Cuplu: Frumoasa si Bestia

Specialistii pun selectia pe seama geneticii. Sociologii completeaza cu teoria "father’s figure". Psihologii merg pe ipoteze care tin de neincrederea in sine (si frumoaselor li se intampla!) si de atasament pe criterii diferite in functie de sex.

Probabil ca adevarul se afla undeva intre toate teoriile care incearca sa explice relatii celebre a la Julia Roberts si Lyle Lovett, Marilyn Monroe si Arthur Miller sau Catherine Zeta Jones si Michael Douglas.

Interesant de observat este faptul ca femeia frumoasa are un comportament diferit de cel al barbatului frumos. Acest lucru rezida evident, in primul rand, in diferenta dintre sexe. In timp ce barbatii frumosi tind sa aiba uneori comportamente infantile, avand impresia ca pot avea orice femeie doresc, femeile apreciaza mai degraba fidelitatea si umorul.

Se stie doar ca pentru barbati, aspectul fizic al partenerei are o importanta mult mai mare decat are aspectul acestuia pentru ea. Acest comportament imatur al "frumosilor", le indreapta pe cele mai ravnite femei catre "uratei". Desigur, lucrurile nu stau asa de fiecare data, dar vorbim aici despre o tendinta. "Urateii" pot fi partenerii pe care orice femeie si i-ar dori. Sunt atenti si par a compensa neajunsurile fizice. Unde mai pui si faptul ca sunt mai usor de pastrat, nefiind atat de vanati de rivale! Altfel, se stie: barbatul trebuie sa fie doar putin mai frumos decat dracul!

Frumosi si frumoase
Se pare ca predispuse la indragirea barbatilor frumosi sunt cele care au avut parte de un tata sever. Deci, "father’s figure" ocupa un rol central in alegerea partenerului. Dar cum se face ca barbatii urati sunt primii care se indreapta catre femeile frumoase? Specialistii explica asta printr-un fel de teorie a complementaritatii genetice, un mod de compensare a propriilor lipsuri genetice cu plusurile partenerei. Si dupa cum am aratat mai sus, au toate sansele!

In alta ordine de idei, psihoterapeutul Cristina Fulop de la clinica Delicate Med explica nevoia de afirmare a barbatului si prin alaturarea de o femeie frumoasa, prin definirea masculinitatii ca avand in centru puterea.

"Fie ca vorbim de putere financiara, performante sportive sau sexuale, putere data de pozitionarea in topul unei ierarhii sociale sau profesionale, sau de puterea conferita de frumoasa partenera de cuplu (posibil dorita si de alti barbati si de ce nu, potential invidiata de alte femei), efectul este acelasi: cresterea actiunilor pentru barbatul respectiv. Asa ca acesta cu siguranta se va simti mai barbat atunci cand are langa el o femeie frumoasa."
 

Increderea este un "must have"
Va intrebati daca frumusetea femeilor intimideaza? Raspunsul este "DA". Ii intimideaza pe cei care nu stau bine la capitolul incredere in sine. Psihologii spun ca autoperceptia este cea care dirijeaza actiunile, nu calitatile fizice ale celuilalt.

Psihoterapeutul Cristina Fulop: "Felul in care se formeaza conceptia de sine a unui om in general, deci si a unui barbat in particular, este determinata si de feed-back-urile pe care le primeste de la ceilalti oameni cu care interactioneaza de-a lungul evolutiei sale ca individ; acestea contribuie la formarea competentelor sale sociale – reactii, atitudini si comportamente diverse, de la abilitatea de a initia un contact social, pana la capacitatea de a mentine o relatie sociala stabila.

Teama de respingere si deopotriva indrazneala in relationare sunt rezultate ale felului in care s-a format si dezvoltat acest aspect al personalitatii individului. Deci, putem spune ca felul in care se raporteaza un barbat la o femeie este determinat de felul in care se percepe pe sine in general (conceptia de sine) si de nivelul de dezvoltare al competentelor sale sociale, si nu de frumusetea ei."

In plus, barbatul care constientizeaza ca nu este frumos, nu va lasa ca acest lucru sa ii dauneze prea mult. Deci va incerca sa compenseze prin reusite in alte sfere: profesionala, financiara, sociala, etc.

Ratusca cea urata
Exista diferente intre atacul femeilor mai putin inzestrate fizic si omologii lor masculini. "Daca in cazul barbatilor vorbim despre orgoliu si putere, care compenseaza aspectul fizic, in cazul femeilor mai putin atragatoare lucrurile stau altfel.

O astfel de femeie isi intelege pozitia si, in general, nu are aroganta sa aspire la iubirea unui barbat frumos. Ea va incerca un alt tip de compensare, orientandu-se pe dezvoltarea altor zone ale vietii sale (cariera, pasiuni etc.). Totusi este evident faptul ca exista si cupluri formate din barbati frumosi si femei cu un aspect fizic mai putin placut (de remarcat este faptul ca in general in aceste situatii, "aspect fizic mai putin placut" se refera la capul femeii, si mai rar la corp), dar atunci cred ca este vorba despre alte ratiuni care i-au adus pe cei doi impreuna si nu despre iubire.

Cristina Fulop: "Desi observam si la barbati si la femei compensarea minusurilor fizice cu plusuri ce tin de alte sfere, si aici barbatii reactioneaza diferit de femei: in timp ce acestea nu indraznesc sa aspire la parteneri frumosi ci mai degraba se consoleaza cu alt gen de distractie, barbatul se foloseste de plusurile oferite de restul reusitelor pentru a se impun in fata unei femei frumoase la care aspira."

Frumusetea este relativa
Cu toate acestea, cine poate stabili cu exactitate ce este frumusetea pana la urma? Filozoful chinez Confucius scria, in urma cu 2.500 de ani: "Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede." Se spune ca "frumos este ce imi place mie". Frumusetea este subiectiva si tine de preferinte. O femeie cu forme bine definite poate trece ca fiind neatractiva in fata unui barbat care prefera femeile fragile si viceversa. Deci, cine este indreptatit sa faca o catalogare stricta a frumusetii?

Desigur, in cazul femeilor, cel putin, societatea a stabilit mai multe caracteristici care ii dau rangul de frumoasa: chipul de papusa (ochi mari, buze voluptoase), trasaturi simetrice, talie subtire, bust vizibil, picioare lungi… si lista ar putea continua. Barbatilor li s-a acordat o lista mult mai scurta de parametri, iar acestia tin in principiu nu de amanunt, ci de ansamblu: statura si constructia impunatoare.

Oricum ar fi frumusetea fizica, aceasta ar trebui inglobata intr-un cumul de calitati alaturi de cele intelectuale, sociale etc. Asta pentru ca nimic nu o potenteaza mai mult decat un interior armonios, asa cum ingustimea intelectului sau rautatea sufletului o intuneca si anuleaza.

"Trupul omenesc este frumos numai in masura in care oglindeste sufletul." Constantin Brancusi

Text: Iulia Gherhe; Foto: Dreamstime.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Dragoste & Sex