De ce apar cariile de biberon și cum sunt dinții afectați de folosirea suzetei sau de suptul degetului?


Grija pentru dantura celor mici ar trebui să îi preocupe pe părinți încă din primii ani de viață ai copiilor și chiar dacă la vârste fragede vorbim despre dinții de lapte, vizita la medicul stomatolog nu ar trebui amânată. Cariile de biberon reprezintă o problemă foarte des întâlnită în rândul copiilor, iar folosirea suzetei o lungă perioadă de timp sau suptul degetului sunt două obiceiuri care pot afecta dantura. 

Invitată în emisiunea “Lifestyle sănătos”, medicul stomatolog Dana Ivan a explicat în ce condiții pot să apară cariile de biberon, dar și cum suzeta sau suptul degetului pot modifica dentiția.

De ce apar cariile de biberon?

Deși se numesc carii de biberon, medicul stomatolog Dana Ivan spune că această problemă dentară nu apare din cauza biberonului sau suzetei, ci în urma igienei necorespunzătoare.

“Este adevărat că suzeta poate produce modificări asupra dinților și asupra osului maxilar, însă acele carii de biberon se datorează consumului de lapte excesiv, în absența igienei dentare. Este denumită carie de biberon metaforic, nu biberonul în sine sau suzeta favorizează apariția cariilor, ci lipsa igienei dentare a pacientului. Copilul fiind alimentat cu biberonul sau la sân, laptele conține acea lactoză, o formă de zahăr. În urma alimentației, prin neefectuarea igienei dentare, pot să apară acele carii.”, a explicat dr. Dana Ivan, medic stomatolog pediatru.

Cum sunt dinții afectați de folosirea suzetei sau de suptul degetului?

Este aproape imposibil ca cei mici să se despartă de suzetă sau să renunțe la suptul degetului, mai ales la vârste fragede, iar aceste obiceiuri pot influența dezvoltarea danturii.

“Suptul degetului produce modificări asupra dinților și asupra osului maxilar, însă nu favorizează apariția cariilor. Acest obicei trebuie decondiționat, copilul trebuie dezobișnuit de a-și mai suge degetul sau de a folosi excesiv suzeta, în special după vârsta de 2 ani.”, a spus dr. Dana Ivan, medic stomatolog pediatru.

Urmărește materialul video de mai sus pentru a vedea de ce apar cariile de biberon și cum sunt dinții afectați de folosirea suzetei sau de suptul degetului.

Foto: 123rf.com

Citește și:

Care este principalul beneficiu al zincului pentru organism?

Le facem sau nu copiilor aerosoli când sunt răciți?

Eliminarea amigdalelor favorizează infecțiile respiratorii? Mit sau realitate: părerea specialistului

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Lifestyle sănătos