„De ce? De ce?“ Cum îi răspunzi?
De când se naşte, copilul are o mare nevoie de a fi stimulat pentru a se dezvolta. Curiozitatea şi interesul pentru obiectele din jur sunt, pe timp ce trece, tot mai mari.
Din punct de vedere al dezvoltării inteligenţei, manifestarea curiozităţii prin întrebări este o dovadă de progres.
Când copilul începe să întrebe de ce?, înseamnă că a trecut deja într-o etapă superioară a dezvoltării inteligenţei sale.
Dacă un copil de patru ani nu pune încă întrebări de acest gen, acesta este semnalul că el nu a fost îndeajuns stimulat – aşa se întâmplă dacă micuţul a fost neglijat, nu s-a vorbit cu el, a fost lăsat să se dezvolte ca o plăntuţă sălbatică în câmp.
Nu evita răspunsul.
Cel mai bine ar fi ca noi, părinţii, să profităm de vârsta lui de ce?, să ne bucurăm de această perioadă, s-o folosim pentru a construi încrederea copilului în sine şi în lume, să nu-i refuzăm niciodată răspunsul la o întrebare, oricare ar fi ea.
Menţinerea curiozităţii este esenţială pentru dezvoltarea creativităţii, dezvoltarea limbajului, a abilităţilor de comunicare.
Punând întrebări, copilul sondează lumea uriaşă, necunoscută şi, în funcţie de cum îi satisfacem noi dorinţa de cunoaştere, elpoate percepe lumea ca periculoasă, rea, plină de primejdii, de imprevizibil, sau ca o lume frumoasă, de explorat.
De ce-ul este şi modul lui de a socializa, de a interacţiona cu adulţii, de a atrage atenţia, de a semnaliza că există şi că se află în mersul evenimentelor.
A descoperit că între fenomene există o relaţie de dependenţă, de cauzalitate, de condiţionare. A descoperit că există un mecanism după care funcţionează totul în lume şi vrea să îl afle, să îl înţeleagă.
Nu avem dreptul să îi luăm acest drept copilului care întreabă de ce.
Adulţii sunt în întregime responsabili de satisfacerea setei de cunoaştere a copiilor la această vârstă. Ei sunt cei care pot crea şi întreţine nevoia de a şti, sau, prin atitudine şi modul în care răspund întrebărilor copiilor, pot inhiba dorinţa de a afla a acestora.
Citeşte tot aici