Ce afecțiuni ascunde bruxismul, scrâșnitul din dinți?

Bruxismul este o afecțiune din sfera stomatologică ce afectează în jur de 15% dintre adolescenți. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, acest procent scade la 8% în rândul adulților și la doar 3% la populația vârstnică.

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când suferi de bruxism? Bruxismul mai este cunoscut și sub numele de „scrâșnit al dinților', un fenomen care se explică atât prin cauze de natură psihologică, cât și prin unele ce țin de conformația danturii.

Altfel spus, atunci când suferi de anumite anxietăți sau spaime, când nu te odihnești suficient sau când te preocupă ceva foarte tare, s-ar putea să ai parte de astfel de manifestări. În același timp, și o aliniere deficitară a dinților sau o asimetrie a oaselor maxilare pot duce la această afecțiune.

Provocarea, în cazul acestei afecțiuni, este că, de regulă, se manifestă în timpul nopții (deși există și cazuri de bruxism diurn). De regulă, partenerii sunt cei care observă această reacție a organismului, de încleștare a maxilarului și de scrâșnire a dinților. Altfel, doar la un control stomatologic sau dacă apar urmări evidente, îți poți da seama că suferi de bruxism.

Bruxismul și consecințele acestuia

Bruxismul duce la o tocire a dinților, la deteriorarea smalțului, la deteriorări ale lucrărilor de tipul coroanelor, precum și la tensiuni musculare, mai ales dimineața.

Ce poți face? Până la identificarea exactă a cauzelor și la gestionarea acestora (dacă sunt de natură psihologică, e nevoie de o perioadă mai lungă de timp), este nevoie de o vizită la medicul stomatolog.

Acesta îți va realiza o gutieră personalizată, mai exact, un dispozitiv de plastic, cu rolul de a separa dinții și, astfel, de a-i proteja. Este o măsură temporară, până când dinții se vor obișnui cu o mușcătură și poziționare corecte.

Netratat, bruxismul poate duce la apariția bolii parodontare și, inevitabil, la pierderea dinților. În plus, și mușchii feței – cei masticatori – pot fi afectați.

Citește și: De ce ne înroșim la emoții puternice?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate