Cum să vorbești cu medicul de familie dacă vrei să obții cât mai multe sfaturi utile de la el

Sănătatea este mai importantă decât toate așa că trebuie să avem grijă de ea toată viața. Din păcate, însă mulți oameni se duc la doctor abia în ultimul moment, când problemele lor s-au agavat. Așa că este important să mergem la medicul de familie din timp pentru controale.

Dacă vrei să ai o relație cât mai bună cu medicul de familie și trebuie să obții cât mai multe informații utile de la el. Iată câteva sfaturi utile în acest sens și ai grijă să nu îi spui următoarele cuvinte, conform otiliatiganas.ro.

.„Vă caut de o săptămână, dar nu v-am găsit.' Nici măcar simplul „V-am căutat, dar nu v-am găsit.'

Sună de parcă l-ai acuza că nu stă la lucru, că-i chiulangiu. Lui îi sună prost. Sigur, dacă doctorul tău de familie chiar nu-i de găsit cam niciodată, schimbă-l cu altul normal. Ăsta al tău e o nefericită excepţie.

„V-am sunat, dar nu mi-aţi răspuns'

Sună tot acuzator. Dojenitor. Reproşativ. Atacator. Porneşti greşit, cu un atac subliminal, apoi te miri că ţi se răspunde pe măsură. Or tu vrei să rezolvi azi ceva, nu să ataci!

„Daţi-mi… aia… fiindcă sunteţi obligat, iar eu plătesc o grămadă de bani la sănătate!'

Greş. Ceea ce-i ceri, rareori are ceva comun cu cât ai dat tu personal la sănătate. Dacă poblemele noastre ar fi numai plata ta la sănătate, n-aş scrie eu azi pe blog despre. Discursul acesta cu „eşti obligat să' nu-i pentru cabinet când tu eşti bolnav şi vrei rezultate bune, ci pentru DNA sau CAS sau Colegiu, într-o foicică A4 cu o reclamaţie, de exemplu. Nicidecum când aştepţi de la medicul tău ceva profesionist şi bun.

„A zis ortopedul (variante: chirurgul, internistul, dermatologul etc) să-mi daţi…' sau mai nasol „a zis că TREBUIE să-mi daţi…'

N-o să-i placă cum sună. Normal că nu. Nimănui nu-i place să-i faci program, mai ales neinformat şi pe banii altuia. O frază ca cea de mai sus sună cam aşa:

-Băă Gicule, sapă-mi grădina! Că o zis şefu` tău să mi-o sapi, fiindcă eu plătesc generos impozite la stat!

Exact aclaşi lucru, adică „a zis chirurgul că trebuie să „, ambalează-l isteţ în ceva de genul: „Vreau să mă sfătuiesc cu dvs.'… apoi zbang… upercut… ceri ce doreşti! Exersează acest mic truc. Să vezi că iese.

Vreau să-mi fac toate analizele!'

TOATE analizele, sunt miliarde. Deci de nefăcut. Nu toate. Never ever. Iar prima analiză' eficientă, e discuţia ta cu medicul. Începe, deci, cu ce bai ai, ce te doare, de cât timp şi unde. Și lasă-l pe medicul de familie să decidă care dintre miliardele de analize posibile ţi le va face. Sau nu ţi le va face. E medic, pentru Dumnezeu! Nu-i bou. Sper. Deci zi-i aşa-„Ce investigaţii consideraţi necesare pentru boala mea?'. Să vezi cum o să-i placă şi cum capeţi imediat „toate analizele' mult visate. Nu uita că şi MF-ul tău e şi el un fel de om şi va aprecia imediat că nu-l tratezi ca pe bou.

Sunt bolnav. Doresc trimitere!'

 Începe cu „Sunt bolnav, ce părere aveţi?', nicidecum cu „Mă înţeapă aici la inimă, deci vreau la cardiolog'.

Nici povestea „sistemului e de vină', n-o dezvolt. Nici plata către sistem. Nici nimic.

Deoarece medicul de familie, ca de altfel şi tu pacient în civilie', nu suportaţi niciunul să fiţi trataţi ca nişte cretini. Nici medicul de familie, dar nici tu. Nu suportaţi să fiţi trataţi ca nişte cretini, nici măcar atunci când sunteţi cretini. Sau poate… mai ales atunci!

Iată câteva idei de formulare. Pot face minuni, fiindcă pur şi simplu aşa ambalezi altfel una şi aceeaşi idee.

-„Am încredere în părerea dvs. Mă doare… aici.'

-Ce părere aveţi să…?'

-„Sunt tare îngrijorat, m-ar ajuta mult încă o părere.'

-Dacă credeţi că e necesar, o ecografie la internist m-ar linişti mult. '

-Vă rog să-mi recomandaţi câteva analize.'

Cuvinte cheie: Ce părere aveţi?/ Sunt neliniştit m-ar ajuta mult să…/ Am nevoie de ajutorul dvs./ Ce-mi recomandaţi?/ Am încredere în dvs tocmai de aceea…/

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și: 

Siropul de varză roşie calmează frisoanele

Cum să previi mastita în perioada alăptării bebelușului

Fractura de șold poate duce la complicații grave

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate