De ce conteaza infatisarea

Hainele nu te fac alt om. Dar daca respecti legile nescrise ale vestimentatiei, usile ti se deschid mai usor…

Felul in care ne imbracam spune multe despre noi. In alegerea tinutelor, suntem influentate de tendintele modei, societatea in care traim, buget, si, nu in ultimul rand , de propriul gust – ce este modern si elegant pentru tine, poate fi excentric si de prost gust pentru altcineva. Indiferent de criteriile enumerate, exista niste coduri vestimentare diferite pentru fiecare ocazie, profesie sau mediu. Un lucru e cert: infatisarea conteaza, modul in care te imbraci are un impact urias asupra celor din jur!

Fusta foarte scurta – solutia pentru un post bine platit?
Esti tanara, arati bine si ai impresia ca ti se vor deschide toate usile? Nu intot­dea­una! Intr-o discoteca sau pe strada, nu e exclus sa faci impresie… Nu insa si la serviciu: nici barbatii, nici femeile-angajator nu agreeaza aceasta vestimentatie, mai ales cand apari astfel la un inter­viu.
Sorin, director Resurse Umane: „Nu sunt de lemn, dar eu n-as angaja o astfel de femeie! Daca-ti iei o asa secretara, lumea va banui ca ai o anume relatie cu ea. Daca o lauzi, unii devin invidiosi si refuza sa-i recunoasca meritele.”
Ce ti se pare indecent?
Mihaela, 28 de ani: „Pantofii cu talpa groasa de plastic.”
Maria, 45 de ani: „Blugii rupti sau peticiti. Trag a saracie”.
Cornel, 40 de ani: „Pantalonii de dama cu talie foarte joasa, din care se vede tot”.
Corina, 25 de ani: „Machiajul cu sclipici si strasurile in timpul zilei”.
Sandra, 30 de ani: „Bluzele cu decolteuri foarte adanci, cand esti la birou”.
Mihai, 33 de ani: „Bluzele din voal sau plasa purtate zi­ua”.
Sorana, 28 de ani: „Barbatii care poarta altundeva decat pe plaja camasile descheiate la gat si cei care poarta tone de aur”.
Andrei, 30 de ani: „Barbatii care poarta sandale vara la birou ori adidasi la costum”.
 
In ce context? Cum facem deosebirea?
Nu exista un raspuns clar, ci doar o limita stabilita de mai multi factori (si perceputa di­ferit de fiecare dintre noi), care tine de educatia primita, de mediul din care provenim, de normele sociale care stabilesc vestimentatia adecvata pentru fiecare situatie. Insa exista detalii in tinuta vestimentara pe care unele persoane le considera nepotrivite cu momentul, varsta etc.
Ele nu sunt neaparat indecente pentru un anumit context, dar noi le vedem ca atare. Concluzia e ca nu exista haine indecente, ci imprejurari indecente. Cea mai mare gresala apare atunci cand nu alegi vestimentatia potrivita contextului, iar cel mai deranjant este cand acest lucru se intampla la birou.

Tipuri de look

Cu siguranta te vei recunoaste intr-una din ca­­-­te­goriile de mai jos. Felul in care te imbraci vorbeste despre tine, stilul tau de viata, caracterul tau. Daca stii toate amauntele legate de stilurile vestimentare, mai poti trisa din cand in cand…
 
Excentrica
Cum este. Detesta „unifor­ma” (hainele pe care le are toata lumea), e nonconformista, iar parerea celorlalti nu conteaza. Se imbraca altfel pentru ca se simte bine „altfel”. Ii place sa experimenteze, sa testeze combinatii neo­bisnuite.
Se adapteaza greu normelor sociale. Angajatorii o evita, cei din jur o considera ciudata. Poate fi confundata cu snoaba.
Daca tu esti aceea. Pentru interviul de angajare, evita hainele obisnuite. Alege o imbracaminte mai putin ex­centrica si nu brava cu faptul ca esti „altfel”. Nu incerca sa convingi ca vesti­men­tatia si stilul tau sunt cele co­recte.
 
Provocatoare
Cum este. Cine intra in aceasta categorie – cu sau fara voie? Fetele foarte tine­re, care doresc sa-si expuna frumusetea, cele care vor cu tot dinadinsul sa fie ca manechinele si femeile mature, si care au impresia ca in acest fel reusesc sa compenseze unele lipsuri ori sa atraga atentia asupra lor. Elemente de baza: fuste extrem de scurte (crapate, perforate, lucioase), pantaloni taiati, pantofi platforma, cizme foarte lungi etc.
Daca tu esti aceea. La birou nu exagera cu decolteuri, fuste scurte, pantaloni transparenti.
Alege o vestimentatie mai putin provocatoare. Ca sa-ti testezi impactul asupra barbatilor, imbraca-te cu o pereche de jeans, dar nu mulati, si cu un tricou. Daca intorc capul, atunci inseamna ca arati bine cu adevarat.

 

Super eleganta
Cum este. De regula, eleganta este si conservatoare; ii plac luxul, vestimentatia foarte scumpa. E atat de atenta la de-talii, incat uneori devine exasperanta. Nu agreeaza stilul sport si se fereste de cel de zi cu zi. N-ai s-o vezi niciodata nearanjata sau cu praf pe pantofi.
E pretentioasa si critica fata de femeile din jur. Angajatorii se cam feresc de ele. Se spune ca sunt inflexibile si la fel de greu adaptabile ca si excentricele. Daca faci parte din aceasta categorie, ar fi bine ca la interviurile pentru angajare sa faci o cat de mica greseala de vestimentatie. Prea multe perfectiune strica…
Daca tu esti aceea. In timpul liber, incearca o pereche de jeans in locul pantalonilor de stofa, precum si gablon-turi in loc de bijuterii din metale nobile. Vei vedea ca oamenii se vor apropia de tine. Eleganta excesiva genereaza, pe langa „clasa”, rigiditate. Cei din jur vor avea impresia ca incerci sa epatezi, sa te ridici pe o scara sociala mult mai inalta decat cea pe care sunt ei si se vor simti timorati. O tinuta lejera, din cand in cand, iti poate asigura statutul de persoana „normala” in societate.

 

Lipsita de bun gust
Cum este. Nu stie sa combine culorile si materialele, poarta pantofi cu strasuri in plina zi si ii asorteaza la pantaloni de lana, se duce in trening la un restaurant de lux si isi pune perle la gat. Este genul de femeie care isi pune toate bijuteriile de aur cand iese pe strada sau, mai rau, pe plaja. Astfel de femei sunt si extrem de reticente la sfaturi; de cele mai multe ori, au impresia ca lumea le atrage atentia din rautate si invidie.
Daca tu esti aceea. Bunul gust nu tine de buget, nu inseamna modern sau scump. Evita imprimeurile; daca, totusi, optezi pentru ceva imprimat, limiteaza-te la o singura piesa: bluza imprimata si fusta uni – sau invers. Baschetii si adidasii sunt numai pentru trening sau jeans, iar pantofii negri pot fi asortati la orice.Rezuma-te la combinatii sigure de culori.

 

Conservatoare
Cum este. Interesanta ca persoana, insa chiar daca hainele ii sunt noi, arata „prafuite”, demodate: fuste lungi pana la glezne, in nuante terne, bluze inchise pana la gat, pantofi fara toc etc. Nu pune pret pe felul cum arata, nu se machiaza si nu o deranjeaza sa poarte batic sau ciorapi de lana daca ii este frig. Din cauza vestimentatiei prea rigide, deseori cade in ridicol, ceea ce-i afecteaza prestatia profesionala. De regula, un astfel de stil vorbeste si despre frustrari de natura fizica, psihica etc.
Daca tu esti aceea. Poarta si altceva decat gri, negru sau maro, renunta la ideile preconcepute si invata sa te adaptezi modei. Alege lucruri care te avantajeaza, dintre cele care se poarta. La inceput, ar fi bine sa apelezi la o stilista; daca nu-ti permiti, cere sfaturile unei femei „foarte bine imbracate”.

 

Cu venituri modeste
Cum este. Isi cumpara haine doar atunci cand cele vechi nu mai pot fi purtate, din cauza ca ara-ta foarte uzate. Pentru ea nu exista moda, ci doar haine practice, comode, rezistente, de cele mai multe ori de bun-gust, dar mai ales ieftine. Isi ingrijeste hainele si pantofii cu cea mai mare atentie. Hainele sunt foarte curate si bine calcate; pantofii sunt la fel de bine ingrijiti.
Daca tu esti aceea. Un tricou banal poate deveni modern cu ajutorul unor mici detalii; acum se poarta imprimeuri, aplicatii cu margelute sau broderii, pe care le poti face singura acasa. Orice pereche de pantaloni poate fi modificata: scurtata, stramtata, etc. Apeleaza la accesorii care sa dea senzatia de noutate si modernitate. Mai mult, daca ai avut grija sa pastrezi hainele mamei sau cele de pe vremea bunicii, vei fi in pas cu ultimele tendinte: moda de pe vremea lor revine. Stilul retro face inca furori.

 

Ce spun angajatorii
Flavius, agentie Resurse Umane: „Angajatorii de la firme mari au inceput sa tina foarte mult la codul vestimentar, unii dintre ei impunand tinute obligatorii. Cei de la firme­le medii si mici tin, si ei, tot mai mult la aspectul decent. Mai mult decat atat, la interviurile pentru angajare, vestimentatia candidatului conteaza mai mult decat isi inchipuie acesta.”

Claudiu, om de afaceri: „In strainatate, lucrurile nu sunt privite ca la noi. La un moment dat, imi angajasem la firma o secretara superba, care se imbraca numai cu haine mulate si transparente. Ei bine, am fost nevoit sa renunt la ea dupa ce, din cauza ei, am ratat un contract cu o firma germana (eu lucrez mult cu nemtii – sunt foarte rigurosi, foarte axati pe ceea ce au de facut).
Cand partenerul meu de discutii a vazut-o cum este imbracata, am crezut ca face apoplexie. Dupa acest incident, atitudinea lui s-a schimbat brusc. Mai tarziu, mi-a spus: „Este daunator pentru afaceri sa tii pe post de secretara femei usoare”. Iar cu o zi inainte, totul parea in regula… Nu va pot spune decat ca ea era chiar cumintica, logodita si potolita, iar hainele erau de calitate. Doar ca lasau sa se vada prea mult…”

 

Masculina
Cum este Are un aspect aproape barbatesc: tunsoare scurta, vestimentatie tipic masculina, incaltaminte asijderea. O astfel de tinuta nu strica din cand in cand, insa a face din ea stilul tau vestimentar e o greseala. Aceste femei traiesc, de regula, in medii dominate de barbati si, prin adoptarea acestei vestimentatii, considera ca se pot integra mai bine in grupurile respective. Cu timpul, ele isi pierd feminitatea.
Daca tu esti aceea. Daca iti place stilul si simti ca te reprezinta, nu-ti pierde fe­-minitatea. Din cand in cand, renunta la el in favoarea unei fuste sau a unei rochii si a unor pantofi cu toc, si nu uita sa te machiezi.

 

Ecletic
Cum este. Nu are un stil propriu. Se imbraca haotic, nu neaparat cu prost gust. Nu alege ce i se potriveste, ci ceea ce se poarta. Din acest motiv, pare ridicola si ii socheaza pe cei din jur. Se plictiseste repede de hainele pe care le are, uneori purtandu-le o singura data. De cele mai multe ori, o astfel de femeie este snoaba.
Daca tu esti aceea. Nu vei recunoaste niciodata ca faci parte din aceasta categorie fiindca, mai mult ca sigur, ai impresia ca tu nu esti asa. Daca totusi recunosti ca ai gresit, ai grija ce si cum alegi si straduieste-te sa-ti gasesti un stil care sa te reprezinte.

 

Adolescentina
Cum este ea. Se imbraca precum pustoaicele, poarta codite, fundite sau arata ca o acadea. Unora, postura li se potriveste, altora nu. Depinde de varsta si de fizionomie. Ma­joritatea lor (trecute de 30 de ani) isi inchipuie ca astfel vor arata mai tinere. Dar una e sa ai 35 de ani si sa arati de 20, si alta e sa ai 35 de ani si sa-ti arati varsta.
Daca tu esti aceea. In primul rand, incearca sa nu pari ridicola! Studiaza-ti corpul, fizionomia, chipul. Daca esti miniona, slabuta si ai un chip de copila, poti sa ai si 50 de ani ca tot iti sta bine imbracata ca o adolescenta. Daca ti-au aparut riduri, kilograme in plus ori alte semne ale varstei, accepta-ti anii si alege tinute adecvate lor.

 

In loc de concluzie
Cat de mult conteaza aspectul fizic si vestimentatia? Alegem frumusetea provocatoare sau sobrietatea? Sunt multe femei care se plang ca „unele firme te anga­jeaza tocmai pentru ca esti frumoasa si imbracata provocator”. Una e sa ti se ceara un aspect fizic placut (important in relatiile cu clientii), alta e sa ti se pretinda o imbracaminte sexi. Daca ti se sugereaza un astfel de lucru in timpul unui interviu, acea firma nu e serioasa si te poti trezi hartuita sexual.

Exceptii: posturile care prin natura lor cer astfel de tinute. Povestea unui patron al unei firme de importuri te-ar putea lamuri: „Cand am angajat prima secretara, am ales una educata, sobra, care venea numai in taior. Aveam si o angajata care se ocupa de importuri: frumoasa, sexi, imbracata provocator. Cand o vedeau clientii, atmosfera se relaxa brusc si afacerile mergeau snur. Asa ca m-am gandit sa renunt la secretara mea… Dar majoritatea femeilor care au venit la interviuri erau frumoase si… atat! Solutia? Am angajat o secretara frumoasa, pentru primirea invitatilor, iar pentru treburile importante, am pastrat-o pe cea veche…”

 
 

Articol preluat din arhiva Avantaje

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie