Poate fi extrem de greu să nu cedezi tentației și să nu te înfrupți din ciocolată, dulciuri și chipsuri, mai ales după o zi grea de muncă. Cum pot fructele să înlocuiască gustările nesănătoase?
Cercetătorii au descoperit un truc simplu care ar putea să îți dea puterea de a evita să te înfrupți din gustări, prepară alimente sănătoase astfel încât să fie imediat comestibile.
De exemplu, curăță o banană de coajă, astfel încât aceasta să fie pregătită în frigider pentru momentul în care intri pe ușă. Sau feliază niște ardei și pune niște nuci într-un bol.
Potrivit Daily Mail, oamenii de știință de la Universitatea din Aberdeen au declarat că acest lucru se datorează faptului că oamenii consideră că mâncarea este mai apetisantă dacă nu necesită niciun efort de pregătire. Și, la fel ca în propria casă, campaniile de sănătate publică ar trebui să prezinte imagini cu opțiuni sănătoase gata de consum, cum ar fi fructele.
Zeci de studii au constatat că oamenii preferă să aleagă alimente mai bogate în calorii decât opțiuni cu puține calorii. Dar niciun studiu nu a analizat modul în care disponibilitatea de a fi consumate, alimente care pot fi consumate ca atare, mai degrabă decât cele care necesită efort pentru a fi pregătite, are un impact asupra poftelor alimentare, potrivit cercetătorilor.
Aceștia au recenzat peste 200 de voluntari, cu vârste cuprinse între 16 și 66 de ani, cărora li s-au arătat imagini cu alimente în diferite stadii de pregătire și au fost întrebați cât de mult le poftesc pe o scară de la zero la 100.
Imaginile au fost afișate în perechi în cadrul a trei categorii, crud/nepreparat, întreg/tăiat și ambalat/neambalat. De exemplu, carnea de vită crudă a fost comparată cu o friptură gătită, în timp ce fructele întregi au fost comparate cu unele tăiate în felii.
Rezultatele, publicate în studiul Food Quality and Preference, au arătat că participanții au considerat că alimentele sunt cu 15 % mai apetisante dacă pot fi consumate imediat, spre deosebire de cele care trebuie gătite, decojite sau chiar scoase din pachet.
Rezultatele au fost valabile pentru toate grupele de alimente, astfel, fructele tăiate în felii au fost considerate mai apetisante decât unele care trebuiau decojite. Participanții care au declarat că le era foame înainte de a se uita la imagini au fost chiar mai predispuși să opteze pentru un aliment gata de consum decât pentru unul care trebuia pregătit.
Dr. Helen Knight, psiholog și unul dintre autorii studiului, a declarat că este “foarte important” ca toată lumea să știe în ce măsură mâncarea gata de a fi consumată influențează pofta de mâncare.
„Dacă începeți acest an încercând să mâncați mai bine, asigurați-vă că pregătiți alimente sănătoase pentru a încuraja alegerile sănătoase și evitați să mergeți la cumpărături atunci când vă este foame. Acest lucru vă poate face să poftiți la mai multe gustări gata de mâncare, care, de obicei, nu sunt la fel de sănătoase ca mâncarea gătită acasă', a declarat aceasta, potrivit sursei citată anterior.
„Există numeroase cercetări care au arătat că alimentele cu un conținut caloric mai ridicat sunt legate de pofte mai mari, deci acest lucru este deja bine stabilit. Lucrul interesant pe care l-am descoperit este că pofta de mâncare este mult mai mare pentru alimentele imediat comestibile în comparație cu alimentele care trebuie gătite, tăiate sau decojite sau chiar desfăcute”, a spus și Dr. Hesse, autorul principal al studiului.
Ea a spus că rezultatele ar trebui aplicate în campaniile pentru o alimentație sănătoasă prin prezentarea fructelor, legumelor și a altor produse sănătoase ca fiind gata de consum, lucru pe care industria fast-food-ului îl valorifică deja.
„Alimentele cu conținut caloric ridicat sunt adesea comercializate sub formă de preparate și gata de consum, gândiți-vă doar la reclamele pentru burgeri sau pizza. În contrast cu acestea, alimentele cu conținut scăzut de calorii sunt adesea prezentate nepregătite, de exemplu somonul crud sau buchetele de broccoli, care necesită efort și pregătire suplimentară pentru a fi gata de consum.
Ar fi mai eficient dacă serviciile de sănătate publică ar folosi în reclamele lor imagini cu alimente sănătoase gata de consum, deoarece știm acum că acest lucru le face mai atrăgătoare și mai susceptibile de a încuraja alegerile alimentare sănătoase'.