare țară ar trebui să creeze programe naționale de screening pentru a preveni diferite tipuri de cancer. În țările unde există aceste programe rata îmbolnăvirilor a scăzut dramatic. Vaccinul HPV ar trebui inclus în schemele obligatorii pentru copii, înaintea începerii vieții sexuale. La fel și programul pentru depistarea cancerului de colon prin realizarea obligatorie a unei colonoscopii după 50 de ani' este de părere doctorul Ilker Karhramanoglu.

Citeste și:

Marco Missiroli: „Tinerii de azi sunt mai puțin interesați de sex, ei au un devotament față de propria imagine'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate