Ce este “sindromul prințesei” și cum este copilul afectat de acesta

Oare câți părinți își cresc copiii fără să-i alinte? Cu siguranță, puțini sunt aceia care reușesc să le spună copiilor pe nume și să nu-i dezmierde. Printre cele mai frecvente nume de alint se află, cu siguranță, “prinț/prințesă”. Există chiar un sindrom al prințesei despre care nu se cunoaște prea multe. Iată ce este “sindromul prințesei” și cum îi afectează pe micuți.

Ce este “sindromul prințesei”

Psihologul Lenke Iuhoș spune că poveștile cu prinți și prințese la care se uită copiii noștri transmit mesaje subliminale: “Din nefericire, Walt Disney a ecranizat prințese care aveau numai privilegii, însă nu s-a menționat nicăieri și despre obligațiile care reies din fișa postului de membru al familiei regale. Fetițele au fost încurajate să creadă că lumea este un castel frumos, în care toți cei care lucrează acolo sunt slugi puse în slujba lor. Din acest motiv, dacă este alintat în exces, un copil va opune rezistență la orice sarcină din partea părinților sau chiar a șefului, la maturitate. Copiii vor deveni tot mai egoiști, nu vor considera necesar să spună mulțumesc, nu își vor cere scuze atunci când greșesc și la maturitate nu vor ști să iubească sincer, necondiționat“, spune specialistul.

Repetarea obsesivă a cuvintelor de alint afectează viața copilului la maturitate

Repetarea obsesivă a acestui tip de alint va determina apariția la copii a unor comportamente care le vor afecta viața de adult. La maturitate, aceștia vor constata că au trăit în minciună, că lumea este departe de a fi un castel frumos plin de slugi umile care să le îndeplinească rapid dorințele, iar acest lucru le va crea frustrări. Ei nu vor ști cum să iubească necondiționat și nici să gestioneze un refuz.

Citește și Imagini șocante! O mamă își lovește fetița de 3 ani, în timpul unei ședințe foto

 

Copilul nu va înțelege cum funcționează relațiile cu cei din jur și va intra ușor în conflicte cu cei de vârsta lui. În plus, ei vor căuta realitatea pe care o cunosc ei – realitatea castelelor și a prinților și prințeselor. Nu o vor găsi și vor avea tendința să se retragă, să se izoleze.

Mai mult, copilul peste măsură de alintat nu va accepta ca părintele să-l certe și va suferi peste măsură. Concentrându-se pe suferință, va ignora subiectul discuției.

Nu-l alintați sub nicio formă de față cu o altă persoană

O mare greșeală pe care o fac părinții este aceea de a-i spune copilului pe numele de alint cu martori. Copilul se va rușina de persoana care i-a auzit numele de alint. Acest copil nu va mai saluta, va refuza să comunice sau să aibă orice fel de interacțiune cu acel martor.

Citește și EXCLUSIV AVANTAJE Aurelian Temișan: Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că elimină din viața mea oameni care nu-mi fac bine, scutindu-mă pe mine de chinul de a-i scoate cu forța'

Adesea, părinții pun retragerea micuțului pe seama timidității sau sensibilității. În realitate, lucrurile nu stau deloc așa. “Lui îi este efectiv rușine să poarte acea etichetă', subliniază psihologul Lenke Iuhoș.

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Psihologie