De ce ne indragostim?

A fi indragostit inseamna sa te implici intr-o relatie ori asta e altceva?
Este altceva, categoric! Dupa cum am spus anterior, indragostirea se poate transforma in dragoste, iar relatia devine o relatie de cuplu adevarata. Insa indragostirea nu presupune neaparat si implicarea intr-o relatie, chiar daca acesta pare sa fie idealul.

Desigur, este greu sa stabilesti un punct clar de trecere, intrucat granita este invizibila, greu de dibuit. Cuplul incepe atunci cand esti dispus sa-ti asumi si cateva responsabilitati. Intr-adevar, cand se formeaza cuplul apare si implicarea celor doi, asumarea de raspunderi, cei doi incep sa isi faca planuri impreuna, nu mai gandesc si nu mai actioneaza ca si cum ar fi singuri, ci gandesc si actioneaza in cuplu, decid impreuna, isi asuma riscuri impreuna, se bucura impreuna de rezultate. Un alt indicator al aparitiei cuplului este aparitia intimitatii intre cei doi parteneri, intimitate care se manifesta in toate formele ei (fizica, psihica).

Ce inseamna intimitatea relatiei?
Iata cateva dintre raspunsurile primite: "incredere", "lucruri pe care amandoi consimtim sa le facem", "o relatie in care sa se poata discuta despre orice, deschis". In afara de asta, intimitatea inseamna si cunoasterea reciproca a partenerilor, cunoasterea realista atat a aspectelor pozitive, cat si a celor care lasa de dorit, insotita si de acceptare, respect si apreciere reciproca.

De regula, cand ne indragostim, unul dintre factorii atractiei este tocmai necunoscutul, noutatea care invaluie persoana respectiva in mister. Ne putem permite astfel sa ne imaginam orice despre el sau despre ea, sa-i atribuim fel si fel de calitati, pe care nu avem de unde sa stim daca le poseda sau nu. In perioada indragostirii idealizam persoana de care ne-am indragostit, o vedem ca fiind cea mai frumoasa, cea mai interesanta, cea mai fascinanta fiinta.

Incepand sa cunoastem cu adevarat persoana, devenim mai realisti, ii vedem si adevarata personalitate, nu doar cea pe care i-o atribuim noi. Dupa aceea, incepem sa cautam lucruri pe care le avem in comun: aceleasi preferinte, aceleasi conceptii, aceleasi opinii, aceleasi valori. Ajungem sa ne identificam cu persoana iubita, suntem de nedespartit. Pentru a putea evolua sanatos, relatia va trebui sa treaca si prin etapa diferentierii, in care cei doi isi consolideaza propria identitate, ramanand totusi in relatie.

Etapa de indragostire (premergatoare oricarei relatii de cuplu, indiferent de durata ei) este sustinuta si de o serie de mecanisme neurofiziologice.
Astfel, indragostirea are ecouri in intreaga noastra fiinta, atat in plan psihologic si spiritual, cat si fizic. Practic, organismul este "inundat" cu substante, hormoni si endorfine, care nu numai ca ne dau acele stari de euforie si de "fluturasi" in stomac, ci creeaza si dependenta. Astfel, indragostitul devine un drogat, care isi cauta cu disperare "doza" necesara, fara de care intra in sevraj.

La orice varsta…
Metaforic vorbind, se pare ca imbatranim atunci cand nu ne mai indragostim. Multi nu cred in ideea ca nu ne mai indragostim pentru ca am imbatranit. Te poti indragosti la orice varsta, dar la fiecare varsta simti altfel.

Cand focul pasiunii se stinge…
Relatia se transforma in altceva. Depinde de cei doi pe ce fagas vor sa aseze lucrurile. In mod cert, relatia poate continua, se poate chiar imbogati cu o multime de alte sentimente.
Daca nu ramane nimic in urma indragostirii, "incerci sa reaprinzi totul, te zbati, scoti scantei. Daca nu iese nimic, te retragi, iti oblojesti ranile si te apuci iar de construit gramajoara de nevoi si dorinte pentru a aprinde un alt foc". O alta solutie: "Cauti sa il aprinzi in alta parte".

Un romantic incurabil va raspunde intotdeauna: "Cred ca nu se va stinge niciodata complet, daca chiar a fost dragoste… Intr-un locsor anume mai ramane ceva…"
Important este ca fenomenul indragostirii se sfarseste la un moment dat, nu prea mai conteaza dupa cat timp. Studiile si specialistii arata ca perioada de indragostire nu poate dura mai mult de doi ani. Si? Mai departe ce se intampla?

Exista mai multe posibile variante:
– relatia se rupe, nemaifiind sustinuta;
– unul dintre parteneri se indragosteste de altcineva;
– relatia se transforma, devenind una de prietenie, de colegialitate. Sau de cuplu. Este sustinuta de dragoste, de adevarata dragoste, de sentimente profunde, nu de betia simturilor, asa cum este indragostirea.

Psiholog: Aurelia Ungureanu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Dragoste & Sex