O durere obișnuită a spatelui ar putea fi semnul unei probleme cardiace

O durere obișnuită a spatelui ar putea fi un semn timpuriu al unei probleme cardiace mortale, au descoperit oamenii de știință din Columbia.

Acest lucru ar putea însemna că cei care suferă de această afecțiune ar putea fi monitorizați și tratați mai devreme.

Cardiomiopatia amiloidă cu transtiretină (ATTR-CM) este considerată în prezent o cauză mai frecventă, dar subdiagnosticată, a insuficienței cardiace fatale.

Boala este cauzată de proteine care se pot grupa și pot rigidiza inima, îngreunând pomparea sângelui.

Dar acestea se adună și în alte țesuturi, inclusiv în coloana vertebrală, pe care medicii au putut să le folosească drept indicii.

Studii recente sugerează că persoanele care suferă de stenoza lombară a coloanei vertebrale, afecțiune a spatelui, ajung să dezvolte cardiomiopatie amiloidă cu transtiretină între cinci și 15 ani mai târziu.

De la stenoza spinală lombară la probleme cardiace

Stenoza spinală lombară este o îngustare a canalului spinal în partea inferioară a spatelui.

Persoanele care suferă de această afecțiune au probleme în a parcurge distanțe sau constată că trebuie să se aplece în față pentru a elibera presiunea asupra părții inferioare a spatelui, precizează Hopkins Medicine.

Durerea sau amorțeala la nivelul picioarelor și gambelor și, în cazurile mai severe, dificultatea de a controla intestinul și vezica urinară sunt, de asemenea, simptome.

Potrivit The Sun, cercetătorii de la Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons s-au întrebat dacă ar fi posibilă detectarea timpurie a cazurilor de ATTR-CM la acești pacienți.

Condusă de Mathew Maurer, profesor de medicină, echipa a analizat țesutul coloanei vertebrale de la 47 de pacienți supuși unei intervenții chirurgicale de decompresie vertebrală.

Amiloidul Transthyretin, proteinele care se grupează în inimă, a fost găsit la 10 dintre pacienți, potrivit MedicalXpress.

Unul dintre acești 10 pacienți dezvoltase deja probleme cardiace și începuse un tratament, în timp ce ceilalți nouă pacienți erau monitorizați îndeaproape.

Cercetarea a fost publicată în Journal of the American Geriatrics Society. Majoritatea persoanelor care suferă de stenoză spinală au peste 50 de ani, deoarece cea mai frecventă cauză este osteoartrita. Osteoartrita adică uzura treptată a oaselor, este un efect secundar al îmbătrânirii.

Se pot reduce șansele de a suferi de osteoartrită severă și de stenoză spinală lombară, făcând în mod regulat exerciții fizice, menținând o greutate sănătoasă și păstrând o postură bună, inclusiv atunci în somn.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate