DOSAR SPECIAL Cine sunt Ursitoarele. Fascinanta poveste a unora dintre cele mai îndrăgite personaje supranaturale
:quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2019/06/Cine-sunt-ursitoarele.png)
Urse, Mire, Cașmete, Hărăsite, Zori, Zodii, Albe, Hărăioase, Zâne sau Sfinte. Sunt numai câteva din (prea) multele denumiri pe care le poartă fabuloasele personaje mitice feminine pe care le știm ca Ursitoare. Cele trei fete frumoase sau babe urâte – nimeni nu știe exact – care ar hotărî destinul pruncilor, la naștere.
De ce nu știe nimeni cum arată ele? Pentru că a le vedea sau auzi profeția sunt încălcări ale vrerii lor. Nici numele nu este permis a le fi rostit, căci, potrivit credinței populare, asta înseamnă a le invoca și controla puterile.
Cine sunt Ursitoarele
În mitologia românească, Ursitoarele sunt fie trei fecioare, trei neveste sau trei bătrâne, fie trei năluci. Cel mai adesea trei, rare fiind mențiunile că ar fi 7, 9, 12, 24 sau chiar 40. De altfel, este mai plauzibil că sunt trei și datorită faptului că ele punctează trei momente esențiale ale vieții: „al nașterii, al nunții și al morții'. Sau, după altă neînțeleasă împărțeală, „de seară, de miezul nopții și despre ziuă'.
Numele lor nu sunt știute de oameni, dar zice-se că s-ar numi Ursitoarea, Soartea și Moartea. Celei din urmă i s-ar mai zice și Șchioapa. Infirmitatea ei nu e întâmplătoare și nici lipsită de explicație. Este vorba despre un șhiopătat mitic, ritual, care îi indică pe cei inițiați, pe cei care ar fi călătorit în lumea de dincolo.
Folclorul oferă și o imagine a lor: ar avea părul de aur, ar purta aripi și ar fi îmbrăcate în straie albe, vaporoase. Una ar ține în mână un fus din care toarce, alta – un caier din care deapănă, iar cea de-a treia ar fi cea care taie firul, când vine vremea. Locuiesc în „locuri curate, de picior de om necălcate, cu flori semănate și de păsări căutate'. În casa lor, pe pereţi, agăţate în cuie, ar sta gheme de sfoară de diferite mărimi, fiecare reprezentând firul vieţii unui om.
Noaptea, nevăzute și neauzite
Toate trei cunosc viitorul și stăpânesc timpul. Stau de strajă la graniţa dintre viaţă şi moarte, dintre fiinţă şi nefiinţă. Ele sunt prezente la venirea omului pe lume, dar și atunci când acesta trece dincolo, în lumea morților. Se crede despre ele că ar fi surori. Cea mai mare dintre ele, Ursitoarea, este cea care îi prezice copilului nou-născut cum îi va fi viața.
Mijlocia, Soarta, hotărăște întâmplările vieții celui nou-venit pe lume, iar cea mică, Moartea, asigură împlinirea profețiilor surorilor ei și decide momentul plecării de pe pământ. Ursitoarele sosesc întotdeauna noaptea și așteaptă sub streașina casei. Pentru ca ele să aștepte liniștite, de nimic tulburate, stăpânul gospodăriei duce câinii la vecini.
În a treia seară de la nașterea copilului, familia merge devreme la culcare, încuie ușile și lasă deschisă numai o fereastră. În casă, moașa are deja pregătită masa Ursitoarelor, sub icoană, masă pe care așază trei colaci sau trei turtițe, grâu, făină, apă, untdelemn, ţuică, vin, sare, lână și bani.
Tot ea este cea care invocă venirea Ursitoarelor: „Urselor, Zânelor, Frumoaselor, Fecioarelor/ Cu bine veniţi/ Bine ne găsiţi/ Cum vă primim/ Cu pusă masă/ Cu bucate drese/ Vânaturi alese/ Aşa vă ospătaţi/ Până vă dumiriţi/ Noroc să meniţi/ Fătului nost…'.
Rostul bunătăților puse pe masă pentru Ursitoare este de a le căpăta bunăvoința, pentru a-i ursi pruncului de bine. Ofranda pusă simbolic pe masă pentru Ursitoare este mai apoi oferită la trei copii sau chiar moașei. Ursitoarele vor pleca așa cum au venit, nevăzute și neauzite de nimeni, fără să știe cineva, vreodată, ce au ursit, căci nu-i om să-și cunoască destinul dintru începutul vieții…
Citeste si
DOSAR SPECIAL Cine sunt sânzienele și care este povestea lor
Descoperire uluitoare la Mormântul lui Hristos! A fost găsit un câmp electromagnetic misterios
Foto: GREEK MYTH WIKIA, WIKIPEDIA