Diabet? Și ce dacă?
Cine spune că diabetul înseamnă o viață de privațiuni? Puțină organizare și poți petrece la fel de bine ca toți ceilalți. Ba chiar mai bine, căci nu vei suferi de mahmureală.
Indicele glicemic
IG se referă la viteza cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge în sânge și influențează nivelul de zahăr. Alimentele cu un IG mare conduc la creșteri bruște ale glicemiei. Zahărul din cele cu un IG mic este absorbit mai lent, permițând organismului să-l proceseze, pe măsura aportului de insulină. Acestea sunt alimentele indicate în diabetul zaharat.
Reguli alimentare
✱ Elimină grăsimea vizibilă: pielea de pe carnea de pui, grăsimea cărnii de porc.
✱ Nu prăji! Alege gătitul în cuptor sau pe grătar.
✱ Evită preparatele din comerț și încearcă să gătești acasă.
✱ Evită cârnații, salamurile, pateul de ficat (în care nu știi ce este, dar sigur e grăsime).
✱ Cele 5 mese pe zi sunt importante pentru tine: permit aportul treptat de glucide și procesarea lor ritmică.
✱ Evită alcoolul și cafeaua; înlocuiește-le cu ceai verde, un detoxifiant recunoscut.
✱ Redu sarea, iar când e posibil elimin-o, pentru că favorizează retenția de apă în organism.
✱ Hidratează-te ca să compensezi apa pe care organismul tău o elimină excesiv.
Planul de party perfect
Ai grijă unde pleci în vacanță ca să nu ai surprize.
1 Nu te baza pe aprovizionarea făcută de ceilalți. Asigură-te că vei avea și tu ce să mănânci.
2 Evită cabanele în sălbăticie sau gospodăriile cu toaleta afară. Diabetul înseamnă ieșiri dese…
3 Alege locuri în care să nu vă izolați cu totul de lume. S-ar putea să ai nevoie de ceva la care nu te-ai gândit,fie că e un medicament, fie că e un ingredient sănătos pentru mâncare.
4 Fă-ți un plan de plimbări, alergări, joacă în aer liber, cu sau fără parteneri, pentru că nu ai voie să-ți neglijezi activitatea fizică. Nu uita să faci mișcare! Chiar dacă e iarna și libertatea ți-e limitată, chiar dacă, fiind în vacanță, nu mai ești obligată să ieși zilnic din casă și să mergi în ritm alert până la serviciu și înapoi, găsește o cale să nu-ți reduci activitatea fizică.
Este foarte important ca organismul să funcționeze alert, să ardă, să consume, să elimine și să nu depună. Diabetul cochetează cu obezitatea și împreună pot să-ți facă probleme. O petrecere este ceea ce-ți trebuie: dacă respecți anumite reguli, rămâne partea bună – arderea intensă de calorii.
Îndulcitorii naturali
Stevia este o plantă prezentă sub formă de extract într-un îndulcitor. Celălalt ingredient, maltodextrină, se obține din grâu; nu conține gluten, acesta fiind îndepărtat la procesare.
Zahărul de cocos are IG scăzut (35). Se obține din nectarul florilor de cocos, prin evaporarea la rece, astfel că păstrează vitaminele și mineralele.
Melasa este un reziduu siropos de culoare brună, provenit de la extragerea zahărului. Este bogată în fier: o linguriță de melasă asigură 15% din doza zilnică recomandată.
Adaptează rețetele
✱ Pentru că nu ai voie să mănânci mai mult de 2 ouă pe săptămână, înlocuiește maioneza cu iaurt. Sugestie: măr + morcov + țelină (crude, rase) + nucă măcinată + iaurt.
✱ Murături fără sare? Ardei copți (IG 15, adică foarte mic). Oțetul și uleiul sunt OK pentru tine.
✱ Fără bere (IG 110, imens!), fără cola (IG 70)! Soluția: sucuri din fructe și legume, în proporții variabile: morcov, roșie, măr, grepfrut, portocală, lămâie, ghimbir – IG între 40 și 15.
✱ Nu grăsime, carne roșie doar 150-200 g pe săptămână – cum să te aliniezi la meniurile tradiționale? De exemplu, cu o piftie de curcan la fierberea careia vei elimina păstârnacul (IG 85!).
Garnituri și dulciuri la discreție!
De ce trebuie să fie cartofii prăjiți care, nu numai că sunt prăjiți, dar, în forma aceasta, au un indice glicemic uriaș: 95! Nici cartofii copți nu-s mai breji. Piure? IG 70 – tot mare. Uită de cartofi, înlocuiește-i cu vinete (IG 20), cu varză de Bruxelles, cu dovlecel sau vărul lui, Zucchini, cu conopidă
sau ciuperci, toate având IG 15.
Cât despre deserturi, prepară-le pe bază de fructe uscate care au un IG moderat spre mic: smochine, caise, mere (35). Nu stafide: IG 65! Adaugă nuci: au un indice glicemic de doar 15; în rest – numai de bine!
Baclava fără zahăr
Ingrediente
✱ 500 g miez de nucă
✱ 500 g foi de plăcintă
✱ 200 g unt
✱ 5 albușuri
✱ 200 ml sirop de arțar
Preparare
Umplutura: Coacem nuca și o măcinăm; amestecăm cu albușurile bătute spumă. Ungem tava cu unt. Alternăm foi unse cu unt topit cu straturi de umplutură. Punem la răcit în frigider 30 de minute. Tăiem în bucăți și coacem 60 de minute la 1600. După răcire, însiropăm cu 500 ml apă + 200 ml sirop de arțar.
Vezi și: Fructe permise in diabet