De ce să participi la Denia Canonului Mare din această seară?

Denia Canonului Mare este una dintre cele mai importante slujbe ale Bisericii Ortodoxe din timpul postului sfintelor sărbători pascale. Rugăciunile citite acum îndeamnă la pocăință și smerenie, trăiri absolut necesare în aceste săptămâni de post, dar nu numai.

Sfântul Apostol Andrei Criteanu


Deniile sunt rugăciuni speciale, care se citesc în perioada postului, însă în această seară, a cincea miercuri de la debutul postului, slujba are un caracter special, datorită textului citit. Denia Canonului cel Mare, cunoscută și sub numele de Denia Canonului Sfântului Apostol Andrei Criteanul, este, dincolo de valorile spirituale, o operă de artă care merită să fie citită și cunoscută măcar o dată în viață. Întâlnită și sub numele de „Canonul lacrimilor', această creație în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, se citește și în prima săptămână a postului, însă pe fragmente, în patru zile. Lucrarea este, practic, o traversare emoționantă a celor mai importante momente prezentate în Vechiul și Noul Testament și a oamenilor care au ales calea sfințenie, în numele lui Dumnezeu. Numele cel mare vine de la faptul că este cel mai întins dintre toate canoanele.

Sfânta Maria Egipteanca

Un loc important în lucrare îl ocupă Sfânta Maria Egipteanca, un simbol și model al pocăinței căreia, în secolele ulterioare alcătuirii Canonului, imnografii i-au dedicat câteva stihiri. Sfânta Maria Egipteasca este cunoscută pentru faptul că a renunțat la viața desfrânată pe care o ducea, alegând să urmeze calea lui Dumnezeu. A trăit în deșert o perioadă de rugăciune și asceză extreme și a murit imediat după ce a primit Sfânta Împărtășanie de la Sfântul Zosima, care a întâlnit-o în deșert în Joia Mare. Se spune că Maria Egipteanca a trăit în deșert 47 de ani și nu a întâlnit pe nimeni până la Sfântul Zosima.

Biserica Ortodoxă o sărbătorește pe Sfânta Maria Egipteanca pe 1 aprilie și în Duminica a V-a a Postului Mare, dar ea este cinstită și de romano-catolici, pe 1 aprilie.

Foto: Shutterstock
Vezi și:
Sfaturile părintelui Argatu pentru perioada postului
Nu uita să mulțumești pentru ce primești
Ce reprezintă crucea și cum trebuie să ne închinăm?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate