Cand iubitul iti este coleg

Il iubesti, te iubeste si va place sa fiti impreuna cea mai mare parte din timp – acasa, cu prietenii, in vacante… Dar daca ajungeti sa impartiti si spatiul de la serviciu?

Adesea ne plangem cat de greu este sa pastram un echilibru intre viata personala si cea profesionala, sa jonglam cu atatea si atatea aspecte de ordin personal care isi lasa amprenta asupra vietii noastre (prime impresii, prejudecati, simpatii si antipatii irationale si asa mai departe). Concepem fel si fel de strategii, norme si proceduri prin care sa ne crestem eficienta, sa eliminam subiectivitatea si sa promovam profesionalismul. Si totusi, chiar atunci cand credem ca am ajuns la un anumit nivel de stabilitate si echilibru si am reusit sa separam suficient de mult cele doua planuri – personal si profesional -, viata ne supune unor noi provocari. Una dintre ele poate fi aceea in care tu si partenerul tau lucrati in aceeasi companie. Exista mai multe situatii posibile, pe care va propun sa le exploram impreuna.

M-am indragostit de un coleg de serviciu.
Cum sa fac astfel incat sa nu ratez posibila „dragoste a vietii mele”, fara sa imi periclitez evolutia profesionala intr-un post care imi ofera atatea posibilitati de dezvoltare a carierei?
Cei doi parteneri se lasa atrasi in vartejul dragostei, savurand aceste minunate momente care, de regula, insotesc etapa de inceput a relatiei de cuplu, insa, mai devreme sau mai tarziu, sunt incoltiti de tot felul de ganduri si intrebari care nu le dau pace: „Oare cum ar fi mai bine – sa ne ascundem relatia sau sa o anuntam cat se poate de sincer si de deschis in fata colegilor? Oare ce se va intampla mai departe? Cum se va reflecta relatia noastra in performantele muncii fiecaruia dintre noi? Care vor fi efectele relatiei noastre pe termen scurt sau pe termen lung, pe plan personal si, mai ales, profesional? Ce se va intampla daca vor exista certuri si tensiuni intre noi? Cum le vom gestiona la serviciu? Ne vor afecta oare eficienta? Dar ce efect vor avea presiunile muncii noastre asupra relatiei pe care o avem? Chiar daca suntem optimisti si gandim pozitiv, se ridica si intrebarea: daca lucrurile nu merg bine intre noi si ajungem la o despartire? Cum voi putea veni la serviciu si cum voi mai putea lucra cu el/ea? Cum voi reactiona daca el/ ea va avea un nou partener (poate tot de la serviciu?)
Sa nu complicam lucrurile mai mult decat este cazul si sa scapam de mentalitatea de tipul „drobului de sare”. Daca ti se intampla sa traiesti aceasta situatie, este bine sa lasi lucrurile sa decurga cat mai natural cu putinta, fara a incerca sa anticipezi toate posibilele complicatii sau efecte ale relatiei. De asemenea, incearca, pe cat posibil, sa separi munca de viata personala. Cand esti la serviciu, partenerul iti este coleg – deci, trateaza-l ca atare. Concentreaza-te, ca sa-ti faci cat mai bine munca. Asa il vei responsabiliza si pe el. Dupa ce iesiti din birou, uita ce s-a intamplat peste zi la serviciu si savureaza momentele pe care le poti petrece impreuna cu partenerul tau. Descopera-l asa cum este in intregul lui, „exploreaza-l”, descopera-te cum esti in relatie cu el. De asemenea, incurajeaza-l si pe el sa faca la fel.

Mai grav: m-am indragostit de seful meu.
Relatia cu seful este o situatie cu adevarat foarte delicata, ce ar putea fi comparata cu mersul pe un teren minat. Va fi mai greu pentru cei doi sa gestioneze relatiile cu ceilalti colegi, deoarece se va ridica mereu intrebarea daca nu cumva partenerul de pe pozitia ierarhica inferioara este favorizat si protejat pe cu totul alte criterii decat cele profesionale. Asupra acestuia va exista o presiune suplimentara de a fi performant in munca. Este o situatie complicata, dar care poate fi tinuta sub control daca cei doi parteneri sunt persoane mature, cunosc foarte bine situatia, posibilele riscuri, se implica sincer, deschis si isi asuma responsabilitatea deciziilor lor. Este foarte important ca cei doi sa se implice cu aceeasi seriozitate in activitatea profesionala. Cel mai important pentru ca relatia sa se mentina este ca ei sa nu aduca si acasa „ierarhia” de la serviciu; de asemenea, nici relatia de acasa nu trebuie adusa in cadrul formal al biroului.

Relatia cu un coleg casatorit este o situatie mult mai complexa, cu foarte multe variabile, intrand in sfera relatiilor extraconjugale.
Relatia poate fi doar o aventura sau poate evolua spre o relatie de cuplu adevarata, poate sa se transforme intr-o relatie extraconjugala pe termen lung sau intr-o relatie de camaraderie. Exista insa intotdeauna riscul situatiilor penibile, jenante. De regula, cei doi nu se gandesc la efectele relatiei dintre ei, ci pur si simplu nu se pot abtine si traiesc clipa.
Cel care insala este tentat sa o faca la serviciu tocmai pentru ca percepe spatiul de aici ca fiind o alta lume, un alt univers, in care partenerul oficial nu are acces si unde isi poate manifesta liber alte fatete ale personalitatii sale. Riscul este sa scape din vedere ca aici, in acest spatiu al locului de munca, actiunile sale se reflecta nu doar asupra relatiei de cuplu, ci si asupra evolutiei sale profesionale. Din orice directie ai privi-o, aceasta relatie nu este deloc sanatoasa. De aceea, important pentru cei doi este sa-si clarifice propriile nevoi, sentimente, valori si principii morale, pentru a iesi dintr-o situatie care, desi poate oferi senzatii tari si momente de o intensitate uimitoare, este, in final, o situatie incomoda pentru amandoi, care poate provoca multa suferinta si traume emotionale tuturor celor implicati.
Partenerii trebuie sa-si stabileasca sincer prioritatile si sa acorde mai multa atentie carierei si profesiei lor, care ar putea avea serios de suferit. Imaginea pe care o afisezi pe plan profesional este la fel de importanta in evolutia carierei ca si pregatirea sau experienta ta profesionala. Aceasta imagine poate fi afectata iremediabil de barfele care se nasc in urma unor relatii de acest fel la serviciu.

Un cuplu deja format ajunge, prin cine stie ce conjunctura, sa imparta si spatiul biroului.
Pentru un cuplu, aceasta noua formula de a interactiona poate fi o adevarata provocare. Cei doi ajung sa se vada intr-o alta lumina, in alt context, in alt tip de situatii. Pot fi, placut sau neplacut, surprinsi de reactiile partenerului in aceste noi situatii. Se pot simti coplesiti sau poate un pic speriati de ideea de a petrece asa de mult timp impreuna. Pot percepe ca isi pierd din independenta.

Cei doi parteneri isi deschid o afacere impreuna.
Este, de regula, situatia unui cuplu matur, a carui relatie se bazeaza nu doar pe dragoste, ci si pe incredere in celalalt, in pregatirea, abilitatile si profesionalismul lui. O astfel de relatie poate fi foarte reconfortanta pentru cei doi. Confortul psihic oferit de prezenta partenerului, intimitatea pe care o impartasesc cei doi, interesele si obiectivele comune sunt premise importante, care pot sustine performantele lor profesionale.

Inainte de primul pas
Nu putem spune ca exista o reteta a cuplului ideal, pentru ca, fiecare dintre noi are resursele si strategiile proprii de a-si construi o cariera de succes. Totusi, impartasind experienta celor care reusesc sa imbine armonios cele doua planuri ale existentei, putem sa ne dam seama de ceea ce am avea nevoie si de ceea ce ne lipseste, ca sa putem face cu succes acelasi lucru.
– Incearca sa separi cat mai mult cele doua planuri – al serviciului si al vietii personale – atunci cand implicarea sentimentala poate dauna relatiei profesionale.
– Continua sa tratezi cu aceeasi seriozitate toate sarcinile de serviciu pe care le ai.
– Nu uita ca reusita unui astfel de cuplu inseamna o doza serioasa de implicare, un anumit nivel de maturitate, flexibilitate si deschidere pentru a experimenta, incredere in tine insati si in partener.

Cupluri ca voi
Au demonstrat ca se poate
Patricia si Dragos sunt impreuna de sase ani si conduc o afacere de familie. „La inceput, fiecare avea stilul sau de a percepe realitatea si modul de lucru. Amandoi incercam sa ne organizam relatia de cuplu si relatia profesionala. Cunoscutii erau sceptici in ceea ce privea viitorul nostru de munca in familie. Dupa patru ani petrecuti alaturi aproape zi de zi, le-am demonstrat ca se poate”, spune Dragos.
„In aceasta perioada, noi am reusit sa ne cunoastem mai bine, am invatat sa ne respectam, am creat o relatie mult mai stransa, ajungand pana la urma sa gandim la fel; nu e vorba de o uniformizare a personalitatii, ci de o intelegere a celuilalt. Ganditi-va ce inseamna sa te trezesti dimineata, sa-ti bei cafeaua impreuna cu partenerul discutand planul de actiune pe ziua respectiva, sa parcurgi intreaga zi alaturi de acesta, iar seara sa te retragi la o cana cu ceai si sa iti analizezi realizarile de peste zi. La inceput, afacerea era structurata pe activitate de teren si comunicare cu partenerii, rezultatul fiind o limitare a timpului petrecut impreuna. Evoluand insa, ne-am organizat activitatea astfel incat sa lucram cat mai mult timp impreuna. Credem insa ca acum am atins maturitatea in ambele tipuri de relatii”, adauga el.

In ce fel se reflecta aceasta situatie in relatia de cuplu?
„De multe ori, relatia de cuplu se contopeste cu cea de lucru. Involuntar, apar discutii care duc uneori la dispute. Cea mai neplacuta situatie in relatia de cuplu e lipsa timpului pentru analizarea relatiei personale – pe care, de multe ori, o privim prin prisma realizarilor profesionale. Timpul petrecut impreuna pentru a ne satisface micile placeri a scazut proportional cu cresterea timpului alocat afacerii. Totusi, incercam sa mentinem relatia de cuplu cat mai departe de implicatiile muncii. Nu stim daca vom reusi intotdeauna, dar, ca sa nu devenim doar colegi, ne straduim sa cream mediul propice vietii de familie.”

E posibil sa apara competitia intre ei?
„Chiar nu putem spune ca a existat sau ca exista o competitie intre noi, fiecare ocupandu-se de un anumit segment al activitatii. La inceput existau sicane intre noi privitoare la cat de multi clienti am abordat sau la cat de importanta era o comanda sau alta – doar atunci!”

Se mai intampla ca unul dintre parteneri sa inceapa sa fie mai autoritar cu celalalt, sa-si asume rolul de sef?
„Ca si in relatia de familie, si profesional exista momente in care cineva trebuie sa preia rolul de conducator, dar asta nu inseamna ca isi asuma rolul de sef.
Patricia a fost intotdeauna un conducator innascut, stie sa se organizeze mult mai bine decat mine, ceea ce apreciez, si de aceea are, de multe ori, un statut privilegiat in relatia noastra. Asta nu inseamna ca ma las condus de ea, insa deseori prefer sa o las pe ea sa decida.
Oricum, daca intr-o relatie de cuplu si/sau de munca una dintre partile implicate vrea sa preia controlul fara acordul celuilat, eu cred ca armonia si integritatea cuplului este pusa la indoiala.”

Care sunt principalele avantaje si dezavantaje in a lucra impreuna?
„In primul rand, am scapat de intrebarile stereotipe: ?Ce ai facut astazi??, ?Cum a fost la birou??. De multe ori am ajuns la concluzia ca, lucrand impreuna, am reusit sa ne sudam cuplul. Nu este o regula general valabila, dar a sta 24 de ore din 24 impreuna cu persoana iubita poate fi cheia reusitei intr-o casnicie. Credem ca a lucra impreuna inseamna sa ai posibilitatea de a te cunoaste mai bine pe tine si de a-ti analiza sentimentele fata de persoana iubita.
Experienta din relatia de cuplu ne-a dat o idee pentru o noua latura a afacerii noastre. De curand, am deschis o cafenea si un magazin de decoratiuni in zona centrala a Bucurestiului, un loc cald si elegant care, speram noi, va contribui la mentinerea armoniei in cuplurile care ne viziteaza.
Stim ca doamnele sunt pasionate de decoratiuni, iar domnii, de obicei, nu au rabdarea sa le insoteasca. Acum ele se pot delecta in magazin, iar partenerii se pot relaxa in cafenea, citind un ziar, in final putand savura impreuna o cafea buna.”

Psiholog Aurelia Ungureanu

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Dragoste & Sex