De ce te învinețești atât de repede? Ce spun vânătăile despre pielea ta?

De câte ori nu ți s-a întâmplat să te lovești de marginea patului (dureroasa margine a patului!) și să constați că imediat ți-a apărut o vânătaie. De ce se învinețește pielea atât de ușor? Poți evita, dacă nu apariția lor, măcar intensitatea acestora? Sau poți scurta perioada de vindecare a pielii?

Vânătăile nu sunt doar dureroase, ci și inestetice. Iar în procesul de vindecare, acestea trec prin diverse stadii de colorare deloc plăcute privirii. Ce sunt, de fapt, vânătăile, și de ce, la unele persoane apar atât de des?

Vânătăile sunt de mai multe tipuri, clasificate în funcție de gravitatea acestora, dintre acestea, cele grave având nevoie de consult de specialitate. Referindu-ne la vânătăile sau echimozele simple, acestea apar atunci când pielea este agresată de un factor extern, iar un vas de sânge de sub aceasta se sparge. Până la retragerea completă a sângelui este nevoie de mai mult timp. Nuanțele de galben și de mov care apar ulterior reprezintă stadiile de vindecare ale acestora.

Vânătăile și mesajele lor ascunse

Unii oameni se învinețesc mai greu, în timp ce altele, dimpotrivă, foarte ușor. De regulă, femeile au pielea mai subțire decât a bărbaților, deci mai predispusă la vânătăi.

Există însă și câteva particularități ale persoanelor care se învinețesc repede.

  1. Vârsta. Cu cât persoanele înaintează în vârstă, cu atât echimozele vor apărea mai ușor. Zonele brațelor și ale picioarelor sunt mai sensibile. Pielea devine mai rigidă și mai subțire (și din cauza soarelui, dar și din cauza schimbărilor legate de îmbătrânirea pielii), deci predispusă la răniri mai vizibile.
  2. Deficiența de vitamina K poate fi cauza apariției vânătăilor dese.
  3. Alte afecțiuni mai severe, despre care e necesar să discuți cu medicul de familie sau specialist.

Cum poți scăpa de vânătăi mai repede?

– Imediat după ce vânătaia se formează, aplică o compresă rece. Nu pune gheața direct pe lovitură, îmbrac-o într-o bucată de material subțire. Gheața este perfectă pentru reducerea inflamației și reducerea vaselor de sânge.

– dacă vânătaia a apărut în zona brațelor și a picioarelor, încearcă să le ții ridicate o perioadă, deasupra nivelului inimii. Și asta pentru că astfel se va reduce sângerarea.

– există creme pe bază de Arnica, vitamina C și viamina B3, cu efecte antiinflamatorii.

 

Citește și: BPOC – ce este și cine se poate îmbolnăvi?

Foto: 123rf.com

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate