Distezia vulvară sau vulvodinia. Afecțiunea comună, dar ascunsă medicilor de către paciente

Vulvodinia este durerea sau disconfortul cronic în jurul deschiderii vaginului (vulva) pentru care nu există o cauză identificabilă și care durează cel puțin trei luni. Durerea, arsurile sau iritația asociate cu vulvodinia pot duce la incapacitatea de a sta în picioare pentru perioade lungi de timp sau poate afecta viața sexuală.

De cele mai multe ori pacientele ascund din jenă simptomele vulvodiniei medicilor, însă este benefic un consult pentru a primi tratament care poate reduce disconfortul.

Distezia vulvară sau vulvodinia. Simptome

Principalul simptom al vulvodiniei este durerea în zona genitală, care poate fi caracterizată ca ardere, durere, înțepătură, act sexual dureros, mâncărime. Durerea poate fi constantă sau ocazională.

Poate apărea numai atunci când zona sensibilă este atinsă (provocată). Durerea se poate simți în întreaga zonă vulvară (generalizată) sau durerea ar putea fi localizată într-o anumită zonă, cum ar fi deschiderea vaginului.

Țesutul vulvar poate părea ușor inflamat sau umflat. Mai des, vulva pare normală. O afecțiune similară, vestibulodinia, provoacă durere numai atunci când se aplică presiune în zona din jurul intrării în vagin.

Medicii nu știu ce cauzează vulvodinia, dar posibilii factori care contribuie includ leziuni sau iritații ale nervilor din jurul regiunii vulvare, infecții vaginale anterioare, alergii sau piele sensibilă, modificări hormonale, spasm muscular sau slăbiciune la nivelul podelei pelvine, care susține uterul, vezica urinară și intestinul.

Este important ca medicul să excludă cauzele mai ușor de tratat ale durerii vulvare, de exemplu, infecții cu drojdie sau bacterii, herpes, afecțiuni precanceroase ale pielii, sindromul genito-urinar al menopauzei și probleme medicale, cum ar fi diabetul.

De asemenea, este important ca pacientele să nu utilizeze în mod repetat tratamente fără prescripție medicală pentru infecțiile cu drojdie fără a consultul unui specialist.

Deoarece poate fi dureroasă și frustrantă, vulvodinia poate provoca probleme emoționale. De exemplu, frica de a întreține relații sexuale poate provoca spasme în mușchii din jurul vaginului (vaginism). Alte complicații pot include anxietate, depresie, tulburări de somn, disfuncție sexuală, probleme în relație sau scăderea calității vieții.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate