Dezvoltarea umorului la copiii mici
Raspunsurile la toate aceste intrebari sunt foarte nuantate in literatura de specialitate, dar, in general, studiile arata ca umorul faciliteaza interactiunile sociale si este folosit de copii pentru a scadea anxietatea (Lyon, 2006). El constituie o dovada a unei bune functionari cognitive si socio-emotionale, inclusiv in situatii neplacute (cand ajuta sa faci haz de necaz sau sa-ti exprimi enervarea intr-un mod acceptabil din punct de vedere social-sarcasmul).
Paul McGhee, celebru pentru interesul sau stiintific vizavi de umor, a elaborat un model al dezvoltarii simtului umorului la copii:
Stadiul 0: Rasul fara umor. Sugarii incep sa zambeasca si sa rada, dar fac asta ca raspuns la expresia faciala a persoanelor care ii ingrijesc.
Stadiul 1: Rasul in relatie cu figura de atasament (parintii). Dupa 7-8 luni, sugarul rade ca raspuns la jocuri sociale precum 'cucu-bau'. El constientizeaza ca in spatele palmelor se afla tot mama si ca ea urmeaza sa reapara brusc, zambind.
Stadiul 2: Umorul non-verbal. Pana in jurul varstei de 2 ani si jumatate, copilasul experimenteaza cu obiectele si le gaseste tot felul de intrebuintari neobisnuite care il amuza: isi pune castronul pe cap, sosetele pe mana, se preface ca vorbeste cu pantofii etc.
Stadiul 3: Botezarea obiectelor si a actiunilor. Pe masura ce copilul invata sa se exprime in propozitii, incepe sa redenumeasca obiectele intamplator („asta nu e o rata, e un pahar') si chiar sa foloseasca gresit conceptele opuse (sa spuna baiat in loc de fata). El face asta intentionat, ca o gluma, ca sa starneasca rasul celorlalti.
Stadiul 4: Jocul cuvintelor. O data cu extinderea limbajului verbal, copilul nu mai are nevoie mereu de obiecte pentru a face glume. El incepe sa se joace cu rimele, sa inventeze cuvinte sau sa inverseze ordinea literelor in cuvant. Aceste exercitii sunt foarte amuzante pentru el si pentru cei din jur, deopotriva.
Stadiul 5: Ghicitori si glume. Pe la 5 ani, copilul incepe sa inteleaga ca umorul presupune ceva absurd care se transforma in ceva cu sens (logic, concret). El memoreaza ghicitori sau glume si le foloseste ca sa initieze interactiuni sociale cu adultii si cu alti copii. Apare frecvent si batjocorirea colegilor.
Cu ce ne-ajuta aceste stadii? Ele pot constitui un indiciu al dezvoltarii sanatoase a copilului pe care il crestem sau cu care lucram. De asemenea, ne permit sa stim ce anume sa imbunatatim daca vrem sa-l ajutam pe copil sa aiba un simt al umorului mai dezvoltat sau pur si simplu sa se distreze mai mult. Chiar daca avem un copil mai retras sau „serios', el poate invata sa interactioneze prin umor si sa se distreze alaturi de ceilalti copii.
Surse:
Cunningham, Jennifer. (2005). Children’s Humor (Capitolul 5) in George Scarlett (Editor), Play development from infancy through late childhood. Sage Publications.
Lyon, Catherine. (2006). Humour and the young child. A review of the research literature. Research. 19:4-9.
Asocitia