Detalii importante despre primul trimestru de sarcină!

Oul format în urma fecundaţiei conţine o parte maternă şi una paternă, fiind acceptat de sistemul imunitar al femeii gravide într-o manieră asemănătoare unui transplant, deoarece jumătatea paternă este percepută ca fiind „străină' de către celulele viitoarei mămici.

De aceea, pentru ca sarcina să-şi urmeze cursul, este nevoie de o scădere a imunităţii materne, ceea ce înseamnă că femeia însărcinată este mai predispusă la contactarea unor infecţii, fie ele respiratorii, digestive, urinare sau de altă natură.

De asemenea, modificările adaptative ale organismului fac ca analizele de sânge să nu se încadreze în limitele considerate normale pentru un adult obişnuit; ele vor fi interpretate în contextul sarcinii de către medicul de familie sau specialist.

Aşadar, care sunt paşii pe care trebuie să-i urmaţi dacă testul de sarcină are 2 liniuţe?

În primul rând, sarcina trebuie să fie confirmată de către medicul obsterician, cel care vă va urmări pe tot parcursul sarcinii, astfel încât va trebui să mergeţi la o consultaţie.

În trecut, vârsta sarcinii era apreciată prin tact vaginal, după mărimea uterului, având o eroare mai mică sau mai mare în funcţie de experienţa obstetricianului, de poziţia uterului, de numărul embrionilor sau de alţi factori.

În prezent, în primul trimestru de sarcină, diagnosticul precis este stabilit prin ecografie, aceasta putând furniza informaţii despre locul unde se află sarcina (în uter sau în afara lui), de mărimea sacului gestaţional sau a embrionului, de numărul embrionilor, de viabilitatea sarcinii şi despre alte posibile afecţiuni asociate.

Până ajungeţi la prima consultaţie de sarcină este bine să începeţi să luaţi zilnic acid folic, fiind dovedit că administrarea acestuia în primul trimestru şi preconcepţional previne apariţia unor malformaţii ale viitorului copil.

Alte suplimente alimentare vor fi indicate de medic, după caz.

Prima consultaţie în sarcină are, de obicei, 3 componente:

•examinarea pe masa ginecologică şi recoltarea de secreţii genitale pentru testarea unor infecţii care pot afecta sarcina, precum şi testul Babeş-Papanicolaou;

•ecografia abdominală sau transvaginală pentru diagnosticul sarcinii;

•consilierea viitorilor părinţi în privinţa măsurilor care trebuiesc luate pentru a avea o sarcină normală şi un bebeluş sănătos, incluzand aici şi investigaţiile de sarcină.

În general, în cadrul primei consultaţii de sarcină, sunt furnizate foarte multe informaţii într-un timp relativ scurt, iar pe fondul emoţional existent, acestea nu sunt bine înţelese sau sunt uşor uitate.

Cel mai bine este să aveţi la dumneavoastră un carnet în care să notaţi sfaturile medicului; de asemenea, recomandat este să vă notaţi încă de acasă data ultimei menstruaţii, dacă luaţi medicamente şi în ce doze, dacă suferiţi de vreo afecţiune, dacă aveţi rude cu malformaţii sau sindroame genetice cunoscute, dacă experimentaţi simptome pe care nu le-aţi mai avut.

În principiu, discuţia cu medicul este una deschisă, puteţi întreba orice vă nelinişteşte, încercând să vă clarificaţi nelămuririle.

Investigaţiile recomandate în sarcină, în cazul unei femei gravide fără afecţiuni asociate, constau în analize de sânge şi urină, precum:

•hemoleucograma completă;

•grup sangvin şi factor Rh;

•glicemia;

•transaminazele hepatice;

•explorarea funcţiei renale (uree, acid uric, creatinină);

•coagulograma;

•dozarea electroliţilor (calciu, fier, magneziu);

•examenul sumar de urină şi urocultura;

•testarea markerilor de boli infecţioase (TORCH, hepatite, sifilis, HIV).

Pentru aflarea riscului sau depistarea unor anomalii genetice în primul trimestru de sarcină, precum sindromul Down, există atât metode invazive (biopsie de vilozităţi coriale = prelevarea unor mici fragmente din placentă cu ajutorul unui ac, prin aspiraţie), cât şi neinvazive (dozarea unor indicatori din sângele matern +/- ecografie între 11 – 13 săptămâni şi 6 zile), fiecare metodă având avantaje şi dezavantaje.

Alegerea metodei optime de testare trebuie individualizată după caz, factorul decizional fiind decizia părinţilor.

Respectarea sfaturilor medicale şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos previn apariţia unor complicaţii asociate sarcinii, oferind viitorului bebeluş un mediu propice creşterii şi dezvoltării lui.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate