Dr. Cătălin Coroleucă: “Endometrioza pune mari probleme femeilor aflate în…”

Despre endometrioză și chirurgia robotică cu dl. dr. Cătălin Coroleucă, medic specialist obstetrică-ginecologie: 

În timpul facultăţii și reziden­ţiatului, priveam noile tehnologii ca pe un domeniu SF. Urmăream filmuleţe cu roboţi care operau și mă entuziasmam de ce puteau face, fără a-mi imagina vreo clipă că la ceva timp distanţă, nu foarte lung, am să pot eu însumi mânui noua tehno­logie ce a pătruns și în ţara noastră. Am așteptat cu mare interes acest progres în domeniul nostru de activitate.
În formarea chirurgului, rolul mentorului este esenţial. Eu am avut norocul de a fi fost format de Dna. Prof. Dr. Elvira Brătilă. O întâlnire de destin, cu un rol crucial în cariera mea. Mentorul are rolul de a forma echipa, trebuie să fie un bun lider, să ceară tot timpul de la tine mai mult, să te ajute să evoluezi. Este un mare ajutor pentru un chirurg tânăr să poată beneficia de formarea lângă un profesionist cu experienţă vastă, de unde ai tot timpul ce învăţa, care te poate inspira la fiecare pas.
Încă de la începutul rezidenţiatului, după ce am învăţat chirurgia abdominală, preocuparea mea s-a îndreptat către aria chirurgiei minim invazive. Curba de învăţare a laparoscopiei este destul de lungă și a trebuit să mă dedic intens studiului și practicii. Necesită abilităţi deosebite și o bună manualitate, pentru că gesturile chirurgicale sunt mult diferite faţă de abordul clasic. Atunci când a pătruns robotica am simţit că experienţa pe care o acumulezi în celelalte forme de chirurgie-clasică, vaginală, laparoscopică-îţi conferă un avantaj de necontestat, mâna ţi-e deja antrenată în gesturi fine și precise. Robotul da Vinci este o platformă stabilă ce asigură o intervenţie de mare precizie și de maximă eficienţă în cazurile complexe. Cu cât este mai dificil cazul, cu atât robotul își pune mai bine în evidenţă avantajele. Robotul chirurg te ajută să îţi maximizezi abilităţile, acurateţea și flexibilitatea mișcărilor și să depășești limitele umane.
Dacă vorbim de endometrioză, adresăm chirurgiei robotice cazurile complexe, endometrioza profundă în stadiul IV.
Cele mai complexe cazuri pe care le-am întâlnit de-a lungul carierei mele sunt cele care cointeresează și zona intestinală.
Îmi amintesc că am intervenit de curând în cazul unei paciente cu endome­trioză profundă ce avea și un nodul recto­sigmoidian, care a necesitat rezecție rectosigmoidiană, cu anastomoză ter­mino-terminală, care a fost operată cu succes și ulterior a reușit să și obţină o sarcină.
Endometrioza pune mari probleme femeilor aflate în perioada fertilă. Unele dintre ele, cele care își doresc să devină mame, au în această boală un inamic aprig. Pentru aceste paciente, care suferă intervenţii chirurgicale, a căror boală le-a afectat fertilitatea, trebuie bine gândit și individualizat planul terapeutic. În fiecare caz trebuie să ţinem cont de istoricul bolii, de vârsta pacientei, rezerva sa ovariană, de dorinţa pacientei de a obţine o sarcină pe termen mai scurt sau mai lung. De aceea, după o perioadă de recuperare în urma interveniţiei chirurgicale, la controlul de o lună, se stabilește cu fiecare pacientă un plan personalizat. I se prezintă opţiunile pe care le are și se stabilește un protocol, în funcţie de opţiuni și priorităţi.
Pentru femeia care își dorește să devină mamă, diagnosticul de endometrioză vine ca o condamnare'. Medicul trebuie să sădească din nou speranţă în minţile și corpurile chinuite de dureri și de boală. Fiecare intervenţie bine făcută este o victorie pentru fiecare pacientă. Iar fiecare sarcină obţinută și fiecare copil născut după o astfel de luptă este o bucurie pentru familie, dar și pentru noi, medicii care i-am stat alături ani și ani de zile. În ultima gardă chiar am asistat o pacientă de 37 de ani, care a avut endometrioză în stadiul IV, și care, după un drum anevoios de 4-5 ani, a rămas însărcinată și a născut spontan un băieţel sănătos. Momentul a fost încununat de lacrimi de bucurie. Iată cum poate arăta ziua perfectă pentru un medic. Ne încărcăm cu aceste împliniri ale semenilor noștri.

Material realizat cu sprijinul:

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate