Cum tratezi raceala

Cum tratezi raceala

raceala, voroza
Racelile se mai transmit prin inspirarea picaturilor de mucus imprastiate in atmosfera prin tuse si stranut sau prin atingerea obiectelor contaminate, cum sunt manerele usilor, obiecte de birou, tastatura, robinete, prosoape etc.

Antitermicele si antialgicele actioneaza impotriva febrei si a durerii. Ele pot fi de tipul aspirinei sau contin ibuprofen sau acetoaminofen, eficiente antiinflamatoare, dar care pot provoca iritatii gastrice si de aceea sunt recomandate cu precautie copiilor, persoanelor cu afectiuni gastrice sau care iau anticoagulante. Aspirina nu se recomanda sub varsta de 20 de ani, deoarece, in cazul copiilor, creste riscul sindromului Reye.

Gargara cu apa calda sarata, de trei ori pe zi, poate reduce temporar durerea in gat, conform unui studiu publicat in The American Journal of Preventive Medicine. In plus, procedeul poate fi folosit si preventiv, pentru ca reduce cu 40% riscul infectiei. Dizolva o jumatate de lingura de sare intr-un pahar (150 ml) cu apa calda.

Ia un imunostimulator din plante (care contine un extract sau un amestec de echinaceea, propolis, gheara matei, catina, maces, coacaz negru etc).

medicament

Ia pastile cu zinc. Acestea pot sa-ti scurteze boala de la opt la patru zile. Atentie! Nu depasi 25 mg pe zi, intrucat dozele mai mari pot, dimpotriva, sa-ti reduca imunitatea in loc s-o stimuleze.

Dormi cat mai mult. Somnul ajuta la refacerea organismului si a sistemului imunitar. Pentru o noapte fara griji si cu un somn bun, incearca remediile din plante – ceaiuri, picaturi sau drajeuri din valeriana, sunatoare, passiflora etc.

◆ Pentru a reduce severitatea si durata bolii, medicii recomanda vitamina C, din plin. Asta inseamna ca ar fi bine ca, in perioada de boala, sa iei cate 1-2 grame de vitamina C pe zi. Preventiv, in perioadele de solicitare intensa sau de epidemie, poti sa iei cate 500 mg pe zi.

Decongestivele nazale pot fi pastile, picaturi sau spray. Cele mai indicate sunt solutiile care actioneaza local, cu minim de efecte secundare, dar nu le folosi mai mult de 3 zile, pentru ca pot produce iritatii ale mucoasei si chiar dependenta, in unele cazuri. Picaturile saline nu sunt decongestive, dar ajuta mucoasa sa lupte cu virusurile si bacteriile. La fel inhalatiile cu ulei de eucalipt, un remediu impotriva racelii si a gripei.

Iaurt
Iaurt impotriva infectiilor pulmonare

Un studiu condus de Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale, a descoperit ca soarecii tratati cu antibiotice de tipul neomicinei au un risc mult mai mare de a se imbolnavi de gripa decat ceilalti. S-a demonstrat astfel ca bacteriile sensibile la neomicina, prezente in mod natural in organismul cobailor, sunt si cele care declanseaza productia de celule T (responsabile de imunitate) si anticorpi in lupta cu infectiile pulmonare. In cazul administrarii antibioticului, acesta distruge bacteriile, iar lipsa lor inseamna automat caderea zidului de aparare.

Microbiologii avertizeaza asupra importantei bacteriilor din intestin inca din anii ‘50, cand au descoperit ca eliminarea acestora din intestinul puilor de cobai impiedica dezvoltarea unui sistem imunitar normal. In ultimele ecenii, cercetarile au mers mai departe si au diferentiat bacteriile benefice de cele patogene, a caror inmultire extensiva poate duce la inflamatii si la boala colonului iritabil. Iwasaki crede ca raspunsul nostru imun depinde de existenta in intestin a bacteriei Lactobacillus, pe care o gasim din abundenta in iaurt, dar si in suplimentele probiotice.

Asadar, nu va tratati cu antibiotice decat atunci cand este cazul si insotiti intotdeauna tratamentul antibiotic de un consum adecvat de iaurt natural sau de suplimente pro si prebiotice.

Mihaela Doina Radulescu; foto: © shutterstock.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate