De ce strănut când e cald?

Zilele cu soare care anunţă debutul perioadelor călduroase aduc nu doar grade în plus, ci şi un disconfort suplimentar persoanelor care suferă de alergii. Dacă te-ai întrebat şi tu “de ce strănut când e cald?”, este posibil să ai de-a face cu o alergie sezonieră.

Chiar sunt alergică?

Dacă odată cu creşterea temperaturii începi să strănuţi, nasul ţi se înfundă tot mai des, iar ochii îţi lăcrimează, în mod special dimineaţa, este timpul pentru o vizită la medic care să confirme sau să infirme diagnosticul de alergie. Tot el îţi va prescrie tratamentul medicamentos potrivit, pe care îl poţi combina cu următoarele măsuri de protecţie, pentru a scăpa cât mai repede de senzaţiile neplăcute.

Principala cauză

Polenul este principala cauză a declanşării alergiei sezoniere. În cazul persoanelor alergice, organismul interpretează particulele de polen ca fiind un “inamic” şi declanşează mecanismele proprii de apărare. La exterior, acestea se manifestă prin nas înfundat, ochi care lăcrimează sau care mănâncă şi, bineînţeles, prin strănut. Gradul de severitate al acestora diferă. În cazul unora, pot fi suportabile, în cazul altor persoane e nevoie de supraveghere medicală, pentru că simptomele sunt foarte severe.

Măsuri anti-strănut

  • Spală-te pe mâini de fiecare dată când intri în casă. Spală-te mai des pe corp. În felul acesta îndepărtezi invizibilele particule aducătoare de probleme.
  • Închide geamurile dacă locuieşti sau lucrezi într-o zonă cu plante alergenice, precum ambrozia.
  • Atenţie la alergiile încrucişate. Spre exemplu, bananele, castraveţii, pepenii, dovlecei sau seminţele de floarea-soarelui pot accentua simptomele, în cazul în care există o alergie respiratorie provocate de plante precum ambrozia. Acest lucru se explică prin faptul că astfel de alimente conţin proteine asemănătoare polenului.
  • Consumă mai multe lichide (ceaiuri sau apă), dacă nasul înfundat îţi dă mari bătăi de cap.

Foto: Shutterstock

Vezi şi:

Ce să faci dacă ai alergie la părul de animale?

Învaţă să faci diferenţa. Răceală sau alergie?

Cum să te protejezi în propria locuinţă dacă eşti alergic

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Relatii