Deviația de sept, o problemă rezolvabilă

Respiri adesea cu dificultate, ai nasul permanent înfundat, răcești ușor și îți curge nasul, ai dureri de cap, sforăi noaptea sau ai respirație zgomotoasă ori ai remarcat că ai tulburări de miros, așa numita hiposmie? S-ar putea să ai deviație de sept.

Orice deformație a septului, chiar și minimă, care provoacă și întreține tulburări funcționale locale sau la distanță, este considerată de medici patologică, iar statistic, prin examenul rinoscopic, se apreciază că doar 6-8% dintre pacienți au septul nazal perfect normal. Despre această neplăcută și deseori periculoasă afecțiune, cât și despre complicațiile pe care le generează dar și despre metodele de a o trata, am discutat cu dr. Yasser Aboudan, cunoscut medic specialist otorinolaringolog.

Cel mai frecvent simptom în afecțiunile sinusurilor este obstrucția nazală, care poate cauza migrene și insomnie. Ce măsuri recomandați pacienților?
În primul rând este recomandat un consult O.R.L detaliat pe care personal îl realizez pe cale endoscopică, pentru a vedea mai bine cât de gravă este obstrucția nazală și dacă este localizată unilateral sau bilateral, ori asociată cu apneea nocturnă. În funcție de gravitatea problemei depistate se va stabili schema de tratament, care ar putea fi medicamentoasă sau chirurgicală.

Când este cazul să se recurgă la folosirea spray-urilor decongestionante nazale?
Spray-urile decongestionante nazale sunt recomandate în momentul în care pacientul are o gripă sau o răceală acută. Nu recomand a fi utilizate mai mult de 5-7 zile pentru a nu crea dependență sau rinită vasomotorie, care reprezintă o boală prin care se inflamează membranele din interiorul nasului.

De ce nu se recomandă folosirea decongestionantelor topice nazale mai mult de cinci zile?
Nu se recomandă folosirea decongestionatelor nazale mai mult de 5 zile tocmai pentru a nu crea dependență sau rinită vasomotorie, deoarece pot fi afectați cilindrii nazali, iar aceștia nu vor mai fi funcționali.

Așadar, spray-ul nazal reprezintă un risc de adicție (dependență) care conduce atât la utilizarea lui compulsivă cât și la anumite complicații?
Sunt de părere că pot exista anumite complicații specifice din punct de vedere medical, însă poate exista un disconfort în momentul întreruperii acestora, deoarece pacientul va resimți senzația de nas înfundat (obstrucție nazală) și dureri de cap.

Se pot produce și reacții adverse? Care?
Cele mai frecvente reacții adverse ar putea fi alergia și hipertensiunea, dar la unele persoane există și posibilitatea ca tratamentul cu spray nazal să fie ineficient.

Există deci o legatură între spray-urile nazale și rinita medicamentoasă?
Rinita medicamentoasă este reacția adversă a utilizării pe un termen îndelungat a spray-urilor nazale.

Se poate opri brusc folosirea decongestionantului nazal?
Oprirea bruscă a spray-urilor nazale poate conduce la dureri de cap, uscăciune în zona cavității bucale, obstrucție nazală, senzația lipsei de oxigenare a creierului sau disconfort în timpul somnului. Recomandat este să oprim folosirea decongestionantului nazal treptat, pentru a nu ne confrunta cu vreunul dintre simptomele menționate.

Dar există și spray-uri nazale sau medicamentele lichide benefice pentru obstrucția nazală pe care le putem folosi perioade mai îndelungate?
O alternativă a spray-urilor nazale utilizate pe termen lung ar putea fi apa de mare, serul fiziologic și clorura de sodiu, dar nu au o eficiență foarte bună în eliminarea obstrucției nazale.

Se recomandă evitarea în spray-urile nazale a unor substanțe ca oximetazolina, fenilefrina sau nafazolina. Ce alte substanțe periculoase se regăsesc în compoziția lor?
Recomand pacienților mei să evite toate substanțele decongestive, iar în cazul în care încep folosirea acestora să nu depășească mai mult de 7 zile. De asemenea, medicamentele cu corticosteroizi nu sunt recomandate a fi utilizate mai mult de 2 săptămâni pentru că pot conduce la dependență.

Ce părere aveți așadar despre spray-urile nazale care conțin steroizi și care se pare că nu induc efectul periculos de rebound?
Cum am menționat mai sus, medicamentele cu corticosteroizi nu sunt recomandate a fi utilizate mai mult de 2 săptămâni pentru că pot conduce la dependență, însă dacă necesită folosirea pe o perioadă mai îndelungată trebuie să aibă un timp de întrerupere de minimum 5-7 zile.

Cum poate fi prevenită rinita medicamentoasă?
Rinita medicamentoasa poate fi prevenită prin a nu folosi des medicamente cu substanțe decongestive care pot duce la iritarea căilor nazale.

Din ce moment se poate vorbi despre instalarea unei afecțiuni cronice de tipul sinuzitei?
Primele semne ale instalării sinuzitei cronice ar putea fi episoade repetate de dureri de cap, rinoree, obstrucție nazală, presiune în sinusuri, care este localizată în zona feței sau a frunții.

Deviaţia de sept favorizează dezvoltarea rinitei sau a rinosinuzitei prin reducerea fluxului respirator, producând dificultate în respiraţie?
Deviația de sept este o afecțiune care constă în obstrucția nazală mecanică, adică lipsa spațiului prin care putem respira. Astfel, ca să vă răspund la întrebare, da, poate conduce la rinită sau rinosinuzită.

Care sunt cauzele deviației de sept? Este o afecțiune frecventă?
Cauzele deviației de sept pot fi genetice, moștenire de familie sau traumatice, adică în urma unor leziuni puternice sau accidente la nivelul nasului. Putem spune că da, este o afecțiune foarte frecventă, aproximativ 90% din populație are această afecțiune, însă nu pentru toți este recomandată intervenția, deoarece deviația de sept poate fi asimptomatică, așadar nu afectează calitatea vieții.

Majoritatea deformărilor nazale sunt asimptomatice, iar oamenii nu conștientizează că au o deviaţie de sept. Ce simptome trebuie să-i alarmeze?
Simptomele cele mai frecvente care ar putea ridica o problemă asupra pacientului sunt obstrucția nazală (nas înfundat), respirație orală în timpul somnului, dureri de cap, apnee nocturnă, care este și cel mai sever simptom (senzația de sufocare în timpul somnului pentru câteva secunde și de câteva ori pe noapte).

Care este tratamentul simptomatic al deviației de sept și în ce cazuri se recurge la septoplastie?
Nu există un tratament simptomatic al deviației de sept pentru că este o obstrucție mecanică, adică septul nazal cartilaginos sau/și osos este deviat și trebuie corectat pe cale chirurgicală pentru a putea elibera căile nazale blocate, iar astfel pacientul să poată respira corect. Putem preveni recidivele prin alegerea unui medic specializat O.R.L cu experiență, care să poată depista și trata corect cauza prin utilizarea metodelor de tratament chirurgical civilizate și minim invazive, adică intervențiile pe cale endoscopică care au un timp de recuperare mai rapid și fără posibilitatea unei recidive.

Sforăitul este o problemă cu care adesea se confruntă majoritatea oamenilor. Care sunt cauzele acestei afecțiuni?
Cauzele pot fi de două tipuri: generale (obezitate, gât scurt, boli cardiace – tensiune, probleme cardiovasculare, lipsa unui stil de viață activ, poziție incorectă în somn, probleme de spondiloză, cervicală) și specific, obstrucția nazală – deviația de sept, hipertrofia de cornete nazale și rinitele alergice sau problemele ce țin de cavitatea bucală – limba groasă, palatal (cerul gurii) moale, căzut în jos, relaxat, luetă (omulețul) hipertofică, amigdalele mari cronice.

Dacă sforăitul este o afecțiune care ne împiedică în a avea un somn odihnitor cum o putem trata?
Pentru a trata sforăitul trebuie să tratăm cauzele generale, iar ulterior să facem un consult O.R.L detaliat endoscopic și să vedem dacă există o problemă nazală sau bucală. Mai apoi, se recomandă tratamentul specific chirurgical cu anestezie generală (septoplastie și turbinoplastie / UPPP (Uvulopalatopharyngoplasty) – pentru probleme ce țin de cavitatea bucală, însă operația este complicată și cu o recuperare grea). De asemenea, se poate trata și prin intervenții cu anestezie locală (palatoplastie/ uvoloplastie) mai precis cu ajutorul unui dispozitiv specific, de ultimă generație cu radiofrecvență sau prin turbinoplastie cu radiofrecvență.

Dr. Yasser Aboudan, cunoscut medic specialist otorinolaringolog

Vedete care fac terapie vaccum cu ventuze. Ce spun medicii despre această procedură?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate