De ce se sinucid oamenii. 5 trăsături ale sinucigașilor

de ce se sinucid oamenii

Se spune că noi suntem administratorii vieților noastre, nu stăpânii ei. Că Dumnezeu ne dă viața s-o trăim cum știm noi mai bine, dar, că la Judecata de Apoi, vom da socoteală asupra felului în care ne-am trăit-o. Având în vedere cele de mai sus, nu putem să nu ne întrebăm de ce se sinucid oamenii, de ce iau decizii radicale cu privire la un bun care nu este în posesia lor decât temporar?

De cele mai multe ori, sinuciderea unei persoane apropiate vine cu sentimente de neputință, de vinovăție, de furie. Adesea, în astfel de cazuri, ne întrebăm dacă am fi putut face ceva să-i schimbăm gândurile negre acelei persoane, să prevenim sinuciderea.
Psihologul Laura Maria Cojocaru susține că, în cazul sinuciderii copiilor și adolescenților, responsabilitatea le revine în mare parte adulților din jurul lor. Copiii și adolescenții nu au încă bine formate modele de viață, iar dezvoltarea lor psiho-emoțională nu este încă definitivată. În cazul adulților, situația este diferită, căci indiferent cât de defectuoase ar fi modelele lor de viață, adulții sunt responsabili 100% pentru deciziile lor.

De ce se sinucid oamenii. Care sunt lucrurile pe care sinucigașii nu le pot înțelege

În opinia psihologului, actul sinucigaș dovedește 5 lucruri. Așadar, dincolo de motivația concretă pentru care decid că viața lor nu mai are rost, cei mai mulți sinucigași au aceste 5 trăsături:

1. Egocentrism. Persoana consideră că Universul, lumea ar trebui să se învârtă în jurul ei, să-i facă viață exact așa cum își dorește, să-i elimine toate greutățile, să-i netezească drumul', explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

2. Egoism. Persoana consideră că Universul, cei din jur, Dumnezeu etc. ar trebui să se ocupe doar de rezolvarea problemelor ei personale, ignorând faptul că toți avem uneori nevoie de ajutor și tuturor ne este greu sau foarte greu în anumite momente', spune specialistul.

3. Lene. “Persoana preferă să se lamenteze și să renunțe, decât să investească timp, răbdare, energie în găsirea de soluții la problemele ei”, adaugă psihologul.

4. Lipsa de responsabilitate. În Univers există o ritmicitate și o organizare matematică perfect echilibrate care arată, cel puțin teoretic, că lumea are un sens, viața are un sens. A decide să ingnori sensul vieții și rolul tău în mersul lucrurilor presupune lipsa de responsabilitate față de Univers, față de cei dragi și ignorarea darului vieții', explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

5. Răutate. Să știi câtă suferință poți lăsa în urmă și să alegi să nu-ți pese este un act de răutate. Să vrei să te răzbuni pe cei din jur provocându-le sentimente de vinovăție este un act de răutate', explică psihologul.

Cum putem preveni sinuciderea unei persoane apropiate

O persoană cu gânduri sinucigașe nu este greu de recunoscut. În general, sunt oameni afectați de depresie, care nu se pot bucura de nimic, care, în majoritatea timpului sunt tăcuți sau, dacă aleg să vorbească, vorbesc despre problema care îi apasă sau despre cât de grea le este viața, oameni care nu sunt dispuși să înțeleagă că Universul nu se învârte în jurul lor.
Din nefericire, aceste persoane nu se lasă ajutate prea ușor. Sunt refractare la soluțiile pe care le propun apropiații și nu au încredere că cineva pe lumea asta le-ar putea oferi exact ajutorul de care au nevoie. Cu atât mai puțină încredere au în persoane străine, cum ar fi psihologul sau medicul.
E necesară o mare perseverență din partea apropiaților pentru a-i convinge să facă ceva pentru ei. Dacă reușim să nu ne pierdem răbdarea cu o persoană depresivă, am făcut primul pas spre salvarea ei: Când vedem că o persoană apropiată are gânduri sinucigașe, ne asigurăm că am dus-o la un psihoterapeut, care la rândul lui o va ajută să-și modifice modul de gândire și reacție comportamentală. De asemenea, trebuie ghidat și către un psihiatru, pentru a primi sprijin chimic pentru organismul care este în deficit de serotonină, endorfine etc. (hormonii fericirii', ai stării de bine). În același timp, ne asigurăm că urmează în mod real și constant indicațiile terapeutice primite', este de părere psihologul Laura Maria Cojocaru.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie